Életmód

Lépjen a körömgomba útjába! (x)

Fehéres, sárgás, töredezett. Leggyakrabban ezek a körömgomba első tünetei. Bár a betegség szezonja – amikor fejvesztve rohanunk a legközelebbi patikába – csak nyáron kezdődik, a körömgomba sokszor már korábban kialakul. A hónapokon, akár fél éven át tartó kezelés helyett válassza a megelőzést, hogy a nyár kezdetével első útja a strandra vezethessen.


A körömgomba az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati megbetegedés, mely a felnőtt lakosság körülbelül harmadát érinti. Jellemző tünetei a körmök megvastagodása, elszíneződése, a körmök végeinél jelentkező fehéres, sárgás foltok megjelenése. Ha nem kezeljük időben, a gomba könnyen továbbterjedhet, hónapokkal megnövelve ezzel a gyógyulás idejét. Mivel a betegség könnyen elkapható, megszabadulni tőle azonban hosszadalmas, és rendszeres odafigyelést igényel, így megéri a megelőzésre törekedni.

Mindig törölje szárazra lábát

A gombák nagy kedvelői a meleg, nyirkos, sötét helyeknek, így érdemes odafigyelni rá, hogy ne teremtsünk számukra ilyen körülményeket. A nem megfelelően megszárított láb, egész napos, rosszul szellőző cipő hordása, nyilvános helyeken való mezítláb járkálás mind-mind elősegítheti a fertőzés megjelenését.

Viseljen papucsot, és ügyeljen törölközője higiéniájára

Figyeljen rá, hogy a nyilvános helyeken, mint például az uszoda, strand, szauna vagy edzőterem, mindig hordjon papucsot. Úszás, fürdés után törölje teljesen szárazra a bőrét, különösen ügyelve a lábujjközökre. Ha többen élnek egy háztartásban, szintén fennáll egymás megfertőzésének esélye, így ilyen helyzetekben fokozottan ügyeljen a megelőzésre.

Sportoláskor kényelmes, jól szellőző cipőt viseljen

A sportok szerelmeseinek érdemes odafigyelniük, hogy jól szellőző cipőt hordjanak, mely sport közben sem nyomja a lábujjaikat. Ha nincs elég hely a cipőben, mozgás során a körmök deformálódhatnak, a sérüléseken keresztül pedig a gombák könnyen a körömbe hatolhatnak. Ápolja rendszeresen körmeit, vágja őket rövidre, így a gombák nehezebben férkőznek alájuk. Érdemes több sportcipőt beszerezni, és felváltva használni, valamint mozgás után alaposan kiszárítani őket. Viseljen mindennap tiszta zoknit, ha izzadósabb a lába, cserélje ennél gyakrabban.

Bár a sok apróság betartása elsőre macerásnak tűnhet, kis odafigyeléssel megkímélheti magát a hosszú hónapokon át tartó kezeléstől és attól, hogy a nyárnak zárt cipőben, körmei miatt szégyenkezve vágjon neki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top