Életmód

Zavar a Buckingham palotában – a történelem ismert szerelmi háromszögei közül válogattunk

Két ember még társaság, de három már tömeg – mondják, és amennnyiben férj-feleség viszonyról beszélünk, a harmadik fél aligha kívánatos. A történelemben egy sor ilyen példát találunk, és teljesen mindegy, hogy 30 vagy 200 évvel korábbra tekintünk vissza.

Az utóbbi 20 év legemlékezetesebb szerelmi háromszögének egyik főszereplője Brad Pitt volt, amikor Angelina Jolie miatt otthagyta Jennifer Anistont. Sztorijuk egy végtelenített szappanoperához hasonlít, mely Pitt és Jolie válásával újabb fejezetet nyitott. Újságok híján, ha mindez az ókori görög birodalomban történik, akkor hasonló epikus mű születik belőle, mint a trójai Helenéről, akit Menelaosz király és Parisz is nőül akart.
A közelmúltba visszaugorva megemlíthetjük Elizabeth Taylor és Eddie Fisher kapcsolatát, ami úgy kezdődött, hogy a színésznő “lenyúlta” Fishert a nemrégiben elhunyt Debbie Reynoldstól, és úgy végződött, hogy Taylor Richard Burton szeretője, majd felesége lett. 

Írásunkban híres szerelmi háromszögeket vettünk górcső alá.

A Buckingham palotából jelentjük

750 millió ember nézte végig, amikor Disney filmekbe illő esküvőjén Diana hercegnő boldogan integet a világnak. Akkor még nem volt publikus, hogy a nász napján Károly herceg még mindig a régebbi barátnőjébe, Camilla Parker Bowles-ba volt szerelmes, ami később is így maradt. Diana és Károly kapcsolata boldogtalan volt, még két közös gyermekük sem hozta össze őket.
Egy 1995-ös interjúban Diana azt mondta, hogy “a házasságunkban hárman voltunk, ami sok”. Egy évvel később vált el Károly hercegtől, a közvélemény pedig annak ellenére az ő pártját fogta, hogy régóta szeretőket tartott. “A boldogtalanság hajszolta bele ebbe a helyzetbe” – írták.
Kamillát eközben egyfajta gonosz banyaként ábrázolták az újságok, aki tönkretett egy mesés házasságot. Károllyal 1970-ben szerettek egymásba, de szakítottak, mivel a Buckingham-palota nem engedte volna az esküvőjüket. 1986-tól viszont találkozgatni kezdtek, és Kamilla Károly szeretője lett. Diana 1997-ben hunyt el, Károly végül 2005-ben elvette Kamillát, akit mára két fia, Vilmos és Henry herceg is elfogadott. 

Diana és Kamilla, 1980. (Fotó: Getty Images)
Diana és Kamilla, 1980. (Fotó: Getty Images)

Észak és dél

Hét évvel azután lett Ingrid Bergman a maga szerelmi háromszögének főszereplője, hogy 1942-ben eljátszotta Ilsát a Casablancában. A színésznő és Roberto Rossellini olasz rendező 1949-ben, egy közös munka során szerettek egymásba, történetük pedig bőven adott muníciót az amerikai újságíróknak. A szerelemért Bergman a férjét, dr. Petter Lindstromot és a gyereküket hagyta ott, 1950-es válása után nem sokkal pedig már Rossellini felesége volt. Várandósan állt oltár elé, “erkölcstelen viselkedése” miatt az Egyesült Államok elhagyására kényszerítették. Hat évvel később viszont újra bevonult Hollywoodba, addigra megbocsátottak neki. Bergman és Rossellini házassága hét évig tartott, a színésznő később azt nyilatkozta: “semmit sem bántam meg, amit a szerelemért, vagy a szerelem miatt tettem”.

Roberto Rossellini és Ingrid Bergman
Roberto Rossellini és Ingrid Bergman (Fotó: Getty Images)

Irodalmi precedens

Kétszáz évvel ezelőtt Percy Shelley rávette a 15 éves Mary Wollstonecraft Godwint, hogy szökjön el vele.  A férfi korának egyik legnagyobb költője, és legnagyobb gazembere volt. Felesége, Harriet várandós volt, amikor elhagyta, az asszonyt pedig annyira megviselte a csalódás, hogy öngyilkos lett. Peter és Mary később összeházasodtak, Peter pedig az angol romantikus költészet egyik legnagyobb alakja lett, miközben Mary Shelley megírta a Frankensteint. 

Zavar a Buckingham palotában – a történelem ismert szerelmi háromszögei közül válogattunk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top