Életmód

Tényleg fogynod kell? – 30 másodperc alatt megtudhatod ezzel a teszttel

Attól, hogy nem vagy tökéletesen elégedett a külsőddel – ugyan ki lenne teljesen az? – még nem kell rögtön önkínzó fogyókúrákba kezdened. A fogyókúrák többsége úgy is kudarccal végződik, és csak tovább rombolja az önbizalmad, másrészt lehet, hogy nincs is szükség rájuk, mert egyáltalán nincs is szó túlsúlyról. Szóval mielőtt fejest ugrasz a legújabb 2-nap-alatt-mínusz-10-kiló csodadiétába – és ezzel kockára teszed az egészséged –, inkább nézd meg ezzel a pofonegyszerű teszttel, hogy kell-e egyáltalán fogynod.

 

A fogyókúra nem gyerekjáték, amit kedvünk szerint elkezdünk és abbahagyunk. A testsúly radikális csökkentése, az étrend és életmód megváltoztatása olyan komoly megterhelést is jelenthet a szervezetnek, hogy az belebetegszik, és maradandó károsodásokat szerez. Ezért egy komolyabb fogyást lassan, fokozatosan kell elérni, és tervszerűen kell végighaladni egy orvos által javasolt folyamaton. Sok esetben divatból és a hibás önkép miatt állunk nekik mi nők fogyni, pedig lehet, hogy erre a tortúrára egyáltalán nincs is szükségünk. Szóval mielőtt nekiállsz az önkínzásnak, nézd meg ezzel az egyszerű teszttel, hogy egyáltalán kell-e fogynod vagy sem.

Tényleg fogynod kell? – 30 másodperc alatt megtudhatod ezzel a teszttel

BMI teszt – gyakran csal

Az ideális testsúly kiszámítására több módszer is létezik. Ezek közül az orvosok leggyakrabban a BMI (body mass index – testtömeg index) tesztet használják, ami nem igényel túlzottan bonyolult kalkulációt: ráállsz egy mérlegre, leméred a súlyodat, azután fogsz egy centit és megméred a magasságodat is, majd a testtömeged értékét elosztod a testmagasságod négyzetével. Az így kapott érték az úgynevezett testtömeg index. Ezután már csak annyi dolgod, hogy fogsz egy testtömegindex-táblázatot, és megnézed, hogy a te számod hol található benne:

16-nál kisebb szám esetén: súlyos soványság
16 – 16,99 mérsékelt soványság
17 – 18,49 enyhe soványság
18,5 – 24,99 normális testsúly
25 – 29,99 túlsúlyos
30 – 34,99 I. fokú elhízás
35 – 39,99 II. fokú elhízás
40-től fölfelé III. fokú (súlyos) elhízás

Ennek kifinomultabb változatában már az életkort és a nemet is figyelembe veszik a számításkor.

Tényleg fogynod kell? – 30 másodperc alatt megtudhatod ezzel a teszttel

Ez így tényleg nagyon egyszerűnek hangzik, de van egy kis baj vele: a magasabb embereknél, az átlagosnál alacsonyabbaknál, a gyerekeknél és az időseknél csal a képlet, de még azoknál is torzít, akik sportosak, és jól fejlett az izomzatuk, mert az izom tömege nagyobb a zsírhoz képest, ezért őket ez a teszt rendszeresen túlsúlyosnak mutatja. Úgyhogy egy másik képletet is kidolgoztak az Oxford Egyetemen, ami így hangzik: BMI=1,3 x testtömeg (kilogrammban megadva) osztva a méterben megadott magasság 2,5 hatványával.

A zsinór teszt – egyszerű és megbízható

Mi tudunk egy ennél is egyszerűbb és pontosabb módszert, amihez sem mérlegre, sem számológépre, sem centire nincs szükséged, csak egy madzagra. Így szól:
1. Vágj le egy olyan hosszú madzagot, ami talpadtól épp a fejed búbjáig ér.
2. Hajtsd félbe és tekerd a derekad köré.
Ha a két vége összeér, akkor nem vagy túlsúlyos, és nem kell fogyókúráznod. Ennyi.

Tényleg fogynod kell? – 30 másodperc alatt megtudhatod ezzel a teszttel

Bármilyen egyszerűnek is hangzik ez a teszt, sokkal pontosabb, mint a BMI számításai. Ugyanis az elhízást nem az mutatja meg, hogy hány kiló vagy, hanem hogy mennyi zsír rakódott le a derekadon. Ha ez túl sok, abból számos káros rossz dolog következhet hosszú távon – kezdve a cukorbetegségtől a keringési problémákon át a máj- és vesepanaszokig. Ha viszont ez rendben van, nincs különösebb okod a fogyókúrára, még akkor sem, ha a mérleg nem olyan számot mutat neked, mint ami a divatlapok szerint ideális.

Olvass még NLCafé cikkeket fogyás témában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top