Életmód

Ezek a teendőid lakásvásárlás után – Fontos lépések, amiket nem hagyhatsz ki!

Megvan álmaid lakása, felvetted a hitelt, kifizetted az ingatlan árát - hogyan tovább? Átírás és egyéb kötelezettségek, amikre figyelned kell!

Ha azt gondolod, hogy az adásvétel a lakás árának kifizetésével befejeződött, tévedsz! Vegyél ki 1-2 nap szabadságot, és még lendületből intézd el a következőket, mert még van pár teendőd, mielőtt elégedetten a foteledbe huppanhatsz!

Ezek a teendőid lakásvásárlás után – Fontos lépések, amiket nem hagyhatsz ki!

 

Zárcsere

Akármilyen szimpatikus volt az eladó, az első dolgod legyen az adásvételt követően a zárcsere! Válassz masszív, biztonsági zárat, és mindig legyenek pótkulcsaid, amit a szüleidnél, barátaidnál, vagy a párod rokonainál tartasz, akiket el tudsz érni akkor is, ha késő este van szükséged a pótkulcsra.

Hivatali teendők

Adásvétel után vedd a nyakadba a várost, és első utad az önkormányzatba vezessen! Intézd el az átírást, jelentkezz be, hogy a lakcímkártyádon is már az új cím szerepeljen. Fontos, hogy a költségeid tervezésekor kalkulálj a vagyonszerzési illetékkel is, ugyanis kellemetlen meglepetésként érhet, ha nem számolsz ezzel a kiadással. Az illeték a mindenkori vételár 4%-a, tehát nem kis összegről van szó, ne felejtsd el!

Közművek, posta átirányítás

Az önkormányzat után jöhetnek a közművek, vagyis a vízzel, a villannyal és a gázzal kapcsolatos ügyintézések, de a tévé és az internet előfizetésről se feledkezz meg! Készülj fel előre: az átíráshoz szükséged lesz adásvételi szerződésre, és a lakcímkártyára. A postád átirányításáról is gondoskodj: gondold át, milyen küldeményeket kapsz postán, és ha van például magazin előfizetésed, akkor jelezd a szükséges fórumon az új címedet!

Biztosítás

Ne spórolj a lakásbiztosításon, mert ha baj van, óriási segítség tud lenni! Ha lakáshitelt veszel fel, akkor mellé, a banknak egyfajta biztosítékként szolgál, így eleve kötnöd kell, de ez a kötelezettség csak előnyödre fog szolgálni. Ha betörnek, vagy beázol, ha vihar tépázza meg a tetőt, esetleg csőtörésed van, a választott biztosítástól függően a biztosító fizeti helyetted a kárt, és nem neked kell a zsebedbe nyúlnod!

Ezek a teendőid lakásvásárlás után – Fontos lépések, amiket nem hagyhatsz ki!

 

Beköltözés

A költözés, a pakolás egy macerás és hosszas folyamat, amiről sokszor úgy érzi az ember, hogy soha nem lesz vége, de nem kell egyedül csinálnod! Jelezd előre a barátaidnak, hogy mikor tervezed a költözést, kérj tőlük segítséget, rendeljetek pizzát, és indulhat a dobozolás, zsákolás, pakolás! A költözés remek alkalom a szelektálásra, a felesleges ruhák, régi lomok, és kacatok elhagyására. A beköltözéskor vedd figyelembe, hogy ha még fűtési szezon van, akkor meleg legyen a lakásban, amire ott alszol, és a takarítást se felejtsd el! A legideálisabb, ha a beköltözés előtt kitakarítod, akár segítséggel, vagy egy profi takarítóval.

 

Olvass még cikket lakás és otthon témában az NLCafén:

Így válassz lakást 2. – a lakás környezete, külső adottságai – a kiszemelt lakások megtekintésekor ezekre a jelekre figyelj

A lakáshitel igénylésekor éppen olyan körültekintőnek kell lennünk, mint jövendő otthonunk kiválasztásakor. Érdemes átgondolni, pontosan hol képzeljük el magunkat mondjuk 10, 15 vagy akár 20 év múlva. Miben lesz más az életünk? A hitel épp olyan hosszú távú döntés, mint maga a lakás megvásárlása, ezért fontos már a kezdetekkor tisztázni magunkkal és családunkkal a részleteket. Legtöbbünknek fontos, hogy a törlesztőrészlet alacsony maradjon, így kevésbé kelljen aggódnunk a fedezete miatt, de az is jól jön, ha az elérhető kedvezmények hatására csökken a THM és a futamidő is.

Somogyi Péter
a Budapest Bank lakossági termékfejlesztési vezetője

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top