Életmód
Szponzorált tartalom

Úgy nőttem fel, hogy hagymateát ittam, ha megfáztam

Anyákat kérdeztünk arról, mit gondolnak a gyógynövényekről, és használják-e azokat a hétköznapokban.

A jó szülők a legjobbat szeretnék megadni a gyereknek. Ám ha a kicsik betegek, ez az érzés hatványozódik, hiszen egy aggódó anya vagy apa a csillagokat is lehozza az égről a gyermeke gyógyulása érdekében – a lényeg csupán az, hogy a beteg mihamarabb meggyógyuljon. Szerencsére a törődés is nagyok sokat segít a kis betegeken, és nem mindig kell az erős gyógyszerekhez folyamodni. Arról kérdeztük a szülőket, hogy mit gondolnak a természetes orvosságokról.

Anna most várja a harmadik gyermekét: „Én úgy nőttem fel, hogy hagymateát ittam, ha megfáztam és a téli időszakban a savanyú káposzta minden nap az asztalra került nálunk a magas C vitamin tartalma miatt. Anyámat az ő nagymamája tanította ezekre, ha akarta, ha nem, ragadt rá minden. Szerintem én is átvettem a repertoárjuk jelentős részét. Alapvetően a megelőzésre koncentrálok, és próbálok minden olyan fontos tápanyagot, vitamint megadni a családnak, amire az adott időszakban szükségük lehet. Ésszel csinálok mindent, de ha úgy érzem, hogy baj van, azonnal megyünk az orvoshoz. Mindennek megvan a határa: én nagyon tisztelem ezeket a természetes gyógymódokat, ám ha olyan látok, amit nem old meg egy kis gyógynövény vagy vitamin, nem kezdek el varázsitalt készíteni, inkább rohanok az orvoshoz.” 

Évi gyerekei már nagyok, gimnáziumba járnak: „Ha van valami, amit nagyon tisztelek, az a természet. Szerintem óriási dolog, hogy ennyiféle gyógynövény áll az emberek rendelkezésére. Sokat ismerek, többfélét tartok itthon: van mindig csalán, cickafark, zsurló, citromfű, menta, akár diólevél is. A körömvirágból krémet főzök, nagyon szeretem használni. Ha a gyerekek ebben a hideg, téli időszakban megfáznak vagy elkapnak valamit, akkor is valami természeteshez nyúlok először. Sokszor elég egy pár nap pihenés és valamilyen gyógynövény kúra, és meg is gyógyulnak. Persze ha látom, hogy komolyabban a baj, olyankor nem kísérletezem, visszük őket az orvoshoz.”

Bea nagyon racionalista: „Valamit tisztázzunk: falra tudnék mászni a kuruzslástól és attól a sok őrült módszertől, ami elkábítja az embereket. Oké, vaskalapos vagyok, de sokáig a gyógynövények kapcsán is hasonló véleménnyel voltam, magam sem tudom, miért. Aztán rájöttem, hogy kémia az egész és hogy a növények hatóanyagai működtetik a teákat, szirupokat, oldatokat, ezért is működnek. Azóta első körben mindig a gyógynövényes készítményekhez nyúlok. Sokszor be is válnak.”

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top