Ezo

A pornószínésznők között alig van Szűz

Magyarország legnagyobb eddigi tudományos kutatása azt valószínűsíti, valami mégiscsak lehet az asztrológiában. A közel ötezer magyar születési adatait vizsgáló felmérést egy mérnök végezte, aki korábban kételkedett az asztrológiában. Kutatásai során azonban egyre több bizonyítékra bukkant. A bibi csak az, hogy az eredményeinek egy része ellentmond az asztrológiai hagyományoknak.

Vágó István, a nagy szkeptikus volt az, aki elültette Dr. Szabó Szilárd fejében a bogarat. A nagy játékmester már évek óta ugyanazt kérdezi: ha az asztrológia valódi tudomány, miért nincs komoly kutatás mögötte? Hiszen elméletben olyan egyszerűnek tűnik az egész. Vegyünk sok-sok embert, nézzük meg, mikor születtek, és milyen az életük. Ha az asztrológia igaz, akkor számok szigorú törvénye ki fogja mutatni az összefüggéseket.

Vágó István azonban nem volt kellőképpen tájékozott, mert ahogyan az a Mi az igazság az asztrológiáról? című könyvből kiderül, ennek a területnek is komoly kutatástörténete van. Csak éppen ezt sem a szkeptikusok, sem az asztrológusok nem szeretik emlegetni. Mert ami ezekből kiderült, az egyik fél világképébe sem fér bele.  

Kit érdekelnek a tények?

Michel Gauquelin - forrás: psych.uni-goettingen.de
Michel Gauquelin
forrás: psych.uni-goettingen.de

Az első komoly asztrológiai kutatást Michel Gauquelin végezte közel ötven éve. Szakmája szerint pszichológus volt, a felesége pedig statisztikus, tehát a kettőjük tudományos felkészültségében nem volt hiba. Az egyik leghíresebb vizsgálata során közel kétezer élsportoló horoszkópját vizsgálta meg, és kimutatta hogy a bajnokok gyakrabban születek a Mars bizonyos pozíciójában, mint az átlagemberek. Annak a valószínűsége, hogy mindez a véletlen műve lenne, egy az ötmillióhoz (!), ami már elég komoly eredmény.

Az asztrológusok azóta is gyakran emlegetik Gauquelin nevét, ám eredményei nem épültek be az újkori asztrológia gyakorlatába.  Nyilvánvalóan azért nem, mert amit kimutatott, több tekintetben  ellentétben áll az asztrológia hagyományaival. A tudósok pedig minden eredménye dacára sarlatánnak tartották, amiért ilyen szalonképtelen témával foglalkozott. Gauquelin szorgalmazta egy neo-asztrológia megteremtését, ám nem sok sikerrel.  Bizonyára ez is szerepet játszott abban, hogy 1991. májusában öngyilkos lett. Habár igen sok könyvet írt, adatai pedig fenn vannak a világhálón a CURA honlapon a kutatásait azóta is igyekszik a legtöbb érintett elfeledni.

Hasonlóképp járt Günter Sachs is,  Brigitte Bardot első férje, aki afféle milliárdos aranyifjúként saját szórakozására kikérte a svájci anyakönyvi hivatal adatait. Több millió ember adatait elemezte profi  statisztikusok segítségével, és az eredményeit Asztrológiai dosszié című könyvében hozta  nyilvánosságra. Ebből is az derült ki, hogy bár azt hinnénk, szabadon választjuk kivel élünk,  házasodunk, a csillagok valóban befolyásolják az  életünket. Az ő eredményei nagyon komoly matematikai-statisztikai bizonyítékokat szolgáltattak az asztrológia tényleges hatásaira, ám az eredményei némileg ellent mondtak  a tradicionális asztrológia tanításainak, így az ő esetében is az volt a legjobb mindenki számára, ha nem foglalkoznak igazán könyvével.  

A pornószínásznők között alig van Szűz

Dr. Szabó Szilárd azonban tizenöt éve, amikor asztrológiával kezdett foglalkozni, még nem tudta, hogy előtte már tucatnyian végigjárták már a kutatás rögös útját.

– Véletlenül került a kezembe egy könyv az asztrológiáról. Érdekesnek tűnt, amit abban olvastam. Soha nem akartam asztrológus lenni, pláne nem ebből élni. De mindig is hajtott a vágy a valóság megismerésére – magyarázza miért kezdett bele az asztrológia tudományos vizsgálatába. Először elbűvölte az asztrológia misztikus, szimbólumokkal teli világa, aztán az, hogy mennyire nagyon működik. De a benne élő tudós, előbb-utóbb bizonyításra vágyott, így elkezdte gyűjteni és elemezni a híres emberek születési adatait.

– Az elsőként kijött eredmények döbbenetesek voltak. Az nem lepett meg, hogy papok és más egyházi emberek között feltűnően sok a Halak jegyű, hiszen az egész keresztény ideológia szimbóluma a hal. Az is logikusnak tűnt, hogy például pornószínésznők között kevés a Szűz jegyű. De akadtak furcsaságok is. Azonnal kiugrott például, hogy a tudósok és az asztrológusok között az átlagosnál sokkal több a Vízöntő, viszont alig van köztük Szűz jegyű. Ami furcsa, mert a Szüzek aprólékos, adatokat rendszerező emberek, akiknek az asztrológia kifejezetten ajánlja a tudományos pályát. Hasonlóképp jártam a sportolók vizsgálatával. Itt egyből látszott a Halak túlsúlya, márpedig a küzdőszellemet eddig nem tekintették e jegy sajátjának.

Hosszas évek kutatásainak eredményeit végül könyvben foglalta össze, amely – úgy gondolja – mindkét oldalról támadások kereszttüzésbe kerülhet. Szkeptikusok és hívők egyaránt vitatni fogják megfigyeléseit.  

A tudomány mostohagyereke

A pornószínésznők között alig van Szűz– Az asztrológia milliárdos üzlet világszerte, ezért furcsa számomra, hogy a kutatására senki nem szánt még pénzt! Nincsenek ilyen pályázatok, kutatási alapok. A hivatalos tudomány számára ez a téma egyszerűen nem létezik. Sokan úgy gondolják, hogy az asztrológia csak játék, pedig éppen a Nők Lapja Café egy felmérése azt derítette ki, hogy az emberek 35%-a komolyan hisz az asztrológiában, és az emberek mindössze egyetlen százaléka állítja azt, hogy soha nem nézi meg a horoszkópját!

Egyre gyakrabban derül ki, hogy sok politikus asztrológusok segítségét kéri történelmi jelentőségű döntések meghozatala előtt. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy egy világot irányító rendszerről van szó. Nem szabadna hát félvállról venni, ha szóba kerül annak igazságtartalma! Nem túlzás  azt szorgalmazni, hogy váljék igazi tudománnyá, s viselkedjen úgy, ahogyan ehhez a státuszhoz illik!

– Lehetséges, hogy a kutatás azt eredményezi, hogy sok mindent át kell értelmezni és újra meg kell határozni a kiinduló pontokat. Ha erre valaha is sor kerül, az átértelmezést és a kiinduló pontokmegkeresését nagyon szigorú feltételek mellett, és az adatok és módszerek gondos megválasztásával lehet megtenni. Önjelölt prófétából van bőven. Azokból, köszönöm, nem kérek! –  jelenti ki Dr. Szabó Szilárd, aki arról álmodozik, hogy könyve hatására létrejöhet egy kutatócsoport, amely szervezett módon vizsgálja az asztrológia tudományát.

– Ehhez a legfontosabb lépés egy magyar adatokat tartalmazó adatbázis elkészítése. Ha nincs nagy mennyiségű, rendszerezett adat, akkor minden kijelentés csak egy feltételezés. A világ minden dolga, még a spiritualitás is valamilyen módon megjelenik. Ami viszont hat, az igenis mérhető és értelmezhető. Azt gondolom, ehhez alapvető lenne, hogy a kutatások eredményeit ne hallgassa el legyintve a szakma, hanem vitassa meg! Hasonlóképpen arra is szükség lenne, hogy hivatalos tudomány képviselői is kapcsolódjanak be a munkába. Ahhoz, hogy kétségbevonhatatlan eredeményhez jussunk, szükség lenne a magyar népeség-nyilvántatási adatbázisokra, s szükség volna olyan statisztikus végzettségű szakemberre, aki folyamatosan felügyeli a vizsgálatot. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy ezen a téren van mit keresni. Miért ne pont Magyarország lenne az a helyen a világban, ahol ez a kutatás – ellenőrzött körülmények között, a szakszerűség pontos betartásával megtartásával – megtörténhetne?   És ha valami ellentmond az eddigi ismereteinknek, az nem baj! A világot a kutatások viszik előre. Évezredek során így fejlődött a fizika, a gyógyászat, és minden más valódi, elismert tudomány. Sem az új kutatásokkal szembeni előítéletek, sem a múlt hagyományaihoz való görcsös ragaszkodás nem vezet semmire. Minden állítást meg kell vizsgálni, s meggyőződésem, hogy ezek közül az asztrológia sem maradhat ki.  

További információk: www.adlibrum.hu/asztrologiakutatas

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top