Élni akarok cikkek

A személyiségjegyekre is hatással lehet a koraszülöttség

Kutatások szerint a koraszülöttség is fontos személyiségformáló szempont lehet – bár hatásai csak később jelennek meg.

Személyiségünk formálásában fontos szerepet játszanak a gének, de azon túl a gyermekkori környezetünk, az oktatásunk is, és persze azok az élettapasztalatok, amiket az évek során magunkba szívunk. De ez még nem minden: a brit Archives of Disease in Childhood (Fetal and Neonatal Edition) című tudományos folyóirat egyik cikke szerint a koraszülöttség is fontos befolyásoló tényező lehet.

A kutatásban 200 embert vizsgáltak meg, olyanokat, akik 32 hetes koruk előtt, vagy nagyon kevés súllyal születtek (akikkel egyébként korábbi tanulmányokban más egészségügyi problémákkal kapcsolatban is foglalkoztak). Ezeket a felnőtt (26 éves) embereket aztán összehasonlították egy normál súllyal született 197 fős kontrollcsoporttal, és érdekes következtetéseket vontak le: a koraszülöttek csoportjában jellemzőbbek voltak bizonyos személyiségjegyek, mint a normál testsúllyal születetteknél. 

A személyiségjegyekre is hatással lehet a koraszülöttség

A tudósok szerint a koraszülöttek gyakrabban visszahúzódóak, introvertáltak, és autisztikus jegyek is gyakrabban fordulnak elő náluk. A kutatók szerint lehetséges, hogy az idő előtti születés olyan traumatikus élmény a babák számára, ami később lenyomatot hagy személyiségükön, de persze a pontos okokat nehéz visszafejteni. Szintén fontos szempont lehet, hogy a koraszülött babák hamar gyógyszeres kezelés alá kerülnek, ami befolyásolhatja hormonális fejlődésüket, így később szorongás, stresszre való hajlam fejlődhet ki nálunk. Végül pedig az ilyen jegyek kialakulásához hozzájárulhat a szülők túlaggódó féltése: így a koraszülöttek később sokkal félénkebbek, aggódóak lesznek és kevésbé vállalják a kockázatokat.

Time

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top