Életmód

Sportolás közbeni folyadékbevitel: mit és mennyit igyunk?

A folyadéknak rendkívül fontos szerepe van egészségünk megőrzésében, így fontos, hogy figyeljünk a sportolás közbeni folyadékbevitelre is. Mennyit és mit igyunk edzés előtt, közben és után? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Szalka Andrea személyi edző segítségével.

A folyadéknak rendkívül fontos szerepe van az anyagcserénkben, valamint a testhőmérséklet szabályozásában. Vizet nemcsak izzadással és vesénk, emésztőrendszerünk munkájával veszítünk, hanem még kilégzés közben is, ami sport közben hatványozódik. Érdemes tehát külön figyelmet szentelni a megfelelő folyadék-utánpótlásra!

Edzés előtti folyadékbevitel

A folyadékfogyasztás célja az edzés előtt a szervezet optimális folyadék- és elektrolitellátottságának biztosítása. „Edzés előtt 2-3 órával mindenképp ajánlott közel egy liter víz elfogyasztása, hogy edzés közben a szervezet kellően hidratált legyen. A dehidratált test teljesítőképessége lényegesen alacsonyabb, így ha nem ittunk napközben eleget, rosszabbul teljesíthetünk edzésen” – magyarázza Szalka Andrea személyi edző.

Mit igyunk edzés alatt?

„Edzés alatt 20 percenként 1,5-2 dl folyadék fogyasztására kell törekednünk. Egyórás sportolás esetén tökéletesen elegendő a víz, ásványvíz, mint ahogy edzés előtt is. 1-2 óra közötti terhelés esetén (közepes intenzitású edzésnél) már jöhetnek szénhidráttartalmú folyadékok. Nagyobb és hosszabb terhelésnél pedig a sportitalok, hisz a test elektrolit-háztartását is helyre kell billenteni” – mondja a tréner.

Sportolás közbeni folyadékbevitel: mit és mennyit igyál

Mennyit és mit igyunk edzés után?

Legalább a kiizzadt folyadékmennyiség egy-másfélszeresét az edzés befejezése után, minél hamarabb, folyamatosan. A víz, ásványvíz is megfelelő választás, azonban ha valami másra vágysz, mint például teára, sportitalokra, az sem gond, hiszen ezek a folyadékok is tökéletesen hozzájárulnak a szervezet folyadékszükségletének kielégítéséhez.

A cikket szponzorálta a Coca‑Cola Magyarország Szolgáltató Kft.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top