Életmód
Szponzorált tartalom

Túl ez első trimeszteren: ez vár rád

Az egyik legfontosabb dolog az, hogy a kismamák ne érezzek magukat egyedül a gondjaikkal, és legyenek tisztában azzal, hogy a lelki problémáik az állapot természetes velejárói.

Ahogy vége van az első trimeszternek, a legtöbb kismama fellélegezhet, ugyanis várhatóan megszűnnek azok a kellemetlen tünetek, amelyek az első hetekben beárnyékolták a terhességet. Akik szerencsések, azoknak nem kell többé reggeli rosszullétektől vagy állandó hányingertől szenvedniük. A felemelő és egyben nehéz első időszak után ugyanis beköszönt a második trimeszter, amely kimondva vagy kimondatlanul a legtöbb kismama kedvence. Mégpedig azért, mert mind testileg, mind lelkileg átestek már azokon a sokszor nem is annyira könnyű átalakulásokon, amelyek megalapozzák a terhességet és magzat egészséges fejlődését.

A második trimeszterben általában nemcsak megszűnik a fáradtságérzés, hanem egyenesen energikusnak is érzik magukat az anyukák. A pocak ugyan látványos növekedésnek indul, de az még nem akadályozza őket a szabad mozgásban és abban, hogy kedvükre tegyenek-vegyenek, tervezgessenek. A hormonális változások is lassulnak, mindez a kapcsolatokra is jó hatással van, a közös babavárás legszebb időszakát ilyenkor élik meg sokan. A vizsgálatok száma ugyan nem csökken ezekben a hetekben, ám a kismamák hozzászoknak ahhoz, hogy a védőnők az életük részévé válnak, és az ultrahangos felvételek is egyre nagyobb örömet hoznak, hiszen általában ekkor derül ki, hogy fiú vagy lány érkezik-e a családba.

A harmadik trimeszter újabb nehézségeket tartogat mind lelkileg, mind testileg a nőknek, a terhesség szó jelentését az utolsó hetekben értik meg a legtöbben. A növekvő pocak méretéből adódóan gátolja a mozgást, és mivel a babának egyre nagyobb helyre van szüksége odabent, a belső szervek is nyomás alá kerülnek. Visszatér a fáradékonyság, és azoknak, akik első terhességüket élik, még nehezebbek ezek a hónapok. Arról nem is beszélve, hogy a közelgő szüléstől való félelem és a felelősség súlya is nyomja a nők vállát. Fontos, hogy az anyák azzal tisztában legyenek, hogy ezek a lelki folyamatok teljesen természetesek, és ne érezzék magukat egyedül a problémáikkal, ne vádolják magukat feleslegesen. A fizikális változásokra és a baba megfelelő ütemben történő fejlődésére a legjobb válasz az, ha megadják a testüknek azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, amelyekre ebben a sajátos helyzetben szükség van, többek között ilyen pl. a folsav, a D-vitamin, az Omega-3 zsírsavak. A magzatvédő készítmények szerepe ezért a második és harmadik trimeszterben is nagy jelentőségű.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top