Életmód

Sztárok a menstruációról: néha jó lenne kihagyni azokat a napokat

A havi menstruációt nagyon sok nő nyűgként éli meg. Felmérések szerint a nők nagyobb része szabadulna a menstruációtól, jobban örülnének, ha az ritkábban, vagy egyáltalán nem jelentkezne. Milyen megoldásokat javasolnak a szakértők? Többfélét is. Érdemes a kerekasztal beszélgetésről készült izgalmas videót megnézni.

Amikor a nők menstruációjáról esik szó, a férfiak szinte azonnal menekülőre fogják, pedig a téma közvetetten őket is érinti. Sokan közülük például pontosan tudják, mikor menstruál a párjuk, a neccesebb napokat ők is megérzik. Az is igaz ugyanakkor, a menstruáció még mindig tabunak számít

Tényleg tabu a menstruáció?

Olyannyira, hogy a nők nagy része nem is beszél a menstruációjáról, titkolja, amikor megvan, próbál úgy tenni, mintha nem is létezne. A panaszokat, a nehézségeket sem osztják meg. A közelmúltban végzett felmérés szerint a megkérdezett nők 60 százaléka például csöppet sem bánná, ha az évi 13 alkalom helyett kevesebbszer menstruálna. Többen azt mondták, a legjobb akkor történne velük, ha egyáltalán nem jelentkezne a vérzésük. A témáról a férfiakat is kérdezték, akik a nőkhöz hasonlóan úgy gondolják, jobb lenne, ha párjuk nem menstruálna. Nos, úgy tűnik, a menstruáció nyűg, macerás és még sokba is kerül.

Egy másik felmérés eredménye szerint a nőket leginkább a munkában, a nemi életben és a sportolásban akadályozza a menses, ezért annak örülnének a leginkább, ha a kellemetlen tüneteket csökkenthetnék vagy a menstruációjuk kiszámíthatóbb lenne.

Sokan nem bánnák, ha egyáltalán nem menstruálnának
Sokan annak örülnének, ha egyáltalán nem menstruálnának

Rubint Réka szerint a mozgás pozitív hatást gyakorol a mensesre

Rubint Réka állítja, a mozgást a menstruáció alatt sem érdemes kihagyni. A sportolás jótékonyan hat a szervezetre, a fájdalom csökken, a menstruáció is rövidebb, sőt a mozgás még az ilyenkor tapasztalható édességvágyat is elűzi. Igazi mentőöv a menstruációs nehézségekre.

Dr. Szőczei Beáta nőgyógyász is egyetért a mozgással, hiszen sportolás közben a szervezetben endorfin hormon szabadul fel, amely a menstruációért felelős folyamatokra is kedvezően hat. A fogamzásgátló tabletták alkalmazásával a menstruáció szintén kiszámíthatóvá és kevésbé fájdalmassá válik. A fogamzásgátlók szedésével a ciklus során peteérés nem történik, így a vérzés a tabletta szedésének szüneteltetésekor spontán kezdődik el. A modern fogamzásgátlókat, ha éppen úgy alakul valakinek az élete, biztonságosan, akár folyamatosan szedheti, így a vérzés is elmaradhat hosszabb időre. Ugyanakkor a tabletták teljes elhagyását követő néhány hét vagy hónap után a normál ciklus magától visszaáll, a hormonrendszer újraéled.

Beszélj többet a menstruációról, kattints a Zavar a menstruációm oldalra!
 

A görcsös menstruáció hátterében lelki okok is állhatnak

Bibók Bea szexuálpszichológus ugyancsak egyetért a mozgás fontosságával. A rendszeres sport magabiztosságot ad, a nők szebbnek, csinosabbnak érzik magukat. Azzal is egyetért ugyanakkor, ha a nők a menses ideje alatt inkább olvasgatnak, pihenéssel, relaxálással töltik az időt, vagyis egészen mást tesznek ezekben a napokban, mint általában.

A görcsös menstruáció hátterében a leggyakrabban olyan lelki okok húzódhatnak meg, mint az önelfogadás hiánya. A szakember tapasztalata szerint a nők nem szeretik magukat, nem tartják szépnek, kívánatosnak a testüket. Kislány korukban, az első menstruáció jelentkezésekor olyan jelzést kaphattak a szülőtől, nagyszülőtől, hogy a menstruáció szégyellni, titkolni való dolog. Tabu, amiről nem illendő beszélni, a szükséges rossz, ami havonta a nőkkel történik. Bibók Bea szerint a görcsök hátterét a lelki okok mellett testi szinten is mindenkor érdemes kivizsgáltatni, a terapeuta mellett a nőgyógyász tanácsát, javaslatát is ki kell kérni.

Nézzétek meg a menstruációról szóló rendkívül érdekes kerekasztal beszélgetést

Mádai Vivien többször megszenvedte már a menstruációs napokat, sőt az is eszébe jutott, időnként jó lenne azt kihagyni.

Iszak Esztinek a fotózás, a forgatás, a sport is egészen másként megy a nehéz napokon. Csöppet sem lepődött meg, hogy a nők nagyobb része ritkábban szeretne menstruálni.

Peller Anna úgy látja, sok nő nincs is egészen tisztában a teste működésével. Téves ugyanis az a nézet, amely szerint a ritkább menstruáció természetellenes és egészségtelen lenne.

Tudod, pontosan mi a menstruáció? A petefészkekben és a méhben minden hónapban ciklikus változások történnek, előkészítve a fogantatás lehetőségét. A méh nyálkahártyája minden ciklus elején vékony, a hónap során fokozatosan megvastagodik, és ha nem történik meg a megtermékenyítés, a megvastagodott nyálkahártya vérzés kíséretében leválik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top