Életmód

Hasznos útitárs: a hitelkártya (x)

A külföldi szállás elfoglalásakor váratlanul nagy kaucióba belefutni, vagy azzal szembesülni, hogy a bankkártyádat nem fogadják el, nem épp a legjobb élmények egyike. Egy hitelkártya azonban kisegíthet egy ilyen helyzetben, ezért most megmutatjuk, hogy mi a lényege, és milyen egyéb előnyei vannak.


Szállodai check-innél és külföldi autóbérlésnél gyakori, hogy a hivatalos irataid mellett elkérik a bankkártyádat is. Erre általában azért van szükség, hogy a szállásadó egy bizonyos összeget kaucióként zároljon. Gyakran előfordulhat azonban, hogy a zárolni kívánt összeg váratlanul magas, így az utazás elején ott állsz a további költségekre elegendő pénz nélkül. Ilyenkor lehet hasznos segítség a hitelkártyád.

A lényege röviden: zároláskor a kauciót nem a saját pénzedből, hanem a banki hitelkeretedből vonják le. Így az utazás alatt a kaució összegét nem kell nélkülöznöd mindaddig, amíg fel nem oldják a zárolást. Ugyanígy a hitelkártya szuper szolgálatot tesz, ha egy nagyobb, nem tervezett kiadásba futsz bele, vagy esetleg autót béreltek egy hosszabb kiruccanáshoz. Arról nem is beszélve, hogy a kártyával utas-, illetve baleset-biztosítást is kaphatsz.

A hitelkártya hasonlóan működik, mint a te pénztárcádban is nagy eséllyel megbújó bankkártya (vagy banki kifejezéssel élve: betéti kártya). Vásárolhatsz vele boltban, belföldön, külföldön, fizethetsz a webáruházban megrendelt termékekért, szolgáltatásokat vehetsz igénybe. Az így elköltött összegek azonban nem a te számládat, hanem a hitelkeretedet terhelik.

Persze, ahogy a pénzügyek általában, a hitelkártya is odafigyelést, illetve felelős gondolkodást igényel. Figyelni kell a határidőket, a fordulónapról érdemes emlékeztetőt beállítani, hogy a hitelkeretedet (vagy amennyit elköltöttél belőle) időben visszafizesd. Ha ezzel elkésel, vagy nem a teljes összeget fizeted vissza, akkor az kamattal és késedelmi díjjal jár, a készpénzfelvételre pedig szintén jelentős díjat és kamatot számolnak fel.

Ha ügyesen, odafigyelve forgatod ezt a plasztiklapot, akkor még ennél is többet ki lehet hozni belőle. Az UniCredit Banknál például jelenleg is fut a hitelkártyákra vonatkozó pénzvisszatérítési akció. Ez azt jelenti, hogy ha az elszámolási időszakban legalább 20 ezer forint összértékben minimum háromszor vásárlásra használtad a hitelkártyát (és nem vagy fizetési késedelemben, illetve nincs lejárt tartozásod a fordulónapon), akkor a vásárlás minden 100 forintja után 1 forintot visszakaphatsz a banktól.¹ (THM: 35,39–36,20%)

¹ A tájékoztatás nem teljes körű, a részletes feltételeket a Részvételi feltételek dokumentum tartalmazza. A hitelkártyákra vonatkozó részletes tájékoztatást a bank Általános üzleti feltételei, a Bankkártya üzletszabályzata, a részletes kondíciókat pedig a „Kondíciós lista hitelkártya-birtokos lakossági ügyfelek részére” dokumentum tartalmazza. A bank a hitelkártya kibocsátásáról és a hitelkeret megállapításáról saját hitelbírálata alapján dönt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top