Ezo

A 10 legfontosabb spirituális személyiség

Egy amerikai kiadó összeállította a 100 legbefolyásosabb spirituális tanító listáját. A listán szép számmal találunk olyanokat, akik Magyarországon is ismertek, mi most a top 10-et mutatjuk be.
A 10 legfontosabb spirituális személyiség
3 könyv, ami megváltoztatja az életedet

1. Eckhart Tolle
A német származású, Amerikában élő író igencsak izgalmas életutat tudhat maga mögött: gyerekkorát Németországban és Spanyolországban töltötte, felnőttként sokáig küzdött a depresszióval, de végül megtalálta a tökéletes boldogságot – igaz, hajléktalanként. Évekig élt az utcán, majd spirituális tanítóként vált ismertté A most hatalma című könyvével.

2. A dalai láma
A dalai Láma a tibeti buddhizmus egyik legmagasabb rangú tanítója, 1959-ig Tibet politikai vezetője. A dalai láma hívei szerint az együttérzés bódhiszattvájának megtestesülése, aki immár tizennegyedszer született meg a Földön, ezúttal Tendzin Gyaco testében.

Tich Nhat Hanh
Tich Nhat Hanh

3. Dr. Wayne W. Dyer
A szándék hatalma című könyv szerzőjét a rajongói a „motiváció apjaként” emlegetik. Nem véletlenül, hiszen Dyer több tucat könyvében hirdeti a gondolat és a motiváció hatalmát. A lista előkelő helyét annak is köszönheti, hogy az amerikai internetezők egyik legkedveltebb spirituális tanítója, aki ügyesen használ olyan új platformokat üzenete terjesztéséhez, mint az iPhone app-ok.

4. Thich Nhat Hanh
A 85 éves, száműzött vietnami buddhista szerzetes több mint száz könyvet írt. Műveiben következetesen emeli fel szavát a háborúk és fegyveres konfliktusok ellen, ezért már jelölték Nobel-békedíjra is.

5. Deepak Chopra

A nálunk is népszerű, indiai származású, Amerikában élő író is kanyargós életutat tudhat magáénak: Új-Delhiben született, színész szeretett volna lenni, családi nyomásra orvosi diplomát szerzett. A hatvanas évek végén költözött Amerikába, ahol évtizedekig vitt sikeres orvosi praxist, végül visszatalált indiai gyökereihez és az alternatív gyógyításhoz: Ájurvédával és jógával kezdett foglalkozni. Mára a kemikáliákat alkalmazó nyugati orvoslás egyik legnagyobb kritikusa és az egyik legbefolyásosabb spirituális személyiség lett.

Louise L. Hay
Louise L. Hay

6. Louise L. Hay
Az amerikai ezoterikus önsegítő könyvek szerzőnőjeként ismertté vált Louis L. Hay nemcsak saját kötetei miatt került a lista hatodik helyére. Könyvei bevételéből kiadót alapított, a százas lista több szereplőjének a könyveit a Hay House jelenteti meg. Náluk publikál például dr. Wayne W. Dyer, Deepak Chopra, Doreen Virtue (13. hely), Esther és Jerry Hicks (41. hely).

7. Paulo Coelho
Rajongói szerint a világ legtöbbet olvasott írója, bírálói szerint álspirituális tanmeséket ír… A brazil író kacskaringós úton lett a hetedik legbefolyásosabb spirituális tanító: volt hippi dalszövegíró, újságíró, tanulmányozta az okkultizmust, végül a Santiago de Compostellába vezető zarándokútján „világosodott meg” és jött rá, hogy spirituális regényeket kell írnia.

8. Oprah Winfrey
Elsőre talán kicsit nehéz megérteni, hogyan kerül a leghíresebb amerikai talkshow házigazdája a spirituális tanítók listájának előkelő nyolcadik helyére. Az indoklás szerint Oprah műsoraiban mindig a pozitív gondolkodást hirdette és bátran beszél saját spirituális meggyőződéséről is. Az is hozzásegítette a jó helyezéshez, hogy a többi kilencvenkilenc spirituális tanító igen nagy részét Oprah műsorában ismerhette meg a világ.

Ken Wilber
Ken Wilber

9. Ken Wilber
Az intergrál elmélet kidolgozója fejlődés-lélektani, filozófiai, pszichológiai és hittel kapcsolatos könyveiről, tanulmányairól ismert. Több egyetemen tanult orvostudományt, biológiát és kémiát, de úgy érezte, a tudomány önmagában képtelen válaszokat adni az élet kérdéseire, ezért a tudományokat a spiritualitással kezdte ötvözni. Első könyvét a hetvenes években még húsz kiadó utasította vissza, azóta több mint húsz sikerkönyvet publikált.

10. Rhonda Byrne
A Titok szerzője 2004-ben fedezte fel a könyveiben leírt alapelveket. Az ausztrál televíziós forgatókönyvíró és producer azonnal eldöntötte, ezeknek a sorsjobbító elveknek szenteli saját életét, azóta csakis a pozitív gondolkodás és a spiritualitás filozófiájával foglalkozik. Ennek köszönheti, hogy hét év alatt ismeretlen tévésből ismert tanító lett.

Kik kerülhettek a listára?

Az átlagos spirituális tanító férfi (a listára 76 férfi és 24 nő került), hatvanas éveiben jár (az átlagéletkor 67 év). A 100-as listára azok az élő személyek kerülhettek fel, akik különleges, egyedi spirituális tanításokat hirdetnek a világban. Szempont volt, hogy a google keresőben mennyit keresnek az illető nevére és az is, hogy a blogszférában hányszor emlegetik őket. A jelöltek a lista lezárásának pillanatában még mind éltek, igaz, azóta a 88. helyen szereplő Kenneth Grant meghalt. A 31. helyen a magyar László Ervin zongoraművész filozófust találjuk. A teljes listát itt elolvashatod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top