Életmód

Legyek háziasszony? – Ez is egy szerep a modern nőnek

Őrlődsz a sok-sok szerep között, amiket rád erőltet ez a modern világ? Fordíts egyet a sorsodon, és ne engedj a kényszernek: válassz a szerepek közül saját kedved szerint, és találj hozzájuk megfelelő kellékeket, amik támogatják az életed – mert ezt ma már megteheted!

Számold csak meg, hány különféle szerepnek kellett az elmúlt 24 órában megfelelned… Attól a perctől kezdve, hogy reggel felnyitod a szemed, odaadó anya vagy, szerető feleség vagy, szüleid rendes gyermeke vagy. Bizalmas barátnő vagy, de megbízható szomszéd, vagány szingli, célratörő vállalkozó és serény alkalmazott is vagy. Szorgalmas diák vagy, tiszteletre méltó főnök vagy, aki egyben becsületes és öntudatos állampolgár is. Azután még türelmes ügyfél, igényes fogyasztó és jól nevelt vendég is vagy. Utas vagy, sofőr vagy, turista vagy, magyar vagy, külföldi vagy, állatvédő és környezetbarát vagy. Trendi vagy és edzésben vagy. És mindennek tetejében még pedáns háziasszony is vagy… De hol vagy eközben te magad? Talán ott szorongsz valahol a szerepeid mögött, mint sok-sok nő, aki megoldhatatlannak látja, hogy ennyi mindennek megfeleljen, és dühös erre a modern világra, amelyben a szép ígéretek ellenére még mindig nem lehet szabad.

Legyek házasszony? – Ez is egy szerep a modern nőnek

A modern nő szabadon választ

Pedig ez egy jó korszak a nőknek. De nem attól jó, hogy már nincsenek benne felelősséggel járó szerepek, hanem attól, hogy ezek nem kötelezők, és modern nőként szabadon megválaszthatod, hogy melyiket vállald fel. Ne szorongj hát a szerepeid álarca mögött, hanem válassz! Jogod van a választáshoz, és persze el kell fogadnod annak következményeit is. Válassz hát bölcsen magadnak szerepeket, és okosan válogasd meg a hozzá szükséges kellékeket is. Ez a modern nő boldogságának titka.

Okos háztartásmenedzsmenttel még sokra viheted

De hogy a nagy szavak mellé egy kis hasznos, praktikus ötlete is adjunk… Ha úgy választasz, hogy a háziasszony szerepét is vállalod, akkor élj a modern kor lehetőségeivel. Szép dolog a hagyomány, amit édesanyád és nagyanyád példája alapján követni szeretnél, de sok tekintetben ezek a tradíciók ma már nem életszerűek. Főzött szappannal például ma már luxus a mosás, mert – bár nagyon természetes és olcsó módszer – erre egészen egyszerűen nincs idő. Időt és pénzt veszítesz vele végül, hiszen jól fel kell fűteni hozzá a mosógépet drága árammal, ami kétszer addig tart, mintha 20 fokon mosnád tisztára a családi szennyest egy modern mosóporral. Klassz dolog a házi gyártású mosógél és az ecetes, citromos tisztítószer is, de van-e rá időd, hogy elkészítsd? Ha nem csak kizárólag háziasszony vagy – ami egyáltalán nem szitokszó, hanem komoly és teljes értékű hivatás –, és fontos számodra még sok más szerep is az életben (például hogy a karriered építsd), akkor bizony erre nemigen jut időd. Egy okos, modern nő ezért inkább megtalálja azokat a profi eszközöket és módszereket, amivel hatékonyabban és gyorsabban intézheti a háztartás gondjait: például a hatékony tisztítószereket, takarékos és automata berendezéseket.

Legyek házasszony? – Ez is egy szerep a modern nőnek

D. Tóth Kriszta, aki sok-sok szerepben megállja a helyét, ezt mondta nekünk erről: “Nem szeretném, ha a szabadidőmnek túlságosan nagy részét vinné el a házimunka. Erre két megoldásunk van nekünk otthon: egyrészt a család minden tagja vállal feladatot, elvégre közös a háztartás, amelyben élünk. Másrészt olyan tisztítószereket, eljárásokat választunk, amelyekkel időt és energiát spórolunk.” Próbáld ki, és menedzseld ezzel a módszerrel a háztartásodat – ha neki sikerült, neked is beválhat!

Még több tipp és cikk mosás témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top