Életmód

Új nyár, új felfedezés – az idei utazási trendek

Van abban valami szívmelengető, ha az ember újra és újra visszatér a kedvenc balatoni apartmanjába, ahol a törzsbüféjében már készítik is a hekket és a lángost, amint megpillantják. Ám néha nem árt egy kicsit tovább merészkedni és felfedezni az ismeretlent. Lássuk, melyek a legnépszerűbb útirányok, ha ezúttal szívesen átlépnél egy (vagy több) határt.

Napjaink aktuálpolitikai eseményei sajnos a turizmus térképét is átírták kissé, és bár Egyiptom, Tunézia, Törökország még mindig kedvelt úti célok közé tartozik, mi, magyarok is egyre inkább választjuk a biztonságosabbnak vélt és jól bevált nyaralóhelyeket: Spanyolországot, Görögországot, Bulgáriát és Horvátországot. Ebből is jól látszik, hogy többnyire a tengerparton érezzük a legjobban magukat, ami hazánk földrajzi adottságaiból adódóan nem is túl meglepő. Pedig nem ez az egyetlen módja, hogy víz- és napfürdőhöz jussunk.

Tájkép a Pirin-hegységben, Bulgáriában
Tájkép a Pirin-hegységben, Bulgáriában

Egzotikus tájak, szigetek

Egzotikus tájakon tölteni a nyári szabadságunkat szintén nem új keletű trend, ám továbbra is töretlen népszerűségnek örvend. Elég csak a Seychelle-szigetekre, a Bahamákra, Hawaiira, Bali szigetére, Ciprusra, Mauritiusra, vagy épp Thaiföldre gondolnunk, amelyek idén is kedvelt turisztikai célpontok.

Tengeri hajóutak óceánjárón

A tengeri hajóutak a 90-es évek végén, 2000-es évek elején jöttek divatba hazánkban, majd egy jó évtizedre feledésbe is merültek. Mára viszont újra virágkorukat élik. A legdivatosabb útvonalak pedig a Karib-tenger térsége, Gibraltár és az Atlanti-óceán egyes partvidékei, valamint az Arab- és a Perzsa-öböl.

Gibraltári látkép
Gibraltári látkép

Az örök első: körutazás

Nem kell feltétlenül világ körüli útban gondolkodni (persze nem volna rossz). Választhatsz egy kontinenst, azon belül egy térséget, vagy akár egyetlen országot is. Sokoldalú, változatos élményt ad – olyasmit, amiről még évek múltán is mesélni fogsz. A hazai utazási irodák kínálatában Madeira és Andalúzia a legkeresettebb ugyan, de inkább arra bátorítanánk, hogy válassz érdeklődésed és ízlésed szerint, és miután meghoztad a döntést, keresd meg a neked legmegfelelőbb kiutazási módot. Burma, Laosz, Vietnam, Peru, Brazília, Mexikó, Izland vagy Japán egyaránt különleges, ugyanakkor manapság népszerű célállomás. Szerencsére ma már szinte nincs olyan pontja a Földnek, ahova ne juthatnál el szervezett út formájában, ha az utazásnak ez a módja biztonságot és megnyugvást ad számodra.

Fent, északon

Egyre nagyobb divatja van a nyárnak némileg “ellentmondó” úticél-választásnak. Sokan mondanak nemet a strandon sütkérezős, koktélozós nyaralásnak, és utaznak el épp ilyenkor Lengyelországba, Skandináviába, vagy épp a balti államokba.

Zakopane ilyen kalandokkal vár Lengyelországban
Zakopane ilyen kalandokkal vár Lengyelországban

Spirituális utak

India, az El Camino zarándokútvonala vagy Jeruzsálem nem tipikusan nyári program, de mivel ez a nagy szabadságolások időszaka, az emberek többsége ezekre a hónapokra időzíti ezeket a hosszabb-rövidebb barangolásokat is. Ha te is azok közé tartozol, aki már évek óta tervezi-halogatja, hogy részese legyen egy spirituális élménynek, vágj bele még idén nyáron. Garantáltan nem maradsz magyarok nélkül az út során!

További utazási tippek az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top