Életmód
Szponzorált tartalom

Kihagyhatatlan látnivalók Magyarországon

Magyarországon több olyan népszerű turisztikai látványosság is van, amelyekben szórakozva tanulhat az egész család, és amelyek valódi kikapcsolódást kínálnak. Ha még nem jártál ezekben, ideje bepótolni a hiányt. Négy európai uniós támogatással létrejött projektet mutatunk.
 

Európában is egyedülálló, tematikus tudományos játszóház – mi az? Persze, hogy a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ Győrben! A kontinens egyik legújabb oktatási-turisztikai központjának épülete önmagában is izgalmas látnivaló, de számtalan feledhetetlen élményt kínál a programjai, kiállításai által. A központ tematikája elsősorban a közlekedésre, járművekre koncentrál, de felvonultat szinte mindent, ami a mozgáshoz, mobilitáshoz köthető. A kiállítási központban számtalan bemutató eszköz várja a vendégeket a Forma–1-es versenyautótól kezdve a személyre szabott műszerfalakig; 74 interaktív játék, izgalmas és szórakoztató kísérleti bemutatók teszik színessé a programokat 0–100 éves korig. A tudományos játszóház megépülését 1,7 milliárd forinttal támogatta az Európai Unió.

győr múzeum

 

gőr múzeum

A Kemenes Vulkán Park az ország egyetlen vulkanológiai kiállítása. A vulkánok, na meg a geológia szerelmesei a Kárpát-medence és Magyarország tűzhányóit ismerhetik meg a bemutatón. A celldömölki komplexumba látogatók megtudhatják, hogy a vulkáni folyamatok végigkísérték a bolygó négy és fél milliárd éves történetét, befolyásolták felszínének alakulását, hatottak az élővilágra. Azt a fura párhuzamot is megérthetik a vendégek, hogy ugyan a pusztító vulkánkitörésekben tízezrek vesztek oda, ma milliók élnek a tűzhányók javaival. A tűzhányóterem kicsiknek és nagyoknak kézzelfogható élményeket kínál, a vendégek megnézhetik a freatomagmás hamuszórást és a gejzírkitörést is, mégpedig modellek segítségével, de méltán népszerű az asztali földrengés-szimulátor és a vulkánkutató szkafander is. A projekt európai uniós támogatása 536 millió forint volt.

vulkanpark Kemenes

Tudtad, hogy a szolnoki RepTár, a város repülőmúzeuma egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhely Kelet-Európában? Ha még nem, itt az idő, hogy felfedezd a látványos múzeumot, amely jóval több, mint egy nagy repülőgép-emlékpark. A látogatók nyugdíjazott és restaurált gépekkel ismerkedhetnek meg, és sok olyan interaktív eszközt is kipróbálhatnak, amelyek különleges élményeket kínálnak. A szórakozást kínáló tematikus park tökéletes kikapcsolódást kínál a családoknak. A muzeális értékű hadirepülőgépek, helikopterek, haditechnikai eszközök is népszerűek a látogatók körében. A magyar repülés történetét hajtóművek, légvédelmi eszközök, különböző relikviák segítenek megismerni. A Reptár létrejöttét 2,7 milliárd forinttal támogatta az Európai Unió.

repülő múzeum RepTar

múzeum RepTarMagyarország új turisztikai látogatóközpontja, a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum hazánk egyik legizgalmasabb látványossága. Az interaktív ökocentrum szórakoztatóan mutatja be a látogatóknak a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit. A tó Magyarország második legnagyobb tava, élővilága gazdag. Már maga a többszintes látogatóközpont épülete impozáns, egy felszálló madárra hasonlít. Állandó és időszaki kiállítások, háromdimenziós mozi, kilátótorony, játszószobák – a központ igazi paradicsom a családdal érkezőknek és a csoportoknak is. Európa legnagyobb édesvízi akváriumrendszere itt található, a 735 ezer liternyi vízi világ számtalan különleges csodát rejt, a több mint 7 hektáros szabadidőpark az állatbemutatóival és játszótereivel tökéletes kikapcsolódást nyújt mindenkinek. A látogatóközpont európai uniós támogatása 1,9 milliárd forint volt.

ökocentrum tiszafüred

ökocentrum tiszafüred

#investEU kampány

A cikk az Európai Bizottság 16 országban folytatott #investEU kampánya keretében jött létre. A kampány során az Európai Bizottság bemutatja, hogyan járul hozzá az Európai Unió a helyi gazdaság fejlődéséhez. Weboldalukon számos további sikeres uniós projektről olvashatsz.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top