nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
Lánynak született, de fiúként nevelik

Lánynak született, de fiúként nevelik

Afganisztánban számos olyan családban, ahol nincs fiúgyermek, előfordul, hogy az egyik lánygyermeket nevelik fiúként. Erre azért van szükség, hogy a családnak ne kelljen szégyenkeznie amiatt, hogy nem tudnak fiú utódot "produkálni".
NLCafé
f Ajánlom

A dari nyelven (a perzsa nyelv Afganisztánban használatos változata) bacha posh néven emlegetett kislányok külsejét teljesen fiúsra változtatják, és általában pubertáskorukig élnek így. A szokásról nagyon sokáig nem tudott a világ, először csak 2010-ben jelent meg ezzel kapcsolatban egy újságcikk. Az anyag szerzője, Jenny Nordberg azóta tovább kutatta a témát, és most egy könyvet is megjelentett ezeknek a kislányoknak az életéről.

Az afgán társadalom mélyen patriarchális, ezért csak a fiúgyermekek számítanak igazán. A fiúk azok, akik támogatni tudják a családjukat, ők örökölhetnek tulajdont is. Azokat a családokat, ahol nincs fiúgyermek,  gyengének, hiányosnak tekintik, a szülőket pedig lesajnálják.

A bacha posh státusz nemcsak a családnak, hanem magának a gyereknek is nagyobb mozgásteret ad, hiszen a kisfiúk szabadabban élhetnek, játszhatnak, illetve arra is nagyobb az esélyük, hogy iskolába járhassanak, ami a kislányoknak nem mindig adatik meg. A visszatérés a női léthez azonban sokszor elviselhetetlen béklyókat tesz ezekre a lányokra, hiszen tinédzserként bezárul a szabadság ablaka, szoknyát és kendőt öltenek, és felkészülnek a házasságra azzal a férfival, akit a szüleik választanak számukra. Akadnak köztük ugyanakkor olyanok is, mint például a 15 éves Zahra (ő látható a második képen), aki soha nem akar nőként élni.

Nordberg szerint ezeknek a lányoknak a sorsa egy rendkívül rosszul működő társadalom terméke, melynek elkerülhetetlenül meg kell változnia.

Forrás: Daily Mail

Megosztás Facebookon