Életmód

4 tökéletes családi kirándulóhely Budapest közelében

A fővárost minden oldaláról csodálatos táj veszi körül, úgyhogy egy napfényes hétvégén igazán nem probléma megszervezni egy rövidebb családi kirándulást a környéken. Gondot legfeljebb csak a bőség zavara okozhat, ezért kiválasztottunk most négy olyan turistacélpontot, amiben biztosan nem fogsz csalódni.

 

Szelim-barlang

Tatabánya közelében, a Kő-hegyen található ez a fokozottan védett barlang, amelyhez a híres Turul-emlékműtől kiépített tanösvényen juthatunk el. A barlang maga nem túl hosszú – mindössze 45 méter –, viszont impozáns, 14 méteres “belmagassága” miatt kifejezetten tágasnak érezzük. 

4 tökéletes családi kirándulóhelyek Budapest közelében

A hely nem csupán érdekes látványosság, de történelmi szempontból is fontos, hiszen innen származnak hazánk legősibb, emberi jelenlétre utaló maradványai. A 200 ezer éves leletek természetesen ma már nincsenek a barlangban, ahogy a tatárjárás korából származó emberi csontokat is elszállították már, viszont ha szerencsénk van, találkozhatunk denevérekkel. Más miatt is nevezetes a barlang: itt forgatták az Eragon című film egyes részeit – a sziklaüreg Galbatorix trónterméül szolgált.

Vácrátóti botanikus kert

Sokan nem is tudják, hogy az ország legnagyobb botanikus kertje és leggazdagabb növénygyűjteménye alig félórás autóútra található a fővárostól. A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert 27 hektáron közel 13 ezer (!) növényfajt mutat be. A parkot Vigyázó Sándor gróf alakíttatta ki romantikus stílusban az akkori angolkertek mintájára a 19 század végén. Így kerülhetett ide az egyébként igazi funkciójában soha nem működtetett gyönyörű kis vízimalom, sőt a grófnak még arra is volt gondja, hogy tavat, vizezéseket, barlangszerű alagutakat és gótikus műromokat is építtessen a kertjében. 

4 tökéletes családi kirándulóhelyek Budapest közelében

Ezen kívül természetesen üvegházakat is emeltetett trópusi növények számára – ezek a napi napig látogathatók. Érdemes erre a csodálatos kertre egy egész napot rászánni, és hideg élelemmel bőségesen felszerelkezve elbolyongani az arborétum zegzugos ösvényein, hangulatos ligeteiben és erdőiben. A túrára kisgyerekeket is nyugodtan magunkkal vihetünk, a jól kiépített utakon babakocsival is akadály nélkül sétálhatunk.

Dera-szurdok

A fővárostól alig harminc kilométerre található Pilisszentkereszt határában az a közel egy kilométeres gyönyörű szurdok, amely a Visegrádi-hegységet és a Pilist elválasztó Dera-patak szegélyezi. Maga a völgy félórás kirándulással bejárható, de a turisták általában jóval többet időznek itt, hiszen a szurdok minden kis kanyarulata tartogat valamilyen szép látnivalót és meglepetést. A patak vize felett – amely csak csapadékosabb időszakokban folydogál a völgyben – kedves fahidak ívelnek át, míg máshol farönkökön egyensúlyozva kell átkelni rajta, vagy jobb híján egy szikláról sziklára ugorva juthatsz egyik partjáról a másikra. 

4 tökéletes családi kirándulóhelyek Budapest közelében

A patak völgyét két oldalról helyenként termetes sziklák szegélyezik, de ettől eltekintve a terep könnyen járható, és kisebb 5-6 éves gyerekek is gond nélkül végigjárhatják. Babakocsit azért ne vigyünk magunkkal, elemózsiát viszont annál inkább, mert a kirándulás végére garantáltan megéhezik a társaság. A természeti szépségeken kívül a vidék látványossága a szurdok felső végénél található néhány romos mészégető kemence. Autóval a 10-es út felől közelíthető meg a település, buszjárat pedig a pomázi hévállomásról indul.

Solymár – Paprikás-patak

A Budai-hegység legnagyobb vízesését az Alsó-Jegenye-völgyben futó Paprikás-patakon nézhetjük meg, ha kilátogatunk Solymár közelébe. A Hidegkúti út végén, a benzinkútnál induló 5 kilométeres könnyű túra során azonban nem csak ez az egyetlen látványosság: hiszen itt található Rózsika-forrás, a solymári Szarkavár szépen restaurált Öregtornya, amely ma kilátóként működik, a gyerekek számára pedig kiváló kalandot ígér a jól mászható és biztonságos homokkőfal. 

4 tökéletes családi kirándulóhelyek Budapest közelében

A kifejezetten változatos, de mégis könnyen járható útvonalon számos fahidacskán kelhetünk át a patak felett, és több helyen kellemes pihenőhelyeket is kialakítottak a turisták számára, akik itt elkölthetik az otthonról hozott szendvicseiket és egyéb finomságokat. A Paprikás-patak az egyik legkedvesebb és legszebb kirándulóhely, és ráadásul kifejezetten közel van még a belvároshoz is: autóval sem több 20 percnél, amíg idejutunk, de 64-es és 164-es busz is megáll a kirándulóhelynél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top