Életmód

Fogyni szeretnél? Így világíts!

Szerinted egy meghitt, csendes étterem eldugott kis szegletében vagy egy pörgős, zajos, élénk hangulatú ételbárban eszel többet? Mi már tudjuk, melyik hogyan hat az emberre.

Az emberek az hétköznapok során számtalan olyan hatásnak vannak kitéve, amiről nem is tudják, hogy befolyásolják az életüket. Elég, ha csak a reklámokat vagy a hirdetéseket nézzük, mind telis-tele vannak olyan elemekkel, amelyek vonzóvá teszik a kínált termékeket. De nemcsak a kereskedelemben érdemes szétnézni a hatások kapcsán. Ugyan lehet, hogy nem is gondolnánk, de a fényviszonyok például befolyásolják, hogy mennyit és hogyan eszünk.

Több kísérlet is vizsgálta már, hogyan hatnak a fényviszonyok az ember étkezési szokásaira. Egy felmérésben például azt nézték, hogy a színes fénnyel megvilágított helyiségekben fogyasztók mennyi ételt ettek. A kék, piros és sárga fény másképp hatott a kíséreti alanyokra. Akik a kék szobában ültek, azoknál fogyott el a legkevesebb étel. A piros fényben étkezők már viszonylag sokat ettek, de a legtöbbet a sárga fényt kapó csoport fogyasztotta.

Fogyni szeretnél? Így világíts!

Egy másik kutatásból az derült ki, hogy az erősebb megvilágítás mellett étkezők kevesebbet ettek, mint azok, akik félhomályos teremben voltak. Hogy ez azért lehetett-e, mert a kevés fény és a csendesebb környezet pozitívan hatott az étkezőkre, vagy azért, mert a nem túl jó látási viszonyok között nem tudatosították magukban, hogy mennyit eszek, nem derült ki a beszámolóból. Az viszont biztos, hogy az élénk színek, a hangos, gyors ütemű zene és az erős fény arra sarkallta a fogyasztókat, hogy kevesebbel is beérjék. Viszont azt a kevesebbet gyorsabban meg is ették, míg a csendes félhomályban lassabban, nyugodtabban és tovább étkeztek a kísérleti alanyok. Ezért akik fogyni szeretnének, használjanak erős fényt vagy kék tónusút és lehetőleg kerüljék a gyertyafényes vacsorákat.

További cikkek fogyókúráról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top