Életmód

Teszteltük az egészségesétel-szállítókat

A kávézóban hízunk, a menzán túl sok liszttel főznek, csomagolni nincs időnk. Kipróbáltuk hát az ebédet házhoz szállító cégeket – csak azokat, amelyek egészséges fogásokban gondolkodnak. Hatan hatféle cégtől rendeltünk egy héten át. Íme az eredmény!

Strommer Nóra – Réparetek

A konyha
Az egészséges ételfutár kiválasztásánál nálam az egyik első szempont az volt, hogy ne tömegkonyháról jöjjön az ebéd, és ne főzzenek egy nap százféle menüt, mert Gordon Ramsay a fejembe verte, hogy annyiféle ételt képtelenség minőségi módon elkészíteni. Nagy nehezen túrtam ki a Réparetek nevű helyet, ahol egyféle leves, nagyjából háromféle főétel, egy desszert szerepel a napi ajánlatban, és mellé lehet salátát vagy friss zöldségturmixot kérni. Ők legfeljebb napi 250 embernek szállítanak.
Mint a Réparetek oldaláról kiderül, a szakácsuk azóta főz egészségesen, hogy 25 évesen daganatot találtak nála, bár jóindulatút. Ezután kezdte el hanyagolni a répacukrot, a fehér lisztet, az egyéb finomított alapanyagokat, az adalékokat és a húst, de még a tejtermékeket is. Köretnek gyakran használnak barna rizst, kölest, árpát, zabot, hajdinát és rozst. A szójának nem vagyok nagy rajongója, de külön feltüntetik, hogy melyik ételük szójamentes, ahogy jelzik azt is, ami laktózmentes, gluténmentes vagy cukormentes.
Pozitívum még, hogy sok ételt kemény műanyag dobozban hoznak, amit aztán vissza is visznek, így kevesebb a szemetelés, és az ételek általában melegen érkeznek, így mikrózni sem kell. Egy menü 1140 és 1500 forint közötti összegből jött ki.

További rendelésekért kattints a képre
További rendelésekért kattints a képre!


A rendelés

  • Zöldséges batyu (szamósza) pikáns csatnival, barna rizzsel, alma-répa-cékla turmix
  • Burgonyatócsni, póréhagymás zöldbabfőzelék
  • Tabuleh, pesztós kevert saláta
  • Rakott kel, zöldség-gyümölcs turmix
  • Gombás Stroganoff kölessel, zöldségleves krumplis nudlival
  • Lencsefőzelék zöldségfasírttal, mákos süti

Így ízlett
Féltem kicsit, mert egy ideje egy vega konyháról rendeltem ebédet, amit rettentően untam, pláne, hogy egyébként eszek húst, csak nem gyakran. Ehhez képest üdítő élmény volt már az első menü a friss alma-répa-cékla turmixszal, az isteni szamószával, és másnap is díjaztam a gyöngyhagymákat a gombás raguban. Végre tudott valaki hozni finom tabuleh-t friss petrezselyemmel és zöldségekkel, bár itt is több petrezselyemre számítottam, és kiderült, hogy tudnak igazán jó salátát készíteni, ami szerintem mifelénk kuriózum.

Egyedül a lencsefőzelékben csalódtam, olyan volt, mintha sima vízbe áztatott lencsét ettem volna. A rakott kelről nekem a tejföl hiányzott nagyon, de megoldottam. A köreteket általában sokalltam, inkább a főételből ettem volna többet.

Íz: 4
Egészséges: 5
Kalóriatartalom: 4
Fantázia: 5
Rendelési feltételek: 5
Ár-érték arány: 4
Összesen: 30/27

 

Jámbor Eszter – Nyersétel Akadémia

A konyha
Hogy mi is az a nyers étel, arról nemrég írtunk, kíváncsi lettem, hogyan működik a gyakorlatban. Gitta nyers ételeit a Vegafoodtól lehet rendelni, akik azt írják magukról, hogy garantáltan karmafree ebédet kaphatsz. Ezen kívül a lényeg, hogy semmilyen mesterséges anyag, adalék nem kerül az ételedbe, és persze minden nyers, vagyis azzal is számolni kell, hogy itt minden hideg. Igen, a leves sem forró, és a töltött káposzta sem meleg. A menü, amiből választani lehet, vegán, vagyis se hús, se tojás és semmi tejtermék. Egyre meredekebbnek hangzik, ugye?
Ami tetszik, hogy a honlapon ki lehet választani az allergéneket, és az étlap már eleve nem ajánlja a szójás, mogyorós vagy cukros ételeket. Minden nap már reggel kilenc körül itt az étel. A csomagolásra ráírták, hogy 24 órán belül meg kell enni a fogásokat, és tényleg: volt, hogy próbálkoztam kicsit több idő után, de már nem volt jó illata a dolgoknak. Ami nekünk jó jel: valóban képes megromlani… Egy-egy főételért körettel 1050 Ft-ot fizettem.

További rendelésekért kattints a képre
További rendelésekért kattints a képre!

A rendelés

  • Pizza
  • Korhelyleves
  • Fasírt görög salátával
  • Zöldségkorong pástétommal

Így ízlett
Azt hittem, rossz lesz, ha nem eszem meleg ételt a héten, de nem okozott akkora sokkot. Bár inkább azt ajánlom, hogy fokozatosan próbálja ki, akinek megjött hozzá a kedve. Az abszolút kedvencem a pizza. Még a zöldségeket annyira nem kedvelő kollégám is megkérdezte, hogy mi ez a jó illatú, amit eszek. Mivel kenyeret nem eszem, örültem a „pizzatésztának”, ami egy magokból, zöldségekből aszalt lap.
A pástétom nekem annyira nem ízlett, hogy végül odaadtam egy kolléganőmnek. Szeretem a kencéket, és megszoktam a babkrém, padlizsánkrém vagy akár a tojáskrém erőteljes ízét, itt pedig azt nem kaptam meg. A többi étellel nem volt bajom, én amúgy sem vagyok nagy húsevő, így nem hiányzott. A leves kifejezetten jó volt, úgy képzeljétek el, mint egy finom turmixot. Ha kipróbálod, natúr ízekre számíts, és arra, hogy kajálás után nem fogsz elálmosodni. Az biztos, hogy egy rendes ebédet végigenni nem olcsó, hiszen ha csak egy levest és főételt rendelsz, az is nagyjából 1700 forint egy nap, ha még édességet is akarsz, az plusz 600-900 forint, de tény, hogy nem egyszerű ez a technológia.

Íz: 4
Egészséges: 5
Kalóriatartalom: 5
Fantázia: 5
Rendelési feltételek: 5
Ár-érték arány: 4
Összesen: 30/28

Czvitkovits Judit – Diéta otthonra

A konyha
A MEDIREST olyan megrendelők számára fejlesztette ki a legalább két fogást tartalmazó menüválasztékot, akiknek valamiért meghatározott étrendet kell követniük. Például külön heti menü készül a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, a köszvényesek, a laktóz- és lisztérzékenyek, az epe- és a refluxbetegek számára, de rendelhetnek azok is, akik egész egyszerűen csak egészségesen akarnak étkezni. A fogások közös jellemzője, hogy az egészséges táplálkozási ajánlásnak megfelelnek, táplálóak, magas élvezeti értékűek, tartósítószertől és ízfokozóktól mentesek. 1090 forintért már lehet menüt kapni.

További rendelésekért kattints a képre
További rendelésekért kattints a képre!

A rendelés

  • Olaszos zöldségleves, pulykahúsos erdélyi rakott káposzta
  • Alföldi májgombócleves, cukkinis, padlizsános zöldségragu, vegyes gabonakörettel
  • Vitaminsaláta búzacsírával, lecsós csirkecombfalatok petrezselymes burgonyával

Így ízlett
Az alap egészséges menüt rendeltem meg három napra, de már az első kanál leves után idegesen tettem fel magamnak a kérdést: ha valami egészséges, az szükségszerűen ízetlen is? A leves ugyanis hervasztó volt, elment a kedvem attól, hogy „egészségesen” étkezzem. De szerencsére belekóstoltam a második fogásba, az erdélyi rakott káposztába, ami határozottan feledtette a leves okozta csalódást. Pont olyan volt, mint a nagyimé: finom, ízletes, fűszeres és laktató.
A második nap fenntartásokkal közelítettem a leveshez, különösen hogy nagy májgombócleves-rajongó vagyok, de kellemesen csalódtam, finom volt. Nagyon finom. Ennél a menünél a második fogással volt bajom, a cukkinis zöldségragu és a gabonaköret olyan ízetlen volt, mint az első napi leves, de egy kis szójaszósz, só, bors, bazsalikomos pesztó és füstölt sajt (minden létező elemet kiástam a hűtőből) megmentette a szerdai ebédem. A harmadik napi menü határozottan finom volt, nem kellett semmi extra fűszer, só, úgy volt jó, ahogy volt.

Íz: 3
Egészséges: 5
Kalóriatartalom: 5
Fantázia: 3
Rendelési feltételek: 5
Ár-érték arány: 5
Összesen: 30/26

 

 

 

 

 

Kempf Zita – VegaFOOD

A konyha
Az idő 70 százalékában semmi szükségem húsra, a munkanap közepén pláne nem. Úgyhogy vega házhoz szállítóban gondolkodtam: egészséges, jó esetben kalóriaszegény, és akár még finom is lehet (ez utóbbi szempont okozza általában a legnagyobb kihívást).
A VegaFOOD üdítően rugalmas, nincs például minimális rendelési érték és szállítási díj. A választék bőséges – számomra túlságosan is az: van anticandidás menü, lúgosító menü, vércsoport szerinti menü… szépen hangzó, összetett ételnevekkel. A valóságban persze nehéz ezt a változatosságot produkálni zöldségből, növényi fehérjéből és szénhidrátból (jaj). Mindenesetre engem elbűvöl, ha ilyen összetevőket látok egy főételben: sárgaborsóliszt, zabpehely, lepkeszegmag…
Az ételekben nincs hús és hal – ez rendben van, bár azt nem értem, hogy Magyarországon miért nem lehet kevéssé húsos konyhát vinni? Valami vagy vega, vagy nem vega, de akkor jóformán húst hússal kell enni. A VegaFOODnál nemcsak hús és hal nincs, de tojás és gomba sem (utóbbit kimondottan fájlalom). „Ételeinkben tartósítószert, állo­mányjavítót, színezékeket, ízfokozót és egyéb mesterséges anyagot nem hasz­nálunk fel” – írják. Nagyon tetszik az étlapban, hogy ha a kurzort egy-egy étel fölé mozgatjuk, láthatjuk az összetevőket és a tápanyagtartalmat. A kalóriaértéket is feltüntetik – nagyon helyes, egy diétázót boldoggá lehet tenni ilyesmivel. (A számlám 5000 Ft körül volt.)

További rendelésekért kattints a képre
További rendelésekért kattints a képre!

A rendelés

  • Diós céklasaláta spenótos fasírttal
  • Cukkinipörkölt, majoránnás tönkölybúza
  • Spenótos sütőtöksaláta
  • Pirított zöldséges ragu, napraforgós árpa
  • Bazsalikomos joghurtos tofuragu, kókuszos hajdina

Így ízlett
A hét csúcspontja mindjárt hétfőn eljött – hozzáállás kérdése, hogy ez jót vagy rosszat jelent. A diós céklasaláta spenótos fasírttal nagyon jó párosítás, friss, izgalmas ízek, a nyers zöldség öröme, maximális diétás érzet. Érdekesen indul még a spenótos sütőtöksaláta, de hamarosan pont olyan élmény lesz, ahogyan hangzik (egyébként megmagyarázhatatlanul sok napraforgómagot szórnak rá). A zöldséges főtt fogások felejthetők, esetenként túlfőzött a zöldség, és pépes izé lesz az ételekből kevés ízélménnyel. Az egzotikus fűszerezés helyenként menti a dolgot, de miből nem csinál jó kaját a római kömény?! Piros pont viszont azért, hogy nem alibiznek krumplival, mint sok helyen, a zöldség inkább zellert, répát, cukkinit jelent – köszönet érte. Pozitívum még a sokféle gabona használata: kapok tönkölybúzát, árpát, hajdinát – utóbbit kókuszosan: nagyszerű és bátor párosítás.

Íz: 3
Egészséges: 4
Kalóriatartalom: 4
Fantázia: 4
Rendelési feltételek: 5
Ár-érték arány: 4
Összesen: 30/24

 

 

 

 

Pácsonyi DaniellaFreshbox

A konyha
A választásnál fontos szempont  volt, hogy friss zöldség és hús is legyen a menüajánlatban, hónapig rendeltem vega kaját, és mostanra valahogy telítődtem vele. A zöldségről viszont nem akartam lemondani, főleg nem friss formában. Az is fontos volt, hogy ne előzőleg legyártott fogást kapjak, hanem frissen érkezzen az ebéd. Rendelhessek a nap bármelyik szakában, és ne kelljen előre egy hétre kigondolnom, hogy mit fogok enni, sokszor előfordult, hogy a pénteken megrendelt sóskához kedden már nem volt füllett fogam, vessen meg érte bárki, ez a helyzet. Szimpatikus volt az is, hogy az összes fogásnál feltüntették, a bennük található tápanyagok listáját és mennyiségét, ezzel pedig a diétázóknak is megkönnyítik az életét. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nem a legolcsóbbak közé tartozik a Freshbox, de annak aki sokszor eszik keveset jól beválhat. Nekem a salátából mindig kijött az ebéd és a vacsora is, és nem tört rám éhségroham egyszer sem. Külön imádtam a turmixokat, amelyek friss zöldségből és gyümölcsből készültek. Egy ebéd 1200 és 2000 forint jön ki.

További rendelésekért kattints a képre!
További rendelésekért kattints a képre!

A rendelés (én a többiekkel ellentétben egy három napos héten teszteltem)

  • Pármai sonkába göngyölt rozmaringos lazac, pirított gombás édesburgonyával
  • Almás cékla dzsúsz
  • Grill csirkés, parmezános, saláta uborkával és kaliforniai paprikával
  • Menta, alma, mandarin, banán dzsúsz
  • Sütőtök krémleves pirított tökmaggal
  • Grillezett csirkemell saláta parmezánforgáccsal

Így ízlett
A lazac és a pármai sonka nekem együtt kicsit dús, mindkettőnek olyan markáns az íze, hogy felesleges mással keverni. De ettől függetlenül egyáltalán nem volt rossz, a gomba és az édesburgonya is nagyon finom volt. A dzsúszokat különösen szerettem, mert mindkettő olyan sűrű volt, hogy bátran a duplájára hígíthattam vízzel, ráadásul a menta és a banán párosítás annyira bejött, hogy azóta többször ittam. A saláták frissen érkeztek, nem volt szottyos egyik sem és az is jó volt, hogy az öntetet nem borították rá, hanem én adagolhattam. Plusz pont járhatna a saláta szállítására használt papírdobozért, aminek az egyetlen baja, hogy átereszti a szószt, ezért ki kell szedni, de legalább nem káros a környezetre.

Íz: 5
Egészséges: 5
Kalóriatartalom: 4
Fantázia: 5
Rendelési feltételek: 5
Ár-érték arány: 4

Összesen: 30/28

 

 

 

 


Jakab Kriszta
Nemsüti

A konyha
Vegetáriánusként a húsvéti sonka-tojás trakta annyira nem rázott meg, bár sütiből többet ettem, így jó ötlet volt egy közös kis diéta. Régi rajongója vagyok a Nemsüti ételeinek, végigettem velük a várandósság hónapjait, majd a babázás korai időszakát is, amikor a főzés nem nagyon fért bele a napokba. Az ő hitvallásuk: bebizonyítani, hogy attól, hogy valamiben nincs hús, lehet elképesztően finom. Mennyeiek a leveseik, változatosak a fogások, és jó, hogy a városban a pici Jászai téri bolt  mellé nemrég nyílt egy bisztró is, ahová bármikor be lehet ugrani egy jó vega fogásért. Jó érzéssel fizetek náluk az ételért, tudom, hogy jó minőségű alapanyagból, nagy gondossággal főznek. Családi vállalkozást támogatok így, ami mögött rengeteg munka van.
Régóta tervezem, hogy kipróbálom, milyen a vegán élet, tehát amikor semmilyen állati fehérjét nem fogyasztok, ehhez a Nemsüti remek partnernek ígérkezett. A napi menü főételeiből elég volt a vegán változatot rendeltem, a heti levesek nagy része pedig alapból megfelelt a vegán kritériumoknak. Ezzel együtt búcsút mondtam a kapuccsínónak, a tejnek, vajnak, sajtnak, joghurtnak ezekre a napokra. Azt hittem, sokkal könnyebb lesz: délelőtt gyümölcsöt ettem, ebéd a Nemsütivel, de pár nap múlva vágyakozva néztem a gyerek kefírjét a vacsoránál. Menet közben rájöttem, ezt csak akkor lehet sikeresen követni, ha nagyon komolyan felkészülök helyettesítő termékekből otthonra is, a növényi tej és tejszín magában még édeskevés. Minden elismerésem azoké, akik meg tudják teremteni maguknak a vegán életet a hétköznapokban.

További rendelésekért kattints a képre!
További rendelésekért kattints a képre!

Így ízlett

A hét indiai lencselevessel (dahl) indult, ami olyan sűrű volt, mint egy dahl-tól elvárható, egy kis rizzsel akár főételnek is beillett volna. Átható curry illat lengett körbe a szobában, kollégánk udvariasan megkérdezte, hogy „Mi ez a karakteres illat?”, majd rám nyitotta az ablakot. Én imádtam, azt ezt követő kókusztejes sütőtökös krumplis zöldbabos finomság  viszont krumplival és rizzsel együtt készült, ezért túl laktató volt, és nagyon csípősre is sikerült. A csípősség másnap a levessel is folytatódott, nem is bírtam megenni, a gigantikus méretű pita bőségesen megpakolva humusszal, csicserifasírttal, zöldségekkel pedig még vacsorára is kitartott. Örültem volna, ha a pita teljeskiőrlésű lisztből készül, érdeklődésemre elmondták, hogy sajnos széttörik, de szorgalmasan kísérleteznek a megoldás érdekében.  A Nemsütitől  egyik kedvencem a mogyórósült, ezúttal répával. A gigantikus  répa mennyiségét meglátva először visszahőköltem, mert jó, jó, szeretem én a répát, na de ennyire? Végül a kókusztejjel  egész tejszínes összhatású volt, lecsúszott. A paradicsomlevesnél már kezdtem meginogni, vágyakozva gondoltam egy kis parmezán sajtra, a kókusztejes vöröslencse-curry bundázott tofuval pedig rádöbbentett, hogy a házi sajtról sajnos képtelen vagyok egyelőre lemondani.

Összességében elmondható, hogy az ételek időben megérkeztek, finomak, bár kicsit csípősek és elképesztően laktatóak voltak, ezért kevesebb kellett belőlük. Fogyózni ugyan nem tudnék  ennyi krumpli, rizs és pita társaságában, de ha a cél csak az egészséges, vega vagy vegán étkezés, akkor a Nemsüti mindenképpen egy jó megoldás.

Íz: 4
Egészséges: 5
Kalóriatartalom: 3 Fantázia: 4
Rendelési feltételek: 5
Ár-érték arány: 5

Összesen:30/27

 

 

 

 

Mi még nem találtuk meg a tökéletest – van tippetek? Ti honnan rendelitek az ebédet?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top