Életmód
Szponzorált tartalom

Napallergia? Ezt érdemes tudni

Számtalan tünete lehet a napallergiának, a kiváltó okok azonban sok esetben különbözőek. Az érzékeny bőrűek speciális fényvédőkkel óvhatják meg a bőrüket.

A napsütés számos pozitív hatását ismerjük: serkenti a D-vitamin-termelést, javítja a hangulatot és az anyagcserét, és a vérkeringésre is jó hatással van. Ám a sok jó hozadéka mellett káros következményei is lehetnek a korlátlan napozásnak, az UV-sugarak öregíthetik a bőrt, és a szövetekbe hatolva komolyabb betegségek kialakulásáért is felelhetnek. A megfelelő védekezés mellett utóbbiak esélye jelentősen csökkenthető, ám vannak olyan napfényre kialakuló bőrreakciók, amelyekkel sokaknak gyűlik meg a baja. A közismert néven napallergiaként emlegetett elváltozások a napfénynek kitett területen indulnak el, és hólyagos, csalánkiütéses formában is megjelenhetnek. A napallergia olyan folyamat, amit a napsugárzás vált ki. Több tünete lehet a betegség fajtájától függően: csalánkiütés, apró, pattanásszerű elváltozások, hólyagok, duzzanatok és a bőr kipirosodása és viszketése is jelezheti a problémát.

A napallergiának több típusát különböztetik meg a bőrgyógyászok. A tünetek alapján meghatározható egy alapvető diagnózis, ám a személyes konzultáció még előrébb viszi a reakció okainak feltárását. Mivel a napallergiát a napfénnyel reakcióba lépő anyagok is okozhatják, az orvosoknak tudniuk kell, mivel érintkezett a beteg bőre, miket evett, mennyi időt töltött a napon. Allergiatesztet a napfény kapcsán csak nagyon ritkán végeznek. A szakemberek szerint a génmutációnak is szerepe lehet a napallergia kialakulásában, de a pontos okokat nem ismerik. Bizonyos reakciók esetében élelmiszerek, gyógyszerek, krémek – és azok összetevői –, növények is hozzájárulhatnak a kialakulásához. A kiütések nemcsak nyáron, az erős napfényben jelentkezhetnek, hanem télen vagy tavasszal is.

naptej UV

Akiknél komoly napallergia alakul ki, feltétlenül forduljanak bőrgyógyászhoz, hogy megoldást találjanak a problémára. A megelőzés kapcsán nagyon fontos a napfényvédelem, ám mivel kimondottan érzékeny bőrűeket érint a probléma, nem mindegy, hogy ők milyen készítménnyel óvják a bőrüket. Vannak speciális termékek, amelyeket kifejezetten érzékeny bőrűek számára fejlesztettek ki, és olyanok is kaphatóak, amelyeket problémás bőrűeknek ajánlanak a gyártók. A magas faktorszám használata alapvető a napallergiában szenvedőknek, de akiknél úgy ítélik meg a szakemberek, akár védőruha viselését is tanácsolhatják a napfényes időszakokban. Általában sokat segít az érintetteknek, ha fokozatosan szoktatják a bőrüket a napfényhez.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top