Életmód
Szponzorált tartalom

Hogyan valósítható meg a normális cukorbevitel?

Mennyi cukrot fogyaszt egy átlag felnőtt? Mennyi lenne az ideális? Hogyan érhető el? A kisgyerekek táplálásánál mire ügyeljünk? Ezekre kerestük a választ.

Ma Magyarországon a felnőttek a napi kalóriabevitel kb. 8, míg a gyermekek 12-13 százalékát fogyasztják el hozzáadott cukor formában. A mértékletesség ebben is nagyon fontos, hiszen a túl sok cukor senkinek sem tesz jót . Éppen ezért nem ért ügyelni a megfelelő cukorbevitelre, de ez hogyan valósítható meg?

Örök harc az édességgel

„Édesszájú felnőttként tudom, milyen függőséget tud okozni a cukor, a csoki és az édesség. Bár nekem szerencsém van, a súlyomon nem látszik meg akár a napi egy tábla csoki sem, de ennek ellenére tisztában vagyok vele, hogy egészségem hosszú távú megőrzése szempontjából fontos lenne csökkenteni az édességbevitelt, persze ehhez először az iránta érzett vágyat kellene megszüntetni, mérsékelni” – mesélte a kétgyermekes anyuka, Lilla.

Kezdjük az alapoknál

Köztudott, hogy a mai gyerekeknek és felnőtteknek már sokkal erőteljesebb ízekre van szükségük, hiszen ezekhez vannak hozzászokva.

Nos egy csecsemő még ilyen szempontból sincs elrontva: „Ők általában a természetes ízeket is elfogadják. A hozzátáplálás során később is inkább a zöldfűszereket érdemes használni ízesítésre. Legalább olyan jó ízhatást lehet elérni, és nem terheli a gyerek szervezetét” – mondta Petrik Zita védőnő, mikor a hozzátáplálás kapcsán kérdeztem.

„A WHO és valamennyi mértékadó gyermekgyógyászati szakmai fórum a csecsemő hat hónapos koráig kizárólag anyatejes táplálást javasol” –  olvasható a La Leche Liga Magyarország oldalán, tehát az a legszerencsésebb, ha fél évig az anyatej a gyerek kizárólagos tápláléka. Az első hat hónapban, fontos azt is szem előtt tartani, hogy az igény szerint szoptatott babáknak vízre, de cukros teára meg főleg nincs szükségük.

Fél év után fokozatosan érdemes bevezetni az új ízeket natúr, pépesített vagy puhára főzött gyümölcsökkel. Elsősorban frissen elkészített ételekkel kínáljuk a babát. Ha mégis bolti terméket adunk a gyereknek, mindig alaposan tanulmányozzuk át a címkét, hiszen ezen feltüntetik a benne található alapanyagokat és a cukormennyiséget is.

Lazább szabályok, de a kulcs a mértékletesség

A hozzátáplálás elején persze még mindenre figyelnek az anyukák: biopiacról veszik a hozzávalókat, a legjobb hentestől szerzik be a húst, és csakis vízzel itatják a gyereket. Ez később általában és természetesen lazul. És nem is feltétlenül baj, hiszen később elkerülhetetlen, hogy a gyerek egyszer-egyszer gyorsétteremben egyen, üdítőt igyon vagy édességet fogyasszon a barátainál, az óvodai kiránduláson. „Van, akinél ez hamarabb is bekövetkezik, mint például nálunk is: gyermekem nagypapája egy fél szelet csokival vezette be az édességet az étrendjébe pár hónappal az első születésnapja előtt. A nagypapa mentségére legyen mondva, nem tudta, hogy a gyerek addig soha életében nem evett még csokit… Így történt, hogy nálunk már az első születésnap előtt megszokott lett a csokoládé, persze a mérsékelt adagokra igyekeztem figyelni” – mondta Lilla.

Biztosan vannak olyan édesanyák, akik tovább tudják vinni a biokonyhát, és a gyerekeiket később is így táplálják, de azoknak se legyen bűntudatuk, akik nem. A fontos a mértékletesség, és hogy a cukorbevitel mellett ügyeljünk a zöldségek és gyümölcsök arányára is. Alkalmanként egy-egy pohár üdítőtől sem lesz egyik gyereknek sem baja, amíg víz kerül túlnyomórészt a poharukba, kulacsukba.

Mennyi az annyi?

A WHO ugyan 10 százalékban határozta meg a teljes kalóriabevitelre vonatkoztatott cukorbevitelt, de nem árt tudni, hogy ennél a körülbelül 12 teáskanál cukornál kevesebb a nőknek és a férfiaknak javasolt adag, az előbbi csoportnak 6, míg az utóbbinak 9 teáskanál lenne az ajánlott.

„Az egészséges táplálkozáshoz a legfontosabb, hogy naponta ötször együnk, inkább kevesebbet, mint ötnél kevesebb alkalommal többet. Emellett a napi két-három liter folyadékbevitel is meglegyen, aminek kisebb részét tegyék ki az üdítők” – mondja Domokos Enikő edző, aki arra is felhívta a figyelmünket, hogy a bevitt értékeket a nőknél és a férfiaknál is módosítja a sport, a mozgás.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top