Életmód

Így kell szexuális felvilágosítást nyújtani a fiataloknak!

A fiatalok szexuális felvilágosítása – bár jó esetben a szülők dolga lenne – Magyarországon elég gyászos helyzetben van. Ebben a sötétségben gyúlt most reménykeltő fény egy új weboldal és okostelefonos alkalmazás formájában.

Bár a világ fejlettebb részein a szexuális felvilágosítás, oktatás ugyanúgy része a gyerekek iskolai tananyagának, mint a biológia vagy a matek, valamiért nálunk ezt a témát kissé mintha szalvétával fogná a társadalom, hogy az oktatáspolitikáról ne is beszéljünk.

Persze ezen a téren nagy szerepe van a szülőknek, ám a technológia fejlődése miatt a gyerekek valószínűleg sokkal hamarabb találkoznak az interneten a szexualitás különféle formáival, így jelentős az esélye, hogy mire anya-apa előhozakodik a virágokkal és a méhecskékkel, a gyerek addigra már látott ezt-azt, vagy ha nem is, az iskolában szinte biztos, hogy hallotta már a többieket ilyen jellegű témákról beszélgetni.

Amikor a méhecskék és a virágok témája előkerül, gyakran már késő... (Fotó: Yelon.hu)
Amikor a méhecskék és a virágok témája előkerül, gyakran már késő… (Fotó: Yelon.hu)

Éppen ezért rendkívül örömteli, hogy a Hintalovon Alapítvány a Telenor támogatásával létrehozta a Yelon nevű weboldalt és a hozzá tartozó okostelefonos alkalmazást, amelyek célja éppen az, hogy a gyerekek és fiatalok kezébe egy olyan eszközt adjon, amit tudnak és szeretnek is használni, és amely éppen azokra a kényes kérdésekre ad választ, amelyekre ebben az életkorban szükség van.
“Van egy tízéves lányom, aki negyedikes, akiről úgy gondoltam, hogy még nem kell neki telefon” – mondta Banovic Aleksandra, a Telenor Magyarország lakossági szolgáltatásaiért felelős vezérigazgató-helyettese a Yelon indulásának alkalmából tartott sajtótájékoztatón. “Tévedtem, nyolcévesen ma már a legtöbb gyereknek van telefonja, amit nagyon gyakorlottan használnak is. A leckét is Viberen osztják meg egymással.”

Banovic Aleksandra hozzátette, a Yelon fejlesztése úgy indult, hogy kollégáival beszélgetve szóba került a Bravo című lap szexuális felvilágosító rovata a kilencvenes évekből, a mai gyerekek viszont nem olvasnak már ilyen lapokat.

“Minden fent van a neten, ráadásul a gyerekek meg is találják, persze azt is megtalálják, amit nem kéne – magyarázta Banovic. – Ekkor jött az ötlet, hogy kellene egy ilyen, interaktív applikáció, hogy a fiatalok minden kérdésükre választ kaphassanak.”

A telekommunikációs cég képviselői ezért 2015 decemberében találkoztak dr. Gyurkó Szilviával, a Hintalovon Alapítvány alapítójával, hogy megbeszéljék, mit kellene tartalmaznia egy ilyen online felületnek. Önként jelentkező szülőkkel és gyerekekkel fejlesztették, tesztelték az alkalmazást, amelyről rengeteg pozitív visszajelzést kaptak.

“A Yelon egy olyan digitális platform (vagyis a weboldal és szervesen hozzá kapcsolódó alkalmazás), amely a szexualitással összefüggő információkat kívánja eljuttatni a 10–18 éves gyerekeknek és az irántuk felelősséget érző szülőknek – mondta Gyurkó Szilvia. – A Z generáció tagjai már nem olvasnak annyit, viszont nagyon otthonosan mozognak a neten, ott keresik a válaszokat, az viszont nem biztos, hogy a legjobb, ha ezeket a Gyakori kérdésekhez hasonló oldalakon találják meg.”

A Yelon fejlesztői azt szeretnék elérni, hogy a szülők ne azon aggódjanak, ha a gyerek pornót talál az interneten, hanem olyan alternatívát tudjanak nyújtani nekik, ami megválaszolja a felmerülő kérdéseiket.

A felületen könnyen eligazodik gyerek és szülő egyaránt (Fotó: Yelon.hu)
A felületen könnyen eligazodik gyerek és szülő egyaránt (Fotó: Yelon.hu)

Az oldalnak tehát kettős a szerepe: egyrészt a gyerekek számára közvetít szexualitással összefüggő, érthetően és világosan leírt információkat, emellett testpozitív üzeneteket is tartalmaz, illetve számos olyan témát érint, amelyről kellene ugyan beszélni a fiatalokkal, de sok tanár és sok szülő sem mindig tudja, hogyan vágjon ebbe bele, ha egyáltalán szán rá időt és energiát.

A Yelon.hu felületén éppen ezért választható, hogy valaki a gyerekeknek vagy a szülőknek szánt tartalmakat böngészi végig, illetve külön örvendetes, hogy a témákat le lehet szűrni életkor és nem szerint is, azért pedig egy extra piros pontot érdemelnek a készítők, mert nem csak fiú/lány felosztásban szűrhetőek a cikke, hanem gondoltak az LMBTQI-közösségek tagjaira is.

A témákat feldolgozó cikkek megjelenését a tesztelésbe bevont önkéntes fiatalok segítségével alakították ki, így az oldalon nincsenek hosszú értekezések, hanem rövid, de lényegre törő anyagokban igyekeznek minél több információt átadni a gyerekeknek. Fontos, hogy a megjelenő cikkek tartalma nem csak a szexről szól, az iskolai zaklatás, kiközösítés éppúgy része a kínálatnak, mint a saját testünk elfogadására bátorító, vagy épp az olyan témákkal foglakozó anyagok, mint a dohányzás. A cikkek egy részét kortárs szerzők írják, akik első kézből tudnak beszélni a XXI. századi fiatalokat foglalkoztató témákról.

A Yelon chatfelületén emellett a gyerekek az őket foglalkoztató kérdéseket is feltehetik, az oldal kiképzett önkéntesei pedig válaszolnak. Mindez névtelenül, rendkívül diszkréten történik, ha pedig 5 percen túl nincs aktivitás a chatablakban, az automatikusan bezárul, hogy így is védje a kérdezők személyiségi jogait (mivel akár szexuális erőszakkal, zaklatással kapcsolatos témákról is szó eshet a beszélgetés során).

“Nagy baj, hogy nem tanítjuk rendesen a gyerekeknek az önkifejezést, az intimitást, ez pedig zavarokat okozhat a fejlődésükben, ami később komoly gondokhoz vezethet – mondta Gyurkó Szilvia. – Nemcsak általános, de konkrét segítséget is szeretnénk nyújtani, kiképzett önkénteseink segítségével.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top