Életmód

Így válassz lakást – Ne feledkezz meg a környékről és a garázsról sem!

Bulizós diákok vagy a padló reccsenésére is érzékeny nyugdíjas szomszédok? Nem elég, ha tetszik a laskás, a számodra ideális szomszédra, a jó környékre és még számos dologra ügyelned kell a lakásvásárlás során!

Ha már körvonalazódott benned, hogy milyen szempontok fontosak számodra a lakás kinézetét, belső terét illetően, és kiválasztottad a számodra ideális lakáshitelt is, a végleges döntés előtt azt is meg kell nézned, hogy milyen környéken van a leendő otthonod és kik a szomszédaid!

Így válassz lakást – Ne feledkezz meg a környékről, és a garázsról sem!

 

Környék, szomszédok

Nemcsak a lakás belső adottságai fontosak, hanem a környék, ahol leendő otthonod van. Döntsd el, hogy madárcsicsergésre szeretnél ébredni, vagy a villamos halk morajára, mérd fel, hogy a környéken kik laknak, milyen társadalmi réteg és korosztály. Nézd meg, kik lennének a szomszédaid, milyen életvitelt folytatnak, és az egyezik-e a te terveiddel: ha nem tanyán, emberektől távol tervezed az életedet, nagyon fontos a jó szomszédi viszony, hogy jól érezd magad a lakásodban, és örömmel menj haza.

Parkolás, tömegközlekedés

Fontos, hogy ha tömegközlekedéssel jársz munkába, akkor olyan helyen legyen a lakás, ahonnan nem kell a fél életedet utazással töltened. Nagyon fárasztó lehet a napi kétszeri 1-1,5 órás oda-vissza út, ráadásul a programjaidat sem tudod úgy szervezni, ahogy szeretnéd, ha például a busz csak 20-30 percenként jár, és sokszor kell kell átszállnod. Ha kocsival jársz, a távolság lerövidül, de ez esetben határozd meg, hogy megelégszel-e az utcai parkolással, szeretnéd-e az utcán hagyni a kocsit, vagy garázsra is szükséged van.

Így válassz lakást – Ne feledkezz meg a környékről, és a garázsról sem!

 

Lift, emelet

A liftkérdés banális dolognak tűnhet, de hidd el, nem az, pláne, ha kisgyereked van, vagy egyedül élsz. Lehet, hogy most még jó edzésnek gondolod a lépcsőzést, és előre látod magad, ahogy szökellve hagyod mögött az emeleteket, de akkor is határozd meg, hogy hány emeletet szeretnél, és tudsz lépcsőzni nagy csomagokkal, lift nélkül! Lesznek olyan napok amikor bizony nagy bevásárlást kell tartanod, és nem mindegy, hogy 10-15 kilós csomagokat hogyan juttatod fel a lakásba, így, ha ragaszkodsz a magasabb emelethez, jó, ha van lift.

Falazat, tetőszerkezet

A sok szempont mellett az egyik igen lényeges dolog, hogy milyen anyagból épült a ház, valamint az, hogy új építésű, vagy már magán viseli az idő vasfogát. Bármelyik esetben érhet rossz tapasztalat, így ha már komolyabban érdeklődsz, mindig legyen veled statikus, és mérje fel a helyzetet, mielőtt döntesz! Ha házat veszel, a tetőszerkezetet is feltétlen nézesd át, komoly kiadásoktól mentheted meg magad egy jó szakember segítségével.

Kert, erkély

Ha olyan típus vagy, aki nem tud sokáig a négy fal között ülni, akkor nem árt, ha van egy kis erkélyed vagy kerted. Tudd, hogy mindkettő – persze főleg a kert – idő- és energiaráfordítást igényel, de az érzés megfizethetetlen, amikor a kertedben a szép virágokban gyönyörködve élvezed a friss levegőt, vagy az erkélyeden a kávédat kavargatva nézed a város forgatagát.

 

Olvass még cikket lakás és otthon témában az NLCafén:

Így válassz lakást 1. – a lakás belső adottságai – a kiszemelt lakások megtekintésekor ezekre a jelekre figyelj

Ahogy egy lakás belső adottságainál is érdemes átgondolni vásárlás előtt, szükség esetén van-e lehetőségünk átalakítani egy-egy helységet, úgy a lakáshitel kiválasztásakor is ajánlott azon gondolni, milyen változások várhatók az életünkben a következő években. Például ha tudjuk, vagy legalábbis sejtjük, hogy a fizetésünk megnő majd, akkor ajánlott megfontolni egy rugalmasabb konstrukció kiválasztását. Érdemes továbbá tájékozódni a hitel elő- vagy végtörlesztésének a feltételeiről, költségeiről is.

Somogyi Péter
a Budapest Bank lakossági termékfejlesztési vezetője

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top