Életmód
Szponzorált tartalom

Mik azok az energiamentes édesítőszerek? Tegyük tisztába!

Mik azok az energiamentes édesítőszerek? Mennyi a napi ajánlott mennyiség belőlük? Mik az előnyeik? Hogy segítik a diétánkat? Segítünk eligazodni!

Az édesítőszerek olyan élelmiszer-adalékanyagok, amelyeket az élelmiszerek édes ízének kialakítására vagy asztali édesítőszerként használunk.  Ezen belül az alacsony energiatartalmú és energiamentes édesítők olyan ízesítőszerek, amelyek sokszorosan édesebbek, mint a cukor.

Az energiamentes édesítőszerek legismertebb fajtái:

  • szacharin
  • ciklamát
  • stevia
  • aceszulfám-K
  • aszpartám

edesitoszer, cukor helyettA szacharin

A szacharin a legrégebb óta ismert kalóriamentes édesítő, a századforduló óta használják az élelmiszeriparban. Nem hőstabil, ezért főzéshez nem ajánlott, inkább utóízesítésre alkalmas, elsősorban már kész ételekbe, italokba érdemes belekeverni. Hátránya jellegzetes, fémes utóíze.

Az aszpartám

Ma már a világ több mint 90 országban használja az élelmiszeripar.  Előnye, hogy nincs mellékíze, édesítőereje kétszázszorosa a cukorénak. A mesterséges édesítőszerek közül az egyetlen, amely elhanyagolható mennyiségű energiát tartalmaz, 4 kalóriát grammonként. Hőállósága viszont rendkívül gyenge.

A ciklamát

A ciklamátnak nincs mellékíze, hőstabil, gyakran szacharinnal kombinálva kapható. Ugyanakkor az aceszulfám-K édesítő ereje a ciklamáttal szemben nagyobb, mellékízmentes, élelmiszerekben stabil, hőhatásnak ellenáll.

A stevia

A Közép- és Dél-Amerikában őshonos növény levele 30-szor édesebb a répacukornál, míg hőstabil kivonata 250-300-szor édesebb. A növényben számos ásványi anyag és vitamin is található. Bár Amerikában és Ázsiában már több évtizede engedélyezett édesítőszer, az EU-ban adalékanyagként történő használatát csak 2011-ben hagyták jóvá.

Miből, mennyit?

Az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Élelmiszer-ellenőrző Intézet tudományos kutatásokra alapozva állapították meg a napi megengedhető édesítőmennyiséget.

A megengedhető napi bevitel az aszpartám esetén 40 mg/kg. Az aceszulfám-K esetében ez a mennyiség 15 mg/kg, a szacharinnál 5 mg/kg. A ciklamátot általában üdítőkben alkalmazzák, ezért a napi beviteli adag meghatározásánál is a megengedhető oldott mennyiséget veszik figyelembe, ami 250 mg/l.

Diéta az édes íz száműzése nélkül!

Az energiamentes édesítőszerek közös jellemzője és egyben óriási előnye, hogy nem, vagy csak igen kis mértékben bomlanak le és szívódnak fel a szervezetben, a cukorral ellentétben a vércukorszintet nem emelik meg. Fogyókúra alatt is bátran bevethetők, amikor a cukor kalóriatartalmát szeretnénk minél jobban kiiktatni a táplálkozásunkból, de az édes ízről nem szeretnénk lemondani.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top