Ezo

Babonák az egészségért

Se szeri, se száma azoknak a babonáknak, néphiedelmeknek, különleges magyarázatoknak, amelyek gyógynövényekhez, házi orvoslási praktikákhoz fûzõdnek. Most megtudhatod az igazságot!





Egy alma = egy év egészség

Egy karácsonykor elfogyasztott alma akár egész éven át megvédi fogyasztóját a betegségektől. A néphiedelem úgy véli, hogy ennek az almának a magvából kisarjadó almafa nagyon jó gyümölcsöt fog teremni.


Barátom, Kalapkúra

Számos természetes szer használata ismert az ellen a fránya nátha ellen. A legfontosabb az lenne, hogy a náthás beteg maradjon otthon, mert az “ágymeleg” a legjobb ilyenkor. Az izzasztásnak rengeteg módja van: meleg fürdő, lábáztatás, forró tea. A beteg mellkasára tehetünk mustárból és vízből kevert borogatást.
Az alkoholnak a néphiedelem fertőtlenítő hatást tulajdonít. Melegítő hatása van, alaposan megizzaszt bárkit. Felnőttnek melegen ajánlott a kalapkúra (még meleg időben is!): vörösborból készült forralt bor, szegfűszeggel, fahéjjal, gyömbérrel elkészítve, mézzel (esetleg cukorral) ízesítve. Van olyan vidék, ahol a mézes pálinkára esküsznek – egy biztos, utána bújjunk ágyba. Ha az izzasztás jól sikerül, egy idő után hálóruhát kell cserélni.








A szervezet legjobb tisztítószerei

Szívre, bélrendszerre, fertőtlenítésre kiváló a fokhagyma – ha bírja a beteg, kapjon bőségesen a pirítós kenyerére. A fokhagyma levét mézzel keverve asztma, köhögés és gyomorfekély gyógyítására is ajánlják. A nyers fokhagyma jó a bélféreg ellen.




Elterjedt szokás a beteget déligyümölccsel, citrommal, naranccsal etetni. C-vitamintartalmuk miatt hasznosak, de a természetgyógyászok szerint inkább hűtő hatással bírnak, ezért mindenképp tanácsos a már említett fűtőszerekről is gondoskodni. Erre kiválóan megfelel akár a hajdinakása és a lilahagyma is. A majdnem pépesre főzött barna rizst erősítő, gyógyító étekként ajánlják.


Egy frászkarikát!

Ma már csak káromkodásként emlegetjük, de régen a frászkarika egy fűzfavesszőből font apró karperec volt, melyet a láz megelőzéseképpen tettek a kisgyermekek csuklójára. És ez nemcsak babona! A fűzben valóban van lázcsillapító hatóanyag.






Születés, házasság, halál


Egyes vidékeken az újszülött tiszteletére diófát ültetnek, mely a kicsi egészségét védeni, szimbolizálni hivatott.
Esküvő alkalmával a házasság tartósságát segíti a kapu vagy a ház zöld ággal való díszítése.
Halál esetén az ablakot azonnal ki kell tárni, hogy a lélek kiszállhasson. Naszód környékén mind a mai napig fenyőfát díszítenek az elhunyt emlékére.

A példákat tovább lehetne szaporítani, inkább álljon itt még néhány érdekes néphit:

Szent Iván napja: Ezen a napon kell szedni Szent Iván bogarát és hajnalán a gyógyfüveket, amelyeknek nagyon jó hatásuk van. Ezen a napon szokás a Szent Iván tüzét átugrani, hogy az ember ne haljon meg az évben.

Virágvasárnapon a szentelt barkának három szemét rágás nélkül kell lenyelni! Aki metszi, annak nem fáj soha a torka.

Az orvosságot nem szabad megköszönni, mert nem használ.

A nyaklánc, amely megszorul torkunkon, közelgő fájdalmat jelez!

Ha valaki pénteken fekszik betegágyba, az megnézheti magát.


Fűben-fában orvosság:





Gyömbérgyökérből főzött tea gyorsan megszünteti a hasfájást.
A kókuszdióban található víz nagyon egészséges ital. Minden vitamin és nyomelem megtalálható benne. Hasmenés és kanyaró esetén kiváló.
A köménymagból készült tea összehúzza az izmokat és ereket, ezért kimondottan hasfájásra szintén kiváló. Összetört levelével viszont reumát kezelnek.
A borsmenta teát köhögés ellen használják, az összetört leveleket citromlével keverve a homlokra kenik fejfájás esetén.
A fahéj gyökerével reumát és lázas betegségeket kezelnek.

A sor a végtelenségig folytatható, de ez a kis írás is ékes bizonyítéka annak, hogy milyen kifogyhatatlan a népi gyógymódok kincsesbányája.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top