Életmód

Mobil munkahely – ilyen telefont válassz, ha gyakran dolgozol külföldről

Egy jó okostelefon ma már egy komplett irodai felszerelést képes helyettesíteni, és óriási mozgásszabadságot nyújthat neked, ha az üzleti életben próbálsz érvényesülni. Akár hosszabb időre elutazhatsz még külföldre is úgy, hogy a telefonodon kívül más nem viszel magaddal, és mégis nagyjából zökkenőmentesen tudod majd menedzselni a vállalkozásod ügyeit. Ahhoz, hogy tényleg jó társad legyen a cégvezetésben a telefon, néhány fontos paraméternek azért meg kell felelnie – erre nézve adunk most pár hasznos tanácsot.

 

Gyors processzor, nagy rendszermemória, strapabíró ház, vízállóság, nagy és bővíthető tárolókapacitás, tágas, jól látható képernyő, hosszú akkumulátoridő – ezek a paraméterek a legtöbb valamirevaló, minőségi okostelefonban rendelkezésre állnak már. Neked nem is ezeket kell igazából figyelni, hanem olyan – látszólag lényegtelen – dolgokra a választáskor, amelyek kifejezetten üzleti szempontból teszik majd hasznossá és értékessé számodra a telefont. Ezekből gyűjtöttünk össze négyet.

Mobil munkahely – ilyen telefont válassz, ha gyakran dolgozol külföldről

Státuszszimbólum – nagy és drága

Tetszik vagy sem, mi, emberek ilyenek vagyunk: egy találkozáskor már az első másodpercekben a külsőségek alapján, első benyomásra hozunk ítéletet a másikról, és ez a benyomás elég mély ahhoz, hogy jó vagy rossz irányba indítson el például egy üzleti kapcsolatot. Egyszóval ha jól menő üzletasszonynak látszol, és az imázsod kiegyensúlyozottságot és sikerességet sugall, az további sikereket hoz majd magával, ha pedig lúzernek látszol, azzal bizony alaposan megnehezíted a helyzet még akkor is, ha te vagy éppen a Szilícium-völgy ügyeletes zsenije. A külsőségek persze nem pótolhatják a belső tartalmat – a rátermettséget, az ügyességet és tájékozottságot –, de a státuszszimbólumok akarva-akaratlanul hatnak mindenkire, és még azokat is befolyásolják, akik tökéletesen tisztában vannak ezeknek a külsőségeknek a tudat alatt ható erejével. Egyszóval igencsak hasznos üzleti szempontból, ha már rögtön az elején nem egy gagyi telefont teszel ki a tárgyalóasztalra, hanem egy drága, trendi, csilivili készüléket. A tárgyalás végére persze már nem a telefonod alapján ítélnek már meg, hanem aszerint, hogy milyen szakmai teljesítményt nyújtasz, de az esélyt egy pozitív első benyomás kialakítására akkor sem érdemes elmulasztani.

Erős hangszóró kell egy tárgyaláshoz

Az jó dolog, ha szépnek és drágának tűnik a telefonod a partnereid szemében, de ebből hosszú távon még nem fogsz “megélni”. A telefonnak meg kell felelnie még néhány technikai paraméternek is ezen túl ahhoz, hogy a mindennapi munkádban is hasznos legyen. Az egyik ilyen az – és erre kevesen gondolnak a vásárláskor –, hogy milyen a készülék hangszórójának ereje. Ez azért fontos, mert sokszor előfordulhat olyan helyzet, amikor ki kell hangosítanod egy tárgyaláson a telefont, hogy a körülötted ülőkkel együtt beszélhess a hívott emberrel – és ha ilyenkor rossz a hang minősége, az kényelmetlenné, vagy akár kínossá is teheti a tárgyalást. Apró dolog, de nagyon hasznos tehát egy jó hangszóró.

Projektorra kápráztass el

Az még csak fél siker, ha van egy nagy tárolóképességű telefonod, ami tele is van fontosabbnál fontosabb üzleti dokumentumokkal, fotókkal, videókkal és prezentációkkal, mert ezeket a doksikat valahogy láthatóvá is kell tenned. Egy beépített projektor erre a célra kitűnően alkalmas: egy kisebb társaságnak egy-két méteres távolságból már akár másfél méteres képet is vetíthetsz vele a falra, és így prezentálhatod a prezentálni valót. Ezenkívül némelyik projektoros telefon arra is alkalmas, hogy függőleges helyzetbe állítva az asztal lapjára billentyűzetet vetítsen ki, és a telefonod gyakorlatilag minilaptopként is használhatod. A telefonodnak ezt a képességét felhasználva – ha vannak erre alkalmas irodai programok a telefonra telepítve – gyorsan szerkeszthetsz akár nagyobb méretű dokumentumokat is.

Mobil munkahely – ilyen telefont válassz, ha gyakran dolgozol külföldről

Szkennelj egy jó kamerával

Az egyik leggyakrabban használt irodai gép a szkenner. Ez ma még nem található meg egyetlen okostelefonban sem – bár valószínűleg, ami késik, az nem múlik, és egy-két éven belül ezt a kérdést is megoldják a mérnökök –, viszont egy hasznos kis alkalmazással elég jól kiváltható. Ezzel az applikációval szinte olyan minőségben olvashatod be a telefonodba a kamera közreműködésével a kiszemelt dokumentumot, mintha egy normál, síkágyas szkennerbe tetted volna – ehhez viszont elengedhetetlen, hogy nagy felbontású fényképező legyen a telefonodban. Egyszóval amikor üzleti célokra vásárolsz kamerát, a telefon kamerájának felbontását alaposan vizsgáld meg – de nem elég, ha csak a számokra hagyatkozol: nézd meg azt is, hogy milyen minőségű fotót készít a telefon. Ehhez előzetesen érdemes néhány tesztet végigböngészni a neten, vagy a vásárláskor kipróbálni a készüléket. A jó kamera persze nem csak ezért fontos, hiszen ezzel a kütyüvel mindennél pontosabban dokumentálhatsz dolgokat – akár fotózással, akár mozgókép készítésével.

Mobil munkahely – ilyen telefont válassz, ha gyakran dolgozol külföldről

Még több mobiltelefon az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top