Életmód
Szponzorált tartalom

A kávé mint lelki táplálék és gondolatforrás

Biztosan érezted már te is, hogy nemcsak az agyad frissességére, de a lelked jókedvére is pozitívan hat a kávé. Elmondjuk, miért van ez.

A kávézás fontos és nélkülözhetetlen szokássá válik a legtöbb ember életében, és ha ezt a szokást hosszan megőrizzük, az már önmagában is kiegyensúlyozottságot csempész a napjainkba. A jól ismert emésztésjavító, agyműködést és keringést serkentő fiziológiai effektus mellett tehát a kávénak van egy olyan áttételes hatása is, amely a műszerekkel nem mérhető, szemmel nem látható lélek és psziché egészségét védi és táplálja.

A rituálé ereje

A lélekölő stressz és a pszichédet kikészítő feszültség nem csupán abból származhat, hogy kihajtod magad a munkahelyen, vagy épp nem tudod, hányadán állsz a pasiddal. Attól is felborulhat a lelki békéd, ha valami az akaratod ellenére változik meg a napi ritmusodban, és arra kényszerülsz, hogy feladd jól bevált szokásaidat, vagy pedig eleve nem volt egy kialakított, megbízható életviteled és napirended. Akárcsak a kisgyerekeknek, nekünk, felnőtteknek és rendkívül fontos, hogy mindig maradjon valami kapaszkodó, valami állandó és megbízható fix pont, ami tájékozódásként szolgál az élet viharaiban, és ami végső menedékként szolgál akkor, ha minden más körülöttünk szétzuhanni és átalakulni látszik. Az apró, mindennapi kis rituálék, mint amilyen például a reggeli, illatos és forró kávé elszürcsölgetése az ágyban ülve, többek között erre szolgálnak. Ilyenkor találja meg újra a lelked azt a bizonyos kapaszkodót, és nyugszik meg attól a tudattól, hogy lám, az életben mégiscsak vannak kiszámítható dolgok, és nem vagy elveszett a világ átláthatatlan, megállíthatatlan sodrásában.

Gondolatébresztő kávézás

A lelked megnyugtatásán túl a kávézás rituáléja – legyen az a reggeli tejeskávé, az ebéd után elfogyasztott erős fekete vagy a délutáni frissítő koffeinadag – az agyadat is beindítja. Most nem a koffein serkentő hatásáról van szó, hanem arról a jelenségről, amikor a kávérituálé közben a lelked megpihen, a szellemed szabadabban szárnyalhat. Észrevetted már, hogy sokszor ezekben a percekben támadnak egészen újszerű ötleteid, és a régóta gyötrő problémák megoldása is gyakran ilyenkor villan be egy szempillantás alatt? Nagyon felvillanyozó dolog ez, ami a lelket új erőkkel tölti el, hiszen az értelmed a kávézás alatt olyan új célokat és megoldásokat talált, amiktől egyértelműbbé és járhatóbbá válnak az élet bonyolult ösvényei – legalább az előtted álló napra.

Ez is érdekelhet Megnézem
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top