Életmód
Szponzorált tartalom

Mindent a körömgombáról

Vannak alapszabályok, amiket érdemes betartani, ha valaki meg akarja előzni a körömgombát. A sportolóknak még jobban oda kell figyelniük magukra.

Bár nem szeretünk róla beszélni, a láb- vagy körömgomba minden második magyar embert érinti. Ugyan nem lehet ráhúzni egyetlen érintett csoportra sem a betegség kialakulását, az uszodák látogatóira, a sportolókra és a melegebb éghajlaton élőkre nagyobb eséllyel csap le a fertőzés. A láb gombás megbetegedése legtöbbször a lábujjak között vagy a talpon alakul ki, de sok esetben átterjed a körmökre is. Utóbbitól nagyon nehéz megszabadulni, egészen a körmök lenövéséig kell várni erre, ezért is nagyon fontos a tudatos odafigyelés és a megelőzés.

A körömgomba egyik leggyakoribb kiváltója az, ha zárt, nem szellőző cipőt, műszálas zoknik viselünk – ezért is jelentős a sportolók körében a gombás fertőzések száma. A zárt cipőben ugyanis meleg, sötét mikroklíma van, ami tökéletes a gomba megtelepedéséhez és annak szaporodásához. Bizonyos betegségek (többek között a cukorbetegség) további hajlamosító tényezők. Bármennyire meglepő, az sem használ az embereknek, ha a „vegyszeres” tisztálkodást túlzásba viszik, mert a test természetes védekező rendszere gyengül ezáltal.

A gombás körömnek számtalan tünete van. A köröm megvastagszik, elszíneződik, általában sárgás színű lesz, és töredezni kezd. Ha valaki egyértelműen felismeri a körömgomba jeleit, a gyógyszertárakban kapható szerekkel kezelheti a betegséget. Mivel a gyógyulást az jelenti, ha a gombás köröm teljesen lenő, vagyis eltűnik, ezért bizonyos esetekben hosszú heteket, hónapokat kell várni arra, hogy valaki megszabaduljon a ragaszkodó fertőzéstől. Ha a betegség láthatóan nem javul, esetleg nem sárgás, hanem sötét színű a köröm, mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni, aki szájon át alkalmazható szereket is felírhat. 

körömgomba kezelés

A körömgomba megelőzésére mindenképpen érdemes hangsúlyt fektetni, főleg azok körében, akiknek nagyobb az esélyük a betegségre. De nemcsak a sportolók tehetnek a megelőzésért. A természetes anyagú zoknik, könnyű, jól szellőző cipők használata fontos. A házi praktikák közül többen az almaecetes lábáztatásra vagy a teafaolajra esküsznek, de vannak olyan speciális készítmények is, amelyek nemcsak a gyógyulásban vannak a segítségünkre, hanem a megelőzésben is. Alapszabály, hogy uszodában mindig papucsot kell használni, és higiéniás szempontból az sem árt, ha nem mindig ugyanazt a cipőt koptatjuk.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top