Életmód

Telefonszámok, amik megmenthetik a nyaralást

Ügyelj rá, hogy a következő telefonszámok bekerüljenek a mobilodba még a nyaralás előtt!

A nyaralás a nyugalom, felhőtlen kikapcsolódás és a pihenés időszaka. Ám ha mégis beárnyékolná valami az örömödet, jobb, ha nem ér felkészületlenül. Íme, néhány telefonszám, amit érdemes elmentened még indulás előtt.

Telefonszámok, amik megmenthetik a nyaralást

112: egységes európai segélyhívószám

A 112-es hívószám bel- és külföldön egyaránt használható. Az EU minden tagországában, és még néhány más országban is megszólal az általában számos nyelven beszélő diszpécser hangja, ha feltárcsázod. Vészhelyzet esetén a mentők, tűzoltóság és a rendőrség egyaránt elérhető az egységesített telefonszámon. Mind vezetékes, mind mobiltelefonról ingyenesen hívható.

116 000: eltűnt gyermekek bejelentése

Szintén nemzetközi segélyhívószám. A gyermekek eltűnésének bejelentésére szolgáló segélyvonal munkatársainak feladata nem csupán a keresés segítése, de a hozzátartozók támogatása is. Reméljük, hogy soha nem lesz rá szükséged.

A számlavezető bankod bankkártya osztályának telefonszáma

Nyaralás alatt mindannyian könnyedebbek, fesztelenebbek vagyunk. Hiszen éppen ezért megyünk nyaralni! Ezáltal azonban kissé lankad a figyelmünk is, kevésbé vagyunk elővigyázatosak. Így sajnos sokkal nagyobb az esély, hogy bankkártyánkat elveszítjük vagy netán ellopják. Legyen kéznél a telefonszám, aminek segítségével gyorsan letilthatod, hiszen minél hamarabb sikerül elintézni, annál nagyobb biztonságban van a pénzed.

Képviselet elérhetőségei

Külföldre utazva feltétlenül mentsd el a legközelebbi magyar nagykövetség, főkonzulátus vagy tiszteletbeli konzuli képviselet elérhetőségeit. Mindegyik rendelkezik ügyeleti telefonszámmal, ami váratlan helyzetekben és időpontokban nagyon hasznos lehet. Jó, ha tudod, hogy azokban az országokban, ahol sem magyar nagykövetség, sem főkonzulátus nem található, a magyar tiszteletbeli konzulhoz, illetve bármely európai uniós tagállam ott működő képviseletéhez fordulhatsz segítségért. Ajánlatos ezekről a viszonyokról még itthon, indulás előtt tájékozódnod.

Utasbiztosítás, utazási iroda kontaktok

Azt javasoljuk, hogy mindenképp köss utasbiztosítást indulás előtt, és feltétlenül mentsd el az így kapott, vész esetén tárcsázandó telefonszámot. Szervezett utazás esetén előre tájékozódj az utazási iroda helyi képviselőjének elérhetőségeiről is.

Autómentő

Belföldi nyaraláskor és a határokat átlépve egyaránt szükséged lehet rá. Igazi rémálom, ha épp a kiérdemelt pihenés felé tartva robbansz le az utakon. Sajnos azonban ez is előfordulhat. Optimális esetben biztosításod ezt is fedezi. Ha így van, csak mentsd el a megadott telefonszámot. Amennyiben mégsem, akkor nem árt egy kicsit böngészned a neten . Persze nem kell az ördögöt a falra festeni! Ám a telefonkönyvedben diszkréten meglapuló telefonszám még segítségedre lehet – és ha netán tárcsáznod kell, áldani fogod előrelátásodat.

Még több telefon az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top