Életmód

Több időt szeretnénk reggel, mégis szundizunk! (X)

Többségünk elégedetlen a reggelekkel, és szeretne több időt indulás előtt. Mégis hasznosnak találjuk a szundifunkciót, a fiatalok zöme pedig többször is visszaalszik – derült ki egy friss felmérésből!

Az NRC kutatói a NESCAFÉ felkérésére az ébredési és reggeli szokásainkat vizsgálták a 18–59 éves lakosság körében – tekintettel arra, hogy az okostelefonok terjedésével a reggeli „szundizás” is egyre nagyobb teret nyer magának.

A kutatásból kiderült, hogy gyakorlatilag mindannyian használunk ébresztőt, és közülünk 87% okos- vagy mobileszközre ébred. Ebből a 87%-ból a szundifunkció használata főleg a fiatalabbak (18–35 évesek) körében elterjedt, nekik 61%-uk szokott beállítani, és nagy részük felkelés előtt legalább kétszer visszaalszik. Ráadásul a funkciót használók 54%-a egyenesen hiányolná, ha nem lenne szundigomb!

Mindeközben a 18–29 évesek közül 70% ismerte el magáról, hogy nehezére esik az ébredés, és közel 68%-ukkal pedig időnként előfordul, hogy elalszik. Ugyanakkor nemcsak a fiatalok küzdenek a napindítással, de a vizsgált lakosságnak csak a 23%-a szereti a hétköznap reggeleket úgy, ahogy vannak, és jelentős hányada vágyik arra, hogy több ideje maradjon az elindulás előtt.

Bár akik elalszanak inkább gyorsítanak, mintsem kihagyjanak valamit a reggeli rutinból, de azért akadnak olyanok is, akiknek lemondással jár a későn kelés. Ha muszáj, a fiatalabbak az üzenetek ellenőrzését és a reggelizést, míg az idősebbek a házimunkát, illetve a hírolvasást mellőzik.

Érdekesség, hogy a reggel (is) kávézók (57%) alacsonyabb arányban állítanak be szundit, könnyebben ébrednek és kevésbé kapkodva készülődnek, mint azok, akik egyáltalán nem vagy a nap folyamán csak később kávéznak.

Mindent összevetve, a szundizást inkább hasznosnak gondoljuk, mint károsnak – ami meglepő, hiszen sokszor nem kevés bosszúsággal indul miatta a reggel.

Ha szeretnéd könnyebben indítani a napot, jelentkezz a NESCAFÉ Szundi Kihívásba a jatek.nescafe.hu oldalon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top