nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
Így válassz mosószert!

Így válassz mosószert!

Ne csak az árat figyeld, amikor a leemeled a polcról a mosószert, mert egyáltalán nem biztos, hogy a legkedvezőbb ajánlat a leggazdaságosabb is: egy kevésbé hatékony olcsó mosószerből például lehet, hogy többet kell majd felhasználod, így végül ez bizonyul majd drágábbnak.
NLCafé
f Ajánlom

Egy rosszul megválasztott mosóporral sok bosszúságot okozhatsz magadnak, és itt nem csak arról van szó, hogy nem lesznek olyan tiszták a ruháid, mint amilyennek szeretnéd. Hosszú távon a jó mosószer növeli a textilek élettartamát, kíméli a pénztárcádat, a környezetet is. Éppen ezért érdemes megfontolni, mit teszel a kosaradba!

Így válassz mosószert

Színeshez színeset

A színes és a fehér ruhákat más-más típusú mosószerrel kell tisztítani! Lehet, hogy ez neked egyértelmű, de sokan úgy gondolják, hogy felesleges legalább kétfajta mosóport tartani otthon, hiszen lám, a fehér ruhákhoz ajánlott szer a színeseket is milyen szépen kitisztította! Pár mosás után azonban ezek a színes ruhák elkezdenek fakulni, mert hiányoznak a mosószerből azok az anyagok, amik a színezéket megkötik – nem véletlenül ajánlják a gyártók a “color” feliratú mosószereket, hiszen ez kíméli és élénkíti a ruhák színeit. Fordított esetben pedig a fehér ruhák nem lesznek elég fehérek, mert nem kapják meg mosóportól a tisztításukhoz szükséges kémiai és optikai fehérítőket. Éppen ezért keresd az erre utaló feliratot a mosószeren, amikor választasz, és vegyél a ruháidhoz megfelelőt!

A piktogramok útba igazítanak

Hiába kedvező árú egy akciós mosópor, az még nem biztos, hogy neked való. A legegyszerűbben a tasakon vagy dobozon található piktorgamok segítségével tájékozódhatsz arról, hogy az adott termék milyen célra ajánlott: például ha egy kádba nyúló kezet látsz itt, akkor az kézi mosáshoz való, és gépben sokkal kevésbé hatékony. A legmagasabb mosási hőmérsékletet is feltüntetik, ahogy azt is, hogy kemény és lány víz, vagy a különböző mértékben szennyezett ruhák esetén mi a javasolt adagolás. Itt lehetnek nagyobb eltérések is a különféle gyártmányoknál, és ha alaposabban megnézed, kiderülhet, hogy a drágább, jobb minőségű mosóporból kevesebb is elég a kívánt eredményhez, míg mások olcsóbbnak tűnnek ugyan, de hamarabb el is fogynak. A legtöbb mosóporon a gyártók feltüntetik, hogy az adott kiszerelés hány mosásra elegendő, így könnyen össze tudod hasonlítani az egyes termékeket az ár/érték alapján, és kiválaszthatód a kedvezőbbet. Ezek a jelzések egyértelműek és jól követhetők, ezért szánj rá pár percet, hogy áttanulmányozd őket! 

Mosógéllel könnyebb a mosás

A ruhákban maradt feloldatlan mosóporfoltok általában akkor jelentkeznek, ha idős, korszerűtlen gépet használunk, vagy pedig rosszul adagoljuk a mosószert. Mindkét esetben érdemes kipróbálni a mosógélt, mert ez már rögtön a mosás megkezdésekor elkezdi a foltok tisztítását, hiszen nincs szüksége oldódási időre, és ezért nem marad utána sem a ruhában sem a gépben mosószermaradvány. A mosógélnek ezenfelül megvan az az előnye is, hogy jobban adagolható, és jobban kíméli a környezetet is.  

Így válassz mosószert

 

Még több tipp és cikk mosás témában az NLCafén:

Megosztás Facebookon