Ezo

Álmodj tudatosan!

Az álmok birodalmában átlépjük a logika és a valóság határait, ilyenkor lelkünk ismeretlen tájakon szárnyal. Az álmodásnak van egy kevéssé ismert fajtája, amellyel választ kaphatunk folyamatosan gyötrõ kérdéseinkre.

Mindegy, hogy az ember fiatal vagy idős, férfi vagy nő, gazdag vagy szegény, álomország kapuja egyformán megnyílik mindenki számára. Spontán létrejövő álmainkra ébredés után nem mindig emlékszünk, de ha mégis, akkor következtethetünk belőle a közeli jövőnkre. Ha konkrét problémára szeretnénk választ kapni, akkor érdemes a tudatos álmodás technikáját elsajátítani. A tudattalanunkból éjszaka érkező válaszok megerősíthetnek bennünket egy döntés meghozatalában, vagy kapaszkodót jelenthetnek a bizonytalan helyzetekben.







Kezdje könnyedén!

A tudatos álmodás lényege, hogy elalvás előtt az álmunk számára kijelöljük azt az irányt, amelyen a lelkünk öntudatlan állapotban haladni fog. A spontán álmodással szemben az így szerzett információkra reggel még tisztán emlékszünk, amit ha értelmezünk, tudni fogjuk, mit kell tennünk.
A tudatos álmodás technikája egyszerű, bárki elsajátíthatja. Első lépésként lefekvés után fogalmazzuk meg, és lássuk képszerűen magunk előtt azt a problémát, ami napközben gyötört bennünket. Ezután tegyünk fel egy konkrét kérdést ezzel kapcsolatban, és ez a kérdés töltse ki a teljes tudatunkat az elalvás pillanatáig. Miután álomba szenderültünk, a lelkünk legmélyéről képek formájában megérkezik a válasz, mely rendszerint egyértelmű és egyszerűen elemezhető. Abban, hogy a válasz helyes, és hogy valóban az érdekeinket szolgálja, azért bízhatunk, mert ezeket a feleleteket nem egy másik embertől, hanem a saját tudatalattinktól kapjuk eddig szerzett tapasztalataink és bölcsességünk alapján.


Egyhegyű elme

Vida György parapszichológus szerint a tudatos álmodás technikájának sikeres alkalmazását szolgálja a tibetiek által egyhegyű elmének nevezett gyakorlat, amelyet éber állapotban kell elvégeznünk. Válasszunk ki egy tárgyat, tegyük magunk elé, és tíz percen keresztül nézzük. Ha nem fordítjuk el róla a tekintetünket, akkor képesek leszünk a tárggyal eggyé válni, és ezután tudunk tökéletes egységbe kerülni önmagunkkal is.
Ahhoz, hogy a tudatos álmodás tökéletes legyen, érdemes megtanulni vizualizálni, mert így láthatjuk képszerűen elalvás előtt a problémánkat. Gyakoroljunk a rózsa technikával: képzeljünk el egy szál rózsát, és az összkép után lássuk külön a szirmait, azok bársonyosságát, erezetét. Ha ez sikerül, akkor a tudatos álmodás is könnyen megy majd.


Éjszakai problémamegoldás

Lefekvés után relaxáljunk, ellazult állapotba kerülve gondoljunk a problémánkra, vagy lássuk magunk előtt annak az embernek az arcát, akit gondunk forrásának tartunk. Mielőtt elalszunk, kérjük a tudatalattinkat, hogy küldjön számunkra értelmezhető szimbolikus üzenetet arról, miként cselekedjünk. Feltehetjük a mikor kérdést is, a tudatalattink ugyanis képes betájolni, hogy mikor oldódik meg a probléma, vagy mennyi ideig tart a test, a lélek regenerációja.
„Ha valaki betegséggel küszködik, és a tudatos álomban megkérdezi, hogy mikor gyógyul meg, akkor rendszerint folyót lát, illetve azon utazik – mondja Vida György. – Az üzenet a folyó folyásában, kanyarulataiban van. Ha látjuk a partot, vagy azt, ahogyan a folyó eléri a tengert, akkor a gyógyulás gyorsan bekövetkezik. De ha sem a tenger, sem a part képe nem bukkan fel, akkor valószínűleg még egy jó darabig küszködni fogunk a betegséggel.”
Sokakban felmerül a kérdés: ha egyetlen éjszaka alatt többfélét álmodunk, akkor honnan tudjuk, mi a válasz a feltett kérdésünkre. A parapszichológus szerint a spontán álmodás során valóban öt-hat tudatsíkon álmodunk. Ilyenkor a lelkünk különböző helyszíneken, mélységekben barangol, és egymástól független képeket látunk. Például gyakori, hogy az egyikben egy középkori várban, a másikban a jelenlegi életünkben, míg a harmadikban indián rezervátumban jár a lelkünk. A tudatos álomtechnikát alkalmazva ez nem fordulhat elő, mert nem csúszkálunk egyik síkból a másikba, vagyis nem álmodunk össze-vissza.
Az sem történhet meg, hogy alkalmazzuk a technikát, és mégsem álmodunk semmit, hiszen mindig álmodunk, csak spontán álmainkra gyakran nem emlékszünk. Ez akkor szokott előfordulni, ha nagyon mélyen alszunk vagy kimerültek vagyunk. Ilyenkor az álomképek ugyan felszínre jutnak, de már nem kerülnek be a tudatunkba, ezért azt hisszük, hogy nem álmodtunk. Viszont a tudatos álmodásnál bármennyire fáradtak vagyunk, az éjszaka misztikus élményeire emlékezni fogunk.


Hetente egyszer-kétszer

Vida György azt tanácsolja, hogy a tudatos álmodás technikáját csak hetente egyszer vagy kétszer alkalmazzuk. Az igazán pihentető a spontán álmodás, amikor a lelkünk végre kiszabadul a test börtönéből, és visszatér abba a boldogító létbe, láthatatlan energiatartományba, ahol a megszületésünk előtt pihent. Ha a spontán álmokra az ébredést követő öt perc múlva is emlékszünk, akkor üzenet jelleggel bírnak, és érdemes velük foglalkozni. A tudatos álmodást inkább problémáink megoldására és önmagunk megismerésére használjuk, de ne vigyük túlzásba alkalmazását, mert kimerítővé válhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top