Élni akarok cikkek

Elképesztő hatással van az érintés a koraszülöttek agyi fejlődésére

Minél több emberi érintést tapasztalnak a koraszülött babák, annál jobban fejlődik agyuk taktilis érzékelése, ami hosszú távon szociális és érzelmi kapcsolataik kialakítását segítheti.

A közelmúltban számos eszköz született azért, hogy a koraszülött babák az inkubátorban is érezhessék az emberi érintést, vagy legalábbis ahhoz valami nagyon hasonlót, de egy friss tanulmány szerint a kicsik bőréhez érő emberi bőr fontosabb lehet, mint gondoltuk.

Azt már korábban megállapították, hogy a koraszülötteket érintő szülők vagy gondozók segítenek, hogy a baba jobban aludjon, az pedig elengedhetetlen a koraszülött babák fejlődéséhez. Az emberi érintés abban is segít a kicsiknek, hogy kevésbé traumatikusan éljék meg a rájuk váró kezeléseket: bebizonyították, hogy a szoptatott és sok érintést kapott koraszülött babák jobban reagálnak az injekciókra, illetve más kellemetlenebb orvosi beavatkozásokra is.

Elképesztő hatással van az érintés a koraszülöttek agyi fejlődésére 

Dr. Natalie Maitre, az ohiói Nationwide Children’s Hospital koraszülött-specialistája legfrissebb tanulmányában 125 koraszülött, illetve rendes időben született kisbabánál vizsgálta, hogy miként reagálnak az érintésekre. A koraszülött babák alapvetően kevésbé reagáltak, de közülük is elmaradtak azok, akik kevesebb emberi érintésben részesültek a kórházban töltött időszakban. A kísérlethez egy finom “légfuvallatot” és egy “ál-légfuvallatot” használtak – ez azért volt fontos, hogy ellenőrizzék, képes-e különbséget tenni a baba az érintés textúrái között, például érzi-e a különbséget egy gyengéd anyai érintés vagy egy élettelen tárgy érintése között.

Sajnos a kísérlet arra is rámutatott, hogy minél több fájdalmas orvosi vizsgálaton kell átesnie egy koraszülött babának, annál kevésbé reagál később a gyengéd érintésekre is, de alapvetően kimutatták, hogy a koraszülöttosztályon sok érintéshez jutó kicsiknek jobban fejlődött agyuk vizsgált területe.

Mivel az újszülöttek korai fejlődésében kulcsszerepet játszanak a taktilis és audioingerek, az érintés az agy fejlődéséhez is hozzájárulhat, ez pedig később kardinális szerephez jut a szociális és érzelmi kapcsolatok kialakításában is.

 

FoxNews

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top