Ezo

Asztrosuli II. rész

A horoszkóppal ismerkedõkben gyakran felmerül, mi a fontosabb, az aszcendes, vagy a jegy, ahol a Nap állt a születésünkkor? Asztrológiai iskolánk következõ részében ezt a kérdéskört elemezzük.





Mi mit jelent a személyes horoszkópban?

Ügyfeleimtől sokszor hallom: “Tessék mondani, Én most Kos vagyok, mert április 12-én születtem, vagy Nyilas vagyok, mert ebbe a jegybe esik az aszcendensem? Akkor most tulajdonképpen, melyik számít?”

Laikusoknak nagyon nehéz megválaszolni ezt a kérdést, mert ez így önmagában nagyon kevés. A tanítványaim is sokszor kérnek arra, hogy gyakoroljuk újra és újra az aszcendens pontos meghatározását: hogyan tudunk biztosak lenni, hogy a születési óra-percet jól korrigáltuk-e?

Ezért emeltem ki a horoszkópelemzésből többek között az egyik legfontosabbnak tartott elemet, a Nap, a Hold és az aszcendens jegybéli kifejtését:

A Nap kiáraszt és koncentrál; a Hold felvesz és működtet; az aszcendens pedig megmutatja a saját megnyilvánulásunkat, ahogyan mutatkozunk a külvilág felé.






















 A Nap


 A Hold

 tüzes, férfias, pozitív  vizes, nőies, negatív
 adja a nappali világosságot  adja az éjszakai fényt
 önmaga sugárzik  a Nap fényét, tükrözi vissza
 kiáraszt, kiáramoltat, kihat  a közeg, amely ezt felfogja
 hatásként tovább visz  megél, visszaad, tükröz


Ha megfigyeljük ezeket a párhuzamokat, akkor megállapíthatjuk, hogy a Napból mindig kiindul valami, a Nap kezdeményez, ezt a kezdeményezést pedig a Hold átveszi és a magáévá teszi. A Napnak és a Holdnak ez a tulajdonsága, a működése.

A működés legfontosabb eleme a kezdőpontban rejlik, ez pedig az érzékenység, az érzékelés. Ebben benne rejlik az a jelleg, hogy egyrészt valami külső dolgot, hatást észlelünk, érzékelünk, érzünk, de az a tevékenységünk is, amit ennek következtében végzünk.






A Nap helyzete

Azt mutatja, hogy hol akar a személy érvényesülni. Régiesen kifejezve, ahol a Nap áll, ott a személy élete és szíve, ott akar tündökölni.


A Hold helyzete
 
A reakciókészségünket mutatja. Ahogyan a külvilág összes ránk ható ingerét érzékeljük, felfogjuk, ahogyan ezek közül a külső ingerek közül individuálisan, vagyis egyéniségünknek megfelelően egyeseket kiválasztunk, feldolgozunk. Ahol a Hold a születési horoszkópban áll, abban a jegyben és házban hat az érzelmekre.


Az aszcendens

Vagyis az I. ház képviseli fizikai testünket, egészségünket és korai gyermekkorunk éveit. Megmutatja hozzáállásunkat az élethez, világnézetünket, kinézetünket, megjelenésünket, és az összes tevékenységünk kezdetét.

Különösen akkor érvényesül az aszcendens jegye, ha a Nap vagy a Hold is az aszcendens jegyében tartózkodik, vagy bolygó áll az I. házban. Ha üres az I. ház, vagyis az aszcendens jegye, úgy jelentősége nem nagyon nyilvánul meg, nem nagyon mutatja ki az aszcendens jegye által jelzett a tulajdonságot. Ilyenkor különösen számít a születési uralkodó jegy, és annak házbeli helyzete.

Az aszcendens megnyilvánulásainak bemutatásába belekombináltam a Nap és a Hold uralmi helyzetétől számított házak jelentéstartamát is, mert úgy gondolom, hogy ez nagymértékben befolyásolja az aszcendens mutatta megnyilvánulásokat.






Tizenkét állatövi (zodiákus) jel
van, és ezek közül mindegyik rendelkezik saját természetes uralkodó égitesttel. Ezeket a jeleket különböző módon lehet csoportosítani (pl. a kos minősége: kardinális; eleme: tűz; bolygólya: Mars). Minden jel egy olyan akciós mezőt képez, melyekben a bolygókhoz tartozó erők hatnak; széleskörű színképe, rezgési folyamata, széles választéka, gazdagsága (úgynevezett spektruma van). Így az ember használhatja, amit a jel sejtet – egyrészt pozitívan vagy hasznos módon, ám negatívan, káros módon is.


A következő részekben az egyes zodikákus jegyeket elemzem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top