Ételt csak okosan!

Mélyhűtéssel, biztonságban

A fagyasztószekrényben hosszú ideig tárolhatod biztonsággal az élelmiszereidet. Kényelmes, ugye?
Mélyhűtéssel, biztonságban

A kényelem mellett most essék szó a mélyhűtés biztonságáról, mert talán fel sem tűnik, ha elmulasztunk betartani egy-két szabályt!  A fagyasztott élelmiszer valójában csak addig biztonságos, amíg -18°C-on tárolod. Amikor kiolvasztod, a romlást okozó vagy kórokozó mikrobák újra aktívak lesznek, az élelmiszert tehát ugyanúgy kell kezelned, mint mindegyik más, romlandó ételt! A felengedés ezért csakis a hűtőszekrényben vagy a mikrohullámú sütő megfelelő programjával biztonságos, nem a konyhai pulton, és nem szobahőmérsékleten. Már akkor legyél körültekintő, amikor megvásárolod a fagyasztott élelmiszert! Ha látod, hogy belül zúzmarás, vagy egy tömbbé fagyott, inkább ne vedd meg! Ezek a jelek arra utalnak, hogy már egyszer kiolvadt és újrafagyasztották, ami szigorúan tilos. A legjobb, ha a hűtött terméket teszed be a kosaradba legutoljára a vásárlás során. Ha a csomagolás sérült, ne vedd meg! A legjobb megoldás, ha a boltokban kapható hűtőzacskókban vagy hűtőtáskában viszed haza a termékeket, és ügyelsz arra, hogy minél előbb a fagyasztóládába kerüljenek.

A felolvasztandó élelmiszert a hűtőben csakis a többi élelmiszertől elkülönítve tárold, és felolvadás után használd fel azonnal! A nyers húsok kiolvadó levében mikrobák lehetnek, amelyek a többi, fogyasztásra kész élelmiszerre rákerülve megbetegíthetnek. Az alapos sütés-főzéssel mindez megelőzhető. A legjobb, ha – legalább két percen keresztül – az étel belseje is eléri a 75°Celsiust. Ezt ételhőmérővel ellenőrizheted. A mélyhűtött zöldséget pedig úgy főzd meg, hogy még fagyott állapotban tedd a forrásban lévő vízbe. A fagyasztószekrény tisztán tartására, rendezettségére különösképpen ügyelj! Ha egy étel szennyezett, beszennyezheti a többit is. Különítsd el az élelmiszereket típusuk szerint: húsok, zöldségek, gyümölcsök, készételek – így hamarabb megtalálod, amit keresel, és megóvhatod őket a kereszt-szennyeződéstől.

A vásárlás, az elkészítés és a tárolás során is „becsúszhatnak” hibák, de ha már ismered a szabályokat, akkor te is tudatosan fogod alkalmazni őket.

Gyorsfagyasztott élelmiszerek eltarthatósági ideje:

Mélyhűtéssel, biztonságban

Ételt csak okosan!           

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top