Életmód

Diéta vagy életmódváltás? Erre figyelj, ha fogyni szeretnél

Azok, akik a villámdiétától remélnek hosszú távon csodát, jó, ha nekilátnak, és laposan átolvassák a szakirodalmat. Ugyanis míg a drasztikus fogyókúrák rövid idő alatt gyors fogyást ígérnek, addig hosszú távon akár hízáshoz is vezethetnek.

Akik tartós fogyást szeretnének elérni, a legjobb, ha életmódváltást terveznek és tudatosítják, hogy a legtöbb, amit tehetnek magukért és a testsúlyuk csökkentéséért, az az, hogy alaposan felépítik az életüket. Ha egyszerűen akarjuk megfogalmazni, hogy mit kell és mit nem szabad tenni a fogyókúra során, akkor azt mondjuk, hogy a legfontosabb, hogy rendszeresen mozogjunk, és jól válogassuk meg, hogy mit eszünk. Ez a két tényező ugyanis az alappillére a testsúlycsökkentésnek. A cél az, hogy ezeket szervesen beépítsük a hétköznapokba.

Mértékkel!

Mindkét esetben fontos a mértékletesség. Ha túl sok táplálékot vonunk meg a testünktől, akkor – akárcsak a villámdiéta esetében – először fogyunk néhány kilót, de hosszú távon annyira lelassul az anyagcserénk, hogy a zsírégetés is megszűnik, és a szervezetünk vészhelyzet érezve az első adandó alkalommal, amikor többlettáplálékhoz jut, raktározni kezdi azt. Az anyagcsere-folyamatok lelassulása hamar bekövetkezik, ha drasztikusan megvonjuk magunktól az ételt. A fogyás pedig épp a jól működő anyagcserén alapul.

Diéta vagy életmódváltás? Erre figyelj, ha fogyni szeretnél

Ahhoz, hogy az anyagcsere megfelelően működjön, arra van szükségünk, hogy folyamatos legyen a táplálékbevitel. Ezért kisebb adagokban, inkább gyakrabban együnk, keveset. A kistányérokra kevesebbet lehet pakolni, mégis többnek tűnik rajtuk az étel, ezért ezt a trükköt mindenképpen érdemes bevetni.

Mozogj!

A sport fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, a heti többszöri mozgással megalapozhatjuk és szinten tarthatjuk az anyagcserénk megfelelő működését. Ráadásul az önbizalmunkra is kimondottan jó hatással van, ha teljesítjük a kitűzött célt nap nap után. A lényeg, hogy olyan sportot válasszunk, amelyikben kedvünket leljük, és azt is lassan, fokozatosan vezessük be az életünkbe, hogy a testünket ne sokként érje a változás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top