Életmód
Szponzorált tartalom

Így értelmezd az élelmiszereken található címkéket

Az élelmiszerboltokban egyre több vásárló ácsorog egy-egy élelmiszerrel a kezében a polcok előtt, miközben gondosan olvassa, mit is rejt az a termék, mielőtt azt a kosarába tenné. Miért ne hagyjuk figyelmen kívül a termékeken található címkéket? Mit is jelentenek ezek a leírások? Összegyűjtöttük!

Szerencsére ma már egyre többen szánnak egy kis időt arra, hogy mielőtt megvesznek egy terméket, megnézik, hogy valójában mit is tartanak a kezükben. De miért érdemes elolvasni az élelmiszereken található címkéket?

Mert:

  • megismerhetjük, mit rejt a csomagolás,
  • segít abban, hogy biztonságos és tápláló termékeket válasszunk.

Az élelmiszercímkének köszönhetően közel 18 százalékkal nőhet azok aránya, akik egészségesebb összetételű termékeket választanak.

Az Európai Unió szabályozza az élelmiszerek címkézését. A szabályok megállapításakor a jogalkotók biztosítani kívánták, hogy a fogyasztók átfogó tájékoztatást kapjanak az általuk vásárolt termékekről, így a gyártóknak a következő információkat biztosan fel kell tüntetniük az élelmiszereken:

Tápanyagtartalom

A törvény kötelezi a gyártókat a termék energia-, zsír-, telítettzsír-, szénhidrát-, cukor-, fehérje- és sótartalmának feltüntetésére 100 g, illetve 100 ml termékre vetítve. Ez az információ táblázat formájában, általában a csomagolás hátsó oldalán található.

Egyéni energia- és tápanyagszükségletünket számos különböző tényező befolyásolja, mint például egészségi állapotunk, életkorunk, nemünk, súlyunk, fizikai aktivitásunk. Az élelmiszerek címkéjén megtalálható tápértékjelölés segít abban, hogy az igényeinknek leginkább megfelelő terméket válasszuk ki.

elelmiszer, cimke

Fotó: ThinkStock

Összetevők listája

Az élelmiszerek csomagolásának kötelező eleme a termék összetevőinek felsorolása, amit tömeg szerinti csökkenő sorrendben találhatunk meg az élelmiszeren. Vagyis abból az összetevőből tartalmazza a legtöbbet a termék, amely a lista elején, a legkevesebbet, ami a lista végén szerepel.

Allergének

A pontos élelmiszerjelölés a gyártók felelőssége, és létfontosságú a táplálékallergiával küzdők számára. Az Európai Unió területén, így Magyarországon is nagyon szigorú szabályok vonatkoznak az élelmiszerek allergén összetevőinek feltüntetésére.

Mennyiség

A termék nettó mennyisége, folyadékok esetében űrtartalomban, egyéb termékek esetében tömegben megadva.

Megnevezés

Tartalmaznia kell az élelmiszer fizikai állapotára vagy a rajta végzett különleges kezelésre vonatkozó információkat is (porított, mélyhűtött, koncentrátum, füstölt stb.).

Fogyaszthatóság

A „fogyasztható” és a „minőségét megőrzi” feliratot követő dátumok arról tájékoztatnak, meddig marad friss az élelmiszer, és meddig fogyasztható biztonságosan.

elelmiszer, cimke

Fotó: ThinkStock

Gyártó

A gyártó, a csomagoló vagy az importőr nevének és címének egyértelműen szerepelnie kell a csomagoláson, hogy a fogyasztó tudja, kihez kell fordulnia, ha panasza van, vagy ha további információt kíván a termékről megtudni.

Származás

Bizonyos típusú termékek – pl. hús, zöldség és gyümölcs – esetében kötelező a származási ország vagy térség feltüntetése.

Referencia Beviteli Érték

A Referencia Beviteli Érték (RI – Reference Intake) jelölés lehetővé teszi, hogy képet kapjunk a kiválasztott élelmiszer étrendünkben betöltött helyéről azáltal, hogy megmutatja, egy adag termék elfogyasztásával mennyi energiához és tápanyaghoz jut a szervezetünk.

Opcionális elemek

A kötelező elemeken túl a világ számos országában nyílik tér a gyártók számára, hogy opcionális elemeket is használjanak termékeik csomagolásán a fogyasztók gyors informálására.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top