Életmód

Hallássérült vagyok, fogadj el!

Abban a faluban, ahol tizenötször több siket él, mint bárhol a világon, tisztelik a hallássérülteket, és úgy tartják, hogy őszintébbek halló társaiknál.

Magyarországon közel minden tizedik embernek van valami gondja a hallásával. A hallássérültek életét az határozza meg, mekkora a hallásvesztésük. Siketként kevesen születnek, a nagyothallók betegsége pedig bármilyen életkorban kialakulhat. A nagyothallók esetében hallókészülékekkel javítja az orvostudomány a hallás minőségét, azt pedig, hogy ne romoljon tovább az állapot, rehabilitációval kezelik. A nagyothallók enyhén, közepesen vagy súlyosan korlátozottak lehetnek a hallásukban. A siketek nem hallanak, ők a kommunikáció más formájával élnek. A hallássérülteknek nagyon fontosak a vizuális ingerek.

Számtalan tényező határozza meg, hogy milyen a minősége egy hallássérült ember életének. Abban minden szakember egyet ért, hogy a korai fejlesztés nagyon fontos, ezért ha egy csecsemőről kiderül, hogy akadályozott a hallása, a család ehhez a tényhez alakíthatja az életét, így mindannyian könnyebben veszik a nehézségeket. Gyermekkorban, ahogyan a jól halló kicsik, úgy a hallássérültek fejlődési fázisai is azonosak. A serdülőkor hozhat további nehézségeket, amikor a hallássérülésből eredő problémák új színezetet kapnak. Mivel a kamaszok eleve elégedetlenek a világgal és önmagukkal, a hallásvesztettség további önértékelési problémákat okozhat.

Hallássérült vagyok, fogadj el!

A hallássérült szeretteinkért az elfogadással tehetünk a legtöbbet. Ha új tényező az életünkben ez az állapot, időt kell adnunk mindenkinek arra, hogy alkalmazkodjon a helyzethez. A sajnálatból a legtöbb hallássérült nem kér, hiszen mindannyian teljes életet élnek –alkalmazkodva a hallássérülésük fokozatához. Ha a kommunikációt szeretnéd könnyíteni, segítsd a szájról olvasást, és részesítsd előnyben a testbeszédet és a mimikát.

Bengkalában tizenötször több siket él, mint bárhol a világon, a falu lakosságának génállománya miatt. A lakosoknak a jelbeszéd teljesen természetes, sőt saját jelnyelvet fejlesztettek ki. Az iskolában a halló és a siket gyerekek közösen tanulnak, a tanárok szóval és jelnyelven egyszerre magyaráznak. A faluban tisztelik a siketeket, hűségesebbnek és őszintébbnek tartják őket halló társaiknál.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top