Életmód

Sztárok a menstruációról: “Eddig nekem is tabunak számított”

A legtöbb nő nem tud vagy nem akar beszélni a menstruációról és az azzal járó kellemetlenségekről. Ugyan társadalmi szinten sincs szó a témáról, a nők körében egyre nagyobb az igény az őszinte beszélgetésekre. Ezt a sztárok is felismerték.

Míg a természeti népeknél az élet velejárójaként kezelik a menstruációt, addig a fejlett társadalmakban valamiért visszasüllyedt a nők havi vérzésének témája a tabu kategóriába. Sem a nők egymás között, sem a társadalom nem beszél róla nyíltan. Holott a sok nő életét megnehezítő, havonta jelentkező véres napok igazi kihívást jelentenek a hétköznapokban. Ráadásul ebben a rohanó világban sem a testnek, sem a léleknek nincs ideje és kapacitása felkészülni és méltó módon megélni a ciklust – már ha egyáltalán lehet méltó módról beszélni. Persze illúziókat sem érdemes kergetni: a mai normák között ugyanis nincs és nem is lesz a nőknek ideje, ereje és energiája jól kezelni a vérzéssel járó összes kellemetlenséget.

Minden nő másképp éli meg a menstruációt. Vannak, akik ha tehetnék, sohasem, még mások a havonta jelentkező izgalmak helyett maximum évente néhányszor véreznének inkább. A legtöbben a megnehezedő szexuális élettel vagy a vérzéssel járó nehézségekkel magyarázzák, hogy legszívesebben örökre elfelejtenék a havibajt. 

Sztárok a menstruációról
Beszélj többet a menstruációról, kattints a Zavar a menstruációm oldalra!

Az évtizedeken át meglévő, zavaró tünetek mellett ráadásul sokaknak az is feltűnik, hogy bizony nem olcsó dolog menstruálni. Egy átlagos nőnek az élete során hozzávetőleg 450 alkalommal van ciklusa, vagyis csaknem 40 éven keresztül kell elviselnie a vérzés jelentette nehézségeket. Ha összeadjuk a menstruálás napjainak számát, rémisztő adatot kapunk: egy nő kemény 4 évet tölt vérzéssel.

Soha többé

A magyar nők körében zajlott egy kutatás nemrég. Közel 600, felsőoktatási intézményben tanuló nőt kérdeztek arról, hogy hogyan áll a menstruációhoz. A válaszadók harmada vágyik arra a felmérés szerint, hogy csak háromhavonta vérezzen, míg negyedük soha nem is tenné, ha lenne rá módja. Csupán a nők 25 százaléka mondta azt, hogy minden hónapban menstruálna.

 A sztárok közül is többen felvetették, hogy a menstruáció tabutéma, pedig érdemes lenne beszélni róla. Rubint Réka megosztott a közösségi oldalán egy cikket erről, ahol követői is érdemben hozzászóltak a nem mindennapi poszthoz. 

 Mádai Vivien úgy véli, hogy anyukaként nincs olyan téma, ami tabu lehet számára. Szerinte viszont sokan még a saját testük változásairól sem tudnak beszélni senkivel. A közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy a menstruáció a társadalom számára sajnos még mindig tabu, és a nők többsége nem szívesen beszél az ilyenkor jelentkező problémákról. A műsorvezető is kíváncsi volt a követői véleményére.

 

Iszak Eszti maga is írt arról, hogy ez a téma neki tabunak számított. De kilépett a komfortzónájából, mert úgy érzi, erről minden nőnek fontos beszélnie. Követőitől pedig azt kérdezte, vannak-e bizalmasaik, akikkel tudnak kommunikálni  a menstruációról.

 

Peller Anna és Lukács Miki közös közösségi oldalán olvasható egy bejegyzés, amelyben Lukács Miki teszi fel a kérdést, hogy kínos téma-e a menstruáció. Arra is kíváncsi, hogy a férfiak hogyan tehetik könnyebbé a nők életét ezeken a napokon. 

 

Mi a menstruáció? A petefészkekben és a méhben minden hónapban ciklikus változások történnek, előkészítve egy esetleges terhességet. A méh nyálkahártyája minden ciklus elején vékony, majd a hónap során megvastagodik, és ha nem történik meg a megtermékenyítés, a megvastagodott nyálkahártya vérzés kíséretében leválik.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top