Ezo

Készíts te is házi szentélyt!

Egyre divatosabbak a házi szentélyek, mintha mindenki úgy érezné, hogy a spiritualitáshoz, ezotériához fűződő kapcsolatát a lakás egy pontján kéne kifejeznie. Összegyűjtöttük a hat legpraktikusabb tippet házioltár-készítőknek!

Készíts te is háziszentélyt!1. Válaszd ki a helyet!
A házi szentély nem olyasmi, amit a szomszédoknak kell mutogatni, a ház egy csendes, eldugott zugában alakítsd ki a saját ezoterikus helyedet. Az, hogy ez mekkora felületet kap a lakásból, csak az ízléseden és az igényeiden múlik. Ha nem egy középkori kastélyban élsz, fölösleges egy egész helyiséget a spiritualitás szolgálatába állítanod, arról nem is beszélve, hogy nem jó, ha úgy érzed magad, mintha egy boszorkánystúdióban élnél! A legjobb, ha a nappali vagy a hálószoba egyik nyugodt sarkát tudod kinevezni erre a célra, de ha rendszeresen egy kádnyi forró habfürdőben relaxálsz, akkor a fürdőszobapolcot is kinevezheted oltárnak.

2. Fotel, ágy, polc…
A különféle vallások és ezoterikus lakberendezési irányzatok előírják ugyan a házi szentélyek pontos tájolását és elhelyezését, de annyi engedményt mindenki tesz, hogy a praktikum legyen az elsődleges. A szentélyed lehet egy kényelmes fotel, a közelében egy kis asztalkával, komóddal vagy polccal. A lényeg, hogy tudj leülni vagy lefeküdni a szentélyben (attól függ, hogyan szeretsz meditálni), és legyen egy lerakófelületed, ahova a szobrokat, gyertyákat, füstölőket és egyéb kiegészítőket teszed!

3. Keresztek, angyalok, szentek, Buddhák…
Hogy milyen istenségszobrokat, spirituális ábrázolásokat helyezel el a szentélyedben, az csak rajtad múlik. Fontos tudnod, hogy ez a te szentélyed, tehát ha nincs egy konkrét vallás, amelyet követsz, nem kell megfelelned semmilyen előírásnak (talán csak a jó ízlésnek). Nyugodtan tehetsz egymás mellé angyalszobrokat és Buddhákat, cigánykártyát és rózsafüzért feng shui érmékkel. De arra vigyázz, hogy nem egy ezoterikus bolt kirakatát rendezed be. Azaz a neked fontos, valóban spirituális erőt hordozó tárgyak kerüljenek az oltárra de nem kell a lakás minden ezoterikus kacatját ide halmoznod. Az összkép legyen áttekinthető és felemelő!

4. Tisztítsd meg a teret!
Azt gondolom, mondanunk sem kell, hogy a házi szentélyt rendszeresen kell takarítanod. De fontos, hogy a hely ne csak fizikálisan legyen tiszta, hanem spirituálisan is. Időnként égess végig itt egy fehér gyertyát – ez a legegyszerűbb tértisztítás. Ha szükségét érzed, meditációban képzeld el, hogy egy nagy, pulzáló, fényes arany energiagömb védi az egész szentélyt és téged is, ha benne vagy. Ha minden meditációdat itt végzed, lassan kialakul egy „meditációs mező” a szentély körül. Ennek az a biztos jele, ha minden barátod a meditációs helyeden szeret leülni, amikor meglátogatnak.

Készíts te is háziszentélyt!

5. Idegeneknek szabad a bemenet!
Arról, hogy az idegenek beléphetnek-e egy házi szentélybe, megérinthetik-e a tárgyakat, eltérnek a vélemények. Bár az kétségtelen, hogy az ellenséges aura egyetlen szentélynek sem tesz jót, ugyanakkor az az igazság, hogy ha rendszeresen használod a házi oltárodat, az olyan erős aurát kap, amelyben nem tehetnek kárt még a rosszindulatú kíváncsiskodók sem. Ezért bátran beengedhetsz bárkit a zugodba. Ráadásul ott ők is feltöltődhetnek pozitív energiákkal, így magadnak is jót teszel, ha oda ülnek.

6. De mire jó mindez?
Hogy miért érdemes a lakás egy sarkát részben vagy egészben az ezotériának szentelned? Azért, mert ha mindig ugyanott imádkozol, ugyanott meditálsz, ugyanott jósolsz és ugyanott vizualizálod a céljaidat, egyszóval ha mindig egy helyen végzed az ezoterikus-spirituális gyakorlatokat, akkor kialakul egy olyan energiamező, ami megkönnyíti ezeket. Könnyebben lazulsz el, könnyebben vizualizálsz és hatékonyabban éred el a gyakorlataid célját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top