Ezo

De mi a csuda az a reiki?

A reiki szót szinte mindenki hallotta már, arról is sokaknak van elképzelése, hogy valami gyógyítással függ össze, és talán sokan még az energiát kapcsolják a kifejezéshez. De mi is ez a keleti módszer?

Mikao Usui japán szerzetes alig száz évvel ezelőtt az ősi írásokban felfedezett egy természetes gyógyítási módot, amely az évszázadok során érthetetlen módon feledésbe merült. A régi-új eljárásban felismerte, hogy az egyetemes életenergia a kézen keresztül átadható egy másik élőlénynek. Ezzel  nemcsak emberek, hanem állatok és növények is kezelhetők.

A legenda szerint a reiki egyidős az ősi buddhista írásokkal. Mikao Usui mester a Kiotó melletti Kurama-hegyen világosodott meg, amikor huszonegy napos meditációja és böjtölése utolsó napján feltárult előtte a reikiszimbólumok jelentése és használata. A történet úgy tartja, hogy a szimbólumok megértésével különleges képességek birtokába került, és kiapadhatatlan gyógyító energiához jutott. Ő alapította meg az Usui-reikit, amelyből az elmúlt száz évben több irányzat is kifejlődött, ám a mester által megalkotott rendszert tartják minden reiki alapjának. 

 

Reiki minden élőlénynek!

A reiki japán eredetű szó, annyit tesz, hogy isteni életenergia, de egyetemes életerőnek is fordítják.

A reiki előnye, hogy a gyógyításhoz nincs szükség kellékekre, hiszen az egyetemes energia mindig rendelkezésre áll, és a beavatott személy akár önmagát is kezelheti. Szimbólumok és mantrák alkalmazásával sok száz kilométerre lévő személyek távgyógyíthatók, vagyis olyan befogadók is éltető energiához juthatnak, akikkel az átadó sohasem találkozott, vagy nem is fog találkozni. Látványos eredmények érhetők el gyermekek energetizálásánál, például hangulati ingadozások, tanulási nehézségek és a hiperaktivitás kezelésénél.

De mi a csuda az a reiki?

 

• Házi kedvencek sokszor félreérthetetlen jeleket adnak, hogy melyik testrészük szenved energiaszükségletben, és gyakorlatilag „felkínálják” magukat némi pluszéleterő felvételére.
• Sokan az elültetendő magokat vagy a palántákat is energetizálják, hogy egészségesebbek legyenek a földből kibújva, és gyorsabban növekedjenek.
• Az asztalra kerülő ételek pedig táplálóbbá tehetők, ha a feldolgozás vagy a fogyasztás előtt a föléjük helyezett kezekből némi pluszenergiához jutnak. 


Megtisztulás minden szinten

A reiki nem titokzatos, csak a kiválasztottak által végezhető módszer. Aki érdeklődik utána, többfokozatú tanfolyamon elsajátíthatja a legfontosabb tudnivalókat.
A reikitanfolyam résztvevői előbb átesnek egy „behangoláson”, ami annyit tesz, hogy a mester megnyitja a tanulók energiapályáját, hogy az egyetemes erő akadály nélkül áramolhasson bennük, és a gyógyítás során továbbadhassák másoknak. A behangolás is afféle energiaátadás, viszont a „kezelés” egy életre szól, mivel úgy tartják, hogy a beavatottak ezután mindig érezni fogják a koncentrált életenergia áramlását testükben.

A szertartás során a mester titkos reikiszimbólumokat és mantrákat alkalmaz, melyek aktivizálják a szervezet csatornáit. Ezt követően a koronacsakra (fejtető) irányából a már megnyitott csatornákon keresztül áthalad az életenergia a csakrákon, és a kézen keresztül elhagyja a testet. Ez kihagyhatatlan szakasza a tanulásnak.

De mi a csuda az a reiki?A beavatás után általában megkérik a résztvevőket, hogy három hétig ne fogyasszanak húst és alkoholt, hogy valóban méregtelenítsenek. A „pihenési idő” mindenkinél másképpen zajlik. Sokaknak sohasem tapasztalt spirituális élményekben lesz részük. Mások az első néhány hétben múló rosszullétre panaszkodnak, majd a hirtelen jött kellemetlenségek gyorsan elmúlnak. Vannak, akik nem érzékelnek változást, ám ettől még jó reikis válhat belőlük, hiszen a gyógyítás során közvetítőként működnek közre, amikor hagyják, hogy átáramoljon rajtuk az éltető energia.

Titkos segítő erők

Az ősi Usui-rendszerben a behangolásnak három szintje van. Az első, második és harmadik fokozatot bárki elvégezheti, aki teljesítette az előzőeket. Az első fokozat az alapozás, ahol elsajátíthatók a kéztartások és a kezelések menete, melyek hatása később a szimbólumok alkalmazásával felerősödik. A reikiszimbólumokat és a mantrákat a második fokozattól adják át a tanulóknak, akik nem hagyományos tanulási folyamat során sajátítják el a tudást. Az első szimbólum használatával a meglévő energiákat aktivizálják, a második a harmónia és egyensúly érzékeléséért felelős, a harmadik az ösztönös megérzéseket nyitja meg, a negyedik szimbólum pedig megkönnyíti a magasabb erőkhöz való kapcsolódást.
A tanfolyamon többször lerajzolják és begyakorolják mind a négyet, többek között azért is, mert jegyzet nem készülhet a frissen szerzett tudásról.

Kizárt a félrekezelés!

A kezelést a fejnél kezdik, majd a test első és hátsó részén folytatják, végül a lábszáron és a lábfejen befejezik. Az „átadó” mindkét kezét használja a pozíciók során, melyek általában három-öt percig tartanak, tehát egy egész testes kezelés legalább egy órát vesz igénybe. Ha a befogadó személy bizonyos testrészei több energiát igényelnek, akkor több ideig is eltarthat.

Függetlenül attól, hogy a reikis önmagán vagy máson végez kezelést, hetente legalább négy-öt alkalommal érdemes gyakorolnia. A gyógyítás során a teljes hatás megtapasztalásához három héten át tartó folyamatos ismétlés ajánlott. A szervezetből kiürülő mérgek és elfojtások nem minden esetben távoznak észrevétlenül. Például előfordulhat, hogy a pozitív változást hidegrázás előzi meg, esetleg fájdalmas emlékek törnek a felszínre, mielőtt bekövetkezik a várt hatás, amikor is harmónia szállja meg a gyógyításban részt vevő személyt. A reiki esetében ki van zárva a félrekezelés kockázata. Legrosszabb esetben pluszenergiához jut a befogadó. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top