nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
Kortalan nők: ilyen a szerelem az ötödik X után

Kortalan nők: ilyen a szerelem az ötödik X után

Vajon miért nem beszél a társadalom az időskori szerelemről és szexuális életről? Pedig a szakemberek szerint sokan vannak olyanok, akik az ötvenes éveikre érnek meg igazán a testi szerelemre.
NLCafé
f Ajánlom

Az időskori szerelem és szex sajnos még mindig tabunak számít. Pedig a házasélet és annak testi kiteljesedése minden korosztály számára fontos és nélkülözhetetlen. A berögződött társadalmi normákba valamiért mégsem fér bele, hogy bárkinek is eszébe jusson a nem éppen fiatal, szülő és nagyszülő korúak szerelmi és szexuális élete. Holott a kor nem akadálya sem az érzelmi, sem a szexuális önmegvalósításnak. Sőt a szakemberek szerint sokan vannak, akik az ötvenes éveikre szereznek annyi tapasztalatot, hogy rátaláljanak önmagukra akár a testiség terén is. Ugyan egyénenként eltérő, de több példa is van rá, hogy valakinek idősebb korban jobb az orgazmuskészsége.

Kortalan nők: ilyen a szerelem az ötödik X után

Téves, de gyakori feltételezés, hogy a klimax beköszöntével a nők szexuális igénye csökken. Ugyan valóban változik a szervezetben a hormonszint, ám ebből még nem következik a szexualitás iránti vágy megszűnése. A testiség hanyagolása mögött gyakran inkább az áll, hogy az emberek nem békültek meg a testük megváltozásával, és nem tudják magukat elfogadni. Sőt az a társadalmi sztereotípia is ott bujkál a fejekben, hogy az idősebbek szerelmi és szexuális életéről nem lehet beszélni. Mindez pedig oda vezet, hogy úgy könyvelik el a legtöbben, hogy az már nem is létezik.

Hüvelyszárazság: van megoldás

A nők szexuális életét a klimax elsősorban a hüvelyszárazság miatt befolyásolja. A csökkenő ösztrogénszinttel ugyanis romlik a külső nemi szervek és a hüvely hámjának vérellátottsága. A hámszövet veszít rugalmasságából és elvékonyul, így az együttlétek fájdalommal és égő érzéssel járhatnak. A száraz hüvely izgalmi állapotban nehezebben éri el a megfelelő nedvességet. A hüvelyszárazság tünetei kúpokkal enyhíthetőek. Az együttléteknél pedig a síkosítók lehetnek a párok segítségére.

Megosztás Facebookon