Életmód

Bántják a gyereked a neten? Így védd meg!

Az internetes zaklatásra nem reagálhatunk egy kézlegyintéssel, főleg, ha az a gyermekünket érinti. Az ilyen jellegű agresszió ugyanis nem egyszerűen csak nyugtalanságot válthat ki az áldozatból, hanem súlyos, évekre szóló traumát is okozhat, és legrosszabb esetben akár öngyilkossághoz is vezethet. Ma már a szülőknek sajnos ezen a téren is rendkívül ébernek kell lenniük, hogy időben felismerhessék a zaklatás jeleit, és azonnal megtehessék a szükséges lépéseket.

Gyakorlatilag valamennyi magyar szülő okkal aggódhat a világhálón barangoló csemetéjéért, mert UNICEF tavalyi adatai szerint minden harmadik gyermeket ér valamilyen mértékű zaklatás az interneten hazánkban. Ez óriási szám, és különösen annak fényében riasztó, hogy a gyerekek, akik életük jelentős részét ma már a cyber térben töltik, az ilyen jellegű bántalmazást súlyosabbnak érzik a zaklatás egyéb formáinál. Szélsőséges esetben akár az öngyilkosságba is hajszolhatják az életszakaszuk miatt az átlagosnál jóval sérülékenyebb lelkű kamaszokat az őket molesztáló társaik, de a személyiségfejlődésben is hosszú távú károkat szenvedhetnek el a gyerekek az ártalmatlannak tűnő agresszió hatására.

Ez egy durva és gyilkos játék

Jellemző, hogy szinte sosem a felnőttek irányából éri a támadás a gyerekeket, hanem saját kortársaik soraiból, akik az arctalanság mögé bújva a világhálón sokkal durvább és erőszakosabb sértéseket mernek a másik fejéhez vágni, és könyörtelenebbül kínozzák annál, mint amit egyébként „élőben” megengednének maguknak. Egyfajta bátorságpróbaként élik meg a zaklatók ezt a „játékot”, és  sokszor egymásra licitálnak abban, hogy ki tud keményebb, gátlástalanabb és kíméletlenebb lenni a kipécézett áldozattal szemben. A sértett gyermeket ilyenkor nem csupán az alázza meg, amit mondanak neki, hanem az is, hogy rendszerint széles nyilvánosság előtt, közösségi oldalakon történik mindez. Sajnos a támadók nem képesek felmérni, hogy milyen kárt okozhat a tettük, és csak akkor döbbennek rá, hogy a dolognak tétje van, amikor már megtörtént a tragédia. Egyszóval ez a játék komoly és kegyetlen, a veszély pedig valós, ezért nagyon fontos, hogy a szülő időben felismerje, ha a gyermek az áldozatává vált.

A támadás általában saját társaik irányából éri a gyerekeket

Az online zaklatás kiválthat félelmet, dühöt, szorongást, ami aztán olyan szélsőséges és figyelemfelhívásnak szánt tettekre ragadtatja az áldozatot, mint az iskolakerülés, a szökés vagy az öngyilkossági kísérlet, de az sem ritka, hogy a gyermek szó szerint belebetegszik az öt ért támadásokba. Fokozottan oda kell figyelni azokra a gyerekekre, akik természetüknél fogva szorongóbbak, visszahúzódók és kevés az önbecsülésük, mert a zaklatók kifejezetten utaznak a gyengébbre, és önmagában az is elég indok számukra a támadáshoz, hogy a másik fél képtelen megvédeni magát.

Ezek a netes zaklatás jelei

Szülőként számtalan jelre felfigyelhetünk, ami arra utalhat, hogy a gyermek esetleg online bántalmazás áldozatává vált. Többek között

  • változást veszünk észre az internethasználati szokásaiban – sokkal kevesebbet netezik, bezárkózik, amikor internetezik
  • rosszkedvű, ideges, ingerült lesz, miután internetezik, csekkolja az e-mailjeit vagy belép a Facebookjára
  • társas kapcsolatai elszegényesednek, visszavonulóvá válik, nem barátkozik szívesen
  • csökken az önértékelése, negatív gondolatai vannak saját magáról (esetleg rondának, értéktelennek, nem szerethetőnek érzi magát)
  • a szokásos szabadidős tevékenységeket, hobbijait elhanyagolja
  • az iskolai teljesítménye romlik, nem tud koncentrálni, a gondok elvonják a figyelmét
  • magába zárkózik, nem közlékeny, nem osztja meg, mi jár a fejében, mi történt vele
  • törli a Facebook-profilját stb.

Ha ilyen tünetekkel találkozunk, az első és legfontosabb lépés, hogy beszélgessünk el a gyermekünkkel. De ne csupán egy alkalommal „faggassuk”, hanem kövessük az eseményeket, és hetente két-három alkalommal is beszéljünk az őt ért netes élményekről. Sok szülő súlytalannak érzi ezeket az eseményeket, hiszen nem a „valóságban” történtek meg, de ne feledjük, hogy a gyerekek nem tesznek különbséget a cyber tér és a valós világ között, sőt számukra a netes élmények akár még intenzívebben is hathatnak.

A zaklatás jópofa játéknak tűnhet az egyik oldalról, de a sértett felet akár öngyilkosságba is kergetheti

Baj esetén őket hívd

Ha úgy látjuk a jelekből, hogy komoly krízis alakult ki vagy esély van a kialakulására, akkor legjobb, ha szakemberhez fordulunk. Nem csupán egy pszichológus támogatására lehet ilyenkor szükség, hanem olyan szervezetekére is, akik kifejezetten az internetes jogsértésekkel foglalkoznak, és képesek akár a törvény erejével is megvédeni az áldozatot. Hazánkban például a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány foglalkozik kiemelten a kérdéskörrel, és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is hasznos felvilágosításokkal, támogatással szolgál az áldozatoknak az Internet Hotline elnevezésű oldalon. Ezen a site-on nem csupán a zaklatások elszenvedői találnak értékes információkat, hanem bárki, aki internetes jogsértést szenved el, és erről hivatalos úton is bejelentést kíván tenni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top