Élvezd az utat!
Szponzorált tartalom

Így spórolj a benzinnel csúcsforgalomban

Az autó közel sem legolcsóbb választás, ha a napi ingázást kell megoldanod a munkahelyed és az otthonod között. Ha azonban mégis mellette döntesz, próbálj meg minél takarékosabb lenni! Íme, néhány ötlet, hogyan csökkentsd a benzinköltséget!

Egy zsúfolt nagyvárosban a munkába járás leggyorsabb és legolcsóbb eszköze egészen biztosan nem az autó. Mégis nagyon sokan ingázunk vele, és inkább áldozunk egy kis plusz pénzt azokért az előnyökért, amit az autó nyújt, mintsem vállaljuk a tömegközlekedési eszközök kényelmetlenségeit. Ha okosan vezetünk, ez az extra költség látványosan csökkenthető!

Sok-sok benzinpénzt megspórolhatsz az ingázáskor, ha okosan használod az autódat! (FOTÓ: ISTOCKPHOTO.COM)

Tartsd a keréknyomást!

Egy lapos gumi jelentősen megnövelheti a benzinfogyasztást, arról nem is beszélve, hogy sokkal hamarabb kopik így az abroncs, és az autó menettulajdonságai is romlanak. Ha például csak egytized bárral alacsonyabb a nyomás az előírtnál, az 0,125 %-kal rontja az üzemanyagfogyasztást – vagyis ha minden kerék ennyivel laposabb, akkor már négy százalékkal többet eszik a kocsi. Városi forgalomban, ahol eleve magasabb a fogyasztás, egy hónap alatt ez már tetemes összeget tehet ki! Érdemes tehát betartani és rendszeresen ellenőrizni a nyomást a gumikban – egy Shell kúton például alig két perc alatt beállíthatod az optimális értékre a kerekeket, és utána még egy finom napindító kávét vagy egy meleg péksüteményt is megehetsz. Így nem csak a benzinnel takarékoskodsz, de egy kis kellemes élményt is vittél a reggeli ingázásba!

Előrelátó vezetés – kevés gázadás és fékezés

Ha elmélázol a piros lámpánál és a kocsisor már rég elindult előtted, sokszor egy kövér gázzal pórbálod beérni – főleg ha hátulról dudaszóval is nógat egy autóstárs. Ez a figyelmetlenség pénzbe kerül, hiszen a hirtelen gázadás során az üzemanyag egy része nem hasznosul azonnal mozgási energiává, egyszóval pazarolod a benzint. Sokkal olcsóbb, ha több autóval eléd tekintve figyeled a forgalom alakulását, és aszerint választasz sebességet, hogy ott épp mi történik. Például ha lámpánál áll a sor, lassan gurulva közelítd meg azt, mert közben lehet, hogy zöldre vált a jelzés, és megindulnak az autók – így neked nem kell állóra fékezni a kocsit, hanem lendületből haladhatsz tovább. Így a fékek sem kopnak, és felesleges gázadás sincs. A legtakarékosabb üzem, amikor egyenletes sebességgel mész – próbálj meg úgy haladni a forgalommal, hogy ezt megvalósuljon.

Motorstop piros lámpánál

Ha jár a motor, de az autó nem halad, akkor minden csepp felhasznált benzin ablakon kidobott pénznek. Piros lámpánál ezért állítsd le a motort, és csak akkor indítsd újra, amikor elöl ismét mozgásba lendül a kocsisor. Ugyan ez érvényes „beállt” kereszteződéseknél és dugóban történő veszteglés közben is.

Ne fűts, ha nem muszáj!

Az autó utasterének fűtése – vagy éppen hűtése – üzemanyagfogyasztás növekedéssel jár. Ha csak nem muszáj, inkább mellőzzd ezért a légkondicionálót és a fűtést is – sokkal olcsóbb, ha megfelelő ruházatban ülsz a kocsiba, és így alkalmazkodsz a külső hőmérséklethez.

Felesleges súlyok és csomagok – tedd ki otthon őket!

Minél nehezebb az autó, annál nagyobb erő kell a motornak, hogy megmozdítsa – vagyis a benzinfogyasztás növekszik a jármű súlyával. A felesleges terheket ezért pakold ki, és szereltesd le egyúttal az olyan tetőcsomagtartókat és dobozokat is, amire nincs szükség – ezek légellenállása ugyanis szintén emeli a fogyasztást.

Figyelj az olajcserére!

Az olajcsere intervallumok betartását és a jó minőségű olajat meghálálja az autó motorja, ellenben ha ezen a téren hanyagok vagy, az a motor teljesítményén és fogyasztásán előbb utóbb meglátszik majd. Cseréltess tehát az olajat évente legalább egyszer akkor is, ha a futásteljesítmény egyébként ezt nem indokolná.

Ne ingázz egyedül!

Nézz körbe majd holnap reggel a melletted álló kocsikban: szinte mindegyikben egy ember ül! Ez nem túl hatékony a benzinfogasztás szempontjából. Érdemes egy munkahelyen 2-3 kollégának összefognia, és egyetlen autóval megoldania az ingázást – így megoszlanak a benzinköltségek, rádásul társaságunk is lesz autózás közben.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top