Életmód

Segítsünk füleinknek!

Hallásunk 24 órán át szolgál minket – még alvás közben is. A fül a szem mellett a legnagyobb teljesítőképességű és egyben a legérzékenyebb érzékszervünk. Ha hallásunk rendkívül összetett rendszere sérül, a megértés nehezebbé vagy teljesen lehetetlenné válik.

Ahhoz, hogy halljunk, számos fiziológiai mechanizmus összjátékára van szükség. Füleink a külső fül fülkagylóin keresztül antennaként veszik fel a hanghullámokat, majd ezeket a membránok, csontok és folyadékok összetett rendszerén keresztül továbbítják a belső fül felé, ahol mintegy 15.000 apró érzékelő szőrsejt idegi impulzusokká alakítja a hangrezgéseket. Ezeket az impulzusokat a hallóidegek továbbítják az agy felé, amely feldolgozza és egyértelműen definiált hangokként értelmezi őket. Ha ez a rendkívül összetett és érzékeny rendszer sérül, az agy már nem tudja helyesen értelmezni a hangokat, és a megértés nehezebbé vagy teljesen lehetetlenné válik.

 

Segítsünk füleinknek!

A hallásvesztésnek számos különböző oka lehet, kiválthatják a külső, a közép- vagy a belső fül, vagy akár a hallóideg megbetegedései is. Alapvetően a hangvezetési zavarra visszavezethető halláscsökkenést és az úgynevezett idegi hallásvesztést különböztetjük meg, de a két betegségtípus kombinációja is felléphet. Vezetéses halláscsökkenés esetén a hanghullámok belső fül felé történő továbbítása akadályozott. A hallásvesztés ezen fajtája gyakran orvosilag kezelhető. A legtöbb hallásprobléma azonban a belső fül károsodásaira vezethető vissza.

 

Segítsünk füleinknek!

Az idegi hallásvesztés esetében sérülnek a belső fülben lévő finom érzékelő szőrsejtek, ami korlátozza a hallóidegek felé történő jelátvitelt. Az agy az impulzusok egy részét már nem tudja értelmezni, így már nem ismer fel bizonyos hangokat. A betegség leggyakoribb oka a természetes öregedési folyamat, továbbá a zaj, a fertőzések, sérülések, valamint az öröklődésből fakadó visszafordíthatatlan károsodások. Az idegi hallásvesztés általában nem visszafordítható, nem gyógyítható. A halláscsökkenés e formájánál nagy segítséget nyújthat egy hallókészülék. 

További információ >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top