nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
Fáradékonnyá tehet az egészséges táplálkozás

Fáradékonnyá tehet az egészséges táplálkozás

Egészséges étrendet követsz, mégis folyton kimerültnek érzed magad? Több oka is lehet.
NLCafé
f Ajánlom

Fáradékonnyá tehet az egészséges táplálkozásTúl sok idő telik el evés nélkül

Bármennyire egészséges étrendet is követsz, ha 2-4 óránál több idő telik el anélkül, hogy ennél valamit, a vércukorszinted csökken. Ennek hatására fáradt, ingerlékeny, szétszórt és éhes leszel. Legalább 4 óránként harapj valamit. Reggel, ébredés után egy órán belül mindenképp egyél, mert a vércukorszint ilyenkor a legalacsonyabb.

Nem a megfelelő zöldségeket eszed

Bár “rossz” zöldségek nincsenek, azonban vannak olyan zöldségfélék, melyek fogyasztása különösen sok energiát ad, így kevésbé leszel fáradékony. Ilyenek például a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta és a karfiol. Ha teheted, ezek közül legalább az egyiket naponta fogyaszd!

Vashiány

A 18 és 49 év közötti nők mintegy 12 százaléka vashiányos. Ha te is közéjük tartozol, hiába táplálkozol egészségesen, akkor is folyton kimerültnek érezheted magad. A marhahús a legoptimálisabb vasforrás, ugyanis olyan formában található meg benne a vas, amit a szervezet  legjobban tud használni. Abban az esetben, ha vegetáriánus vagy, növényi forrásokból is fedezheted a szükséges vasat: fogyassz rendszeresen babot és spenótot. A vas felszívódását segítik a C-vitaminban gazdag élelmiszerek, például a facsart narancslé, a bogyós gyümölcsök vagy a paradicsom. A kávé és a tea – mint csersavas savak – viszont gátolják a vas felszívódását a szervezetben, ezért ha megoldható, akkor a vasban gazdag étkezést követő egy órában ezekből ne igyál.

Kevés szénhidrát

Egy tanulmány kimutatta, hogy az alacsony szénhidráttartalmú diétán lévő nők rosszabbul teljesítenek a memóriaalapú feladatokban, mint azok, akik nem a szénhidrát csökkentésével mérséklik a bevitt kalóriák mennyiségét. Az ideális étrend 50-55 százalékban tartalmaz összetett szénhidrátokat, 20-25 százalékban fehérjét és 25 százalékban zsírt. Az összetett szénhidrátok az emésztés során energiát adnak, míg a fehérjék, zsírok, valamint a rostok lassítják az emésztési folyamatot, így az energia hosszabb ideig kitart.

Megosztás Facebookon