Életmód

Pornófüggőség, abortusz, álomesküvő – Szélhámosok, akik halálos betegséget színleltek

A legtöbben félünk a halálos betegségektől és egészséges életmóddal igyekszünk kivédeni mindet. Vannak azonban olyan emberek, akik halálos betegségeket színleltek a nagyvilág előtt, hogy abból szerezzenek pénzt, hírnevet vagy szeretetet.

1. Pénzért

Talán a legnyilvánvalóbb ok, amiért valaki betegséget színlel. Mandy Hargraves, a 34 éves, kétgyerekes anya házassága a válás felé csúszott, amikor bejelentette, hogy beteg: IV. stádiumú gyomorrákja van. A férje rögtön visszatért hozzá, Mandy pedig pénzgyűjtésbe kezdett az interneten a gyógykezelésre. Rendkívül sikeres volt, még támogató rajongói is lettek, akik a “Mandy Strong” nevű csoportba tömörültek. Az anya a gyerekeit is bevonta az átverésbe, hordták a Mandy Strong feliratú pólókat, amiket később értékesíteni is kezdett.

Pornófüggőség, abortusz, álomesküvő - Szélhámosok, akik halálos betegséget színleltek
A go fund me oldalán gyűjtés is indult a számára

Hamarosan azonban kezdett szétesni a történet, amikor a barátai rájöttek, hogy a kezelések időpontjai nem igaziak, és már a hatóságokat is érdekelni kezdte, mi történik Mandy körül. Végül egy sikertelen öngyilkossági kísérlet után feladta magát, mint szélhámost, egy év börtön és 1000 dollár lett a büntetése.

2. Az internetes hírnévért

Az egyik elhíresült internetes betegségszínlelés David Rose blogger esete. A 24 éves férfi siketnek és teljesen, tetőtől talpig bénultnak tette magát. Ezreket inspirált a története, az átverése már egészen összetett lett a végére. Még Kim Kardashian is megosztotta Twitteren a blogger egyik idézetét. A férfi Dave on Wheels nevű blogjának facebookos rajongói oldala, Twitter-csatornája is volt, mindkettőn hatalmas követőtáborral. Azt állította, hogy egy Tobii számítógép segítségével ír, amit a szeme mozgatásával irányít.

Pornófüggőség, abortusz, álomesküvő - Szélhámosok, akik halálos betegséget színleltek
A közösségi oldalakon ezt a képet használta a szélhámos

2012-ben bukott le, amikor a mese szerint a blogger meghalt, az utolsó blogposztot a “testvére” írta róla, a posztban pedig közzétett Dave-ről egy képet. Csakhogy az egyik olvasó kiszúrta, hogy a képen egy Hunter Dunn nevű fiatalember látható, a Tobii honlapjáról. Egy magazin utánaeredt a bloggernek, elmentek Los Angelesbe, ahol elvileg David Rose temetését tartották volna, ám a blogger testvére nem volt hajlandó találkozni az újságírókkal. Majd rájöttek, hogy sok tweetjét a TweetDeck használatával tette közzé, amit egy Tobii gép nem tud kezelni.

A blogger Nichole Rose leleplezésekor bevallotta, hogy ő volt Davis Rose. Ahogy fogalmazott: “David csak egy karakter volt, az elmém egy része, és a körülötte lévő felhajtás miatt jutott el ilyen messzire. A karakter elhunyt. Utólag azt gondolom, hogy jobb lett volna előbb befejezni és bizonytalanságban hagyni az olvasókat.”

3. Pornófüggőség miatt

Michael Guglielmucci 2006-ban állította magáról a hívőknek, hogy vérrákja van. A cél érdekében mindig kopaszra borotválta a fejét és állandóan oxigénmaszkot viselt. A “betegsége” inspirálta egy gospel megírására, Healer címmel, ami világszerte népszerűvé vált. Annyira felkapták, hogy a Sydnes Hillsong Church lemezén is megjelent csak azért, hogy terjesszék vele Guglielmucci inspiráló történetét. A barátai pedig Facebookon gyűjteni is kezdtek a gyógyulásáért pénzt.

Két évvel később vallotta be az ausztrál tévében, hogy csak átverés volt az egész, és azért találta ki, hogy ne jöjjenek rá pornófüggőségére, ami az apja állítása szerint 12 éves korában kezdődött. Onnantól kezdve pedig csak rosszabbodott a helyzet, amikor elhelyezkedett a templomban és megházasodott. Azt mondta, hogy azért találta ki ezt a halálos betegséget, mert már elege lett belőle, hogy kettős életet él. Még a szülei sem tudták, hogy csak tetteti a vérrákot, a felesége pedig a vallomása utána párterápiára vitte, hogy megmentsék a házasságukat. Végül Guglielmucci pszichiátriai kezelés segítségével jutott túl a pornófüggőségén.

4. Egy késői abortuszért

2010-ben Chalice Zeitner későn vette észre, hogy terhes, már kifutott az időből, hogy ingyen elvetesse a babát. Mivel anyagi nehézségei voltak, nem tudott magánúton abortuszra menni, így egyedi ötlettel állt elő: végstádiumú rákot tettetett, ugyanis ilyen esetben, ha az anya életét veszélyezteti a terhesség, akkor fizeti az állam Arizonában a magzatelhajtást. Rákos beteg esetében a kemoterápia miatt van szükség erre a lépésre. Zeitner hamisított diagnózissal meg is győzte az illetékeseket, és elvégezték rajta az abortuszt a második trimeszterben. Az orvos szerint a baba teljesen egészséges volt.

Pornófüggőség, abortusz, álomesküvő - Szélhámosok, akik halálos betegséget színleltek

Egy évvel később azonban szült egy babát császármetszéssel, a műtétet pedig ugyanaz az orvos végezte, aki az abortuszt. Gyanússá vált neki, hogy nincs jele sem a ráknak, sem pedig kemoterápiának vagy sugárzásnak a nőn. A jelentése felkeltette a hatóságok figyelmét, felkeresték a nő papírjain megjelölt orvost, aki elvileg a rákkal kezelte, ő pedig azt vallotta, hogy Zeitner sosem volt a páciense. Hamarosan kiderült, hogy a nő nemcsak az abortuszt intézte el a “betegségével”, hanem gyűjtött pénzt a kezelésére és még egy veterán jótékonysági szervezet nevét is felhasználta, hogy hitelkártyához jusson. A bíróságon végig azzal védekezett, hogy ő tényleg azt hitte, hogy rákos, de a bíró minden pontban bűnösnek találta 2016 júniusában. Jelenleg még várja az ítéletét.

5. Az álomesküvőért

2010-ben Jessica Vega bejelentette, hogy gyógyíthatatlan rákos beteg. A vőlegénye, Michael O’Connell és a család többi tagja kitette a szívét-lelkét, hogy megszervezzék neki a tökéletes esküvőt, mielőtt meghal. Jessica még a fejét is leborotválta, hogy a vőlegényét átverje. Összebarátkozott egy esküvői ruhaszalon tulajdonosával, aki álmai esküvői ruháját ingyen odaadta neki a betegsége miatt. Mások is segítették: egy cég meglepte egy Karib-tengeri nászúttal, szintén adományként kapta a fátylát és az ékszereit, sőt ingyen tarthatták meg a lagzit a kiválasztott helyszínen.

Pornófüggőség, abortusz, álomesküvő - Szélhámosok, akik halálos betegséget színleltek
Fotó: abcnews

A vőlegény – akivel a nőnek már volt egy közös lánya – azonban gyanút fogott, egyrészt azért, mert hónapok teltek el a szervezés közben és a menyasszony állapota nem rosszabbodott, pedig elvileg már alig volt hátra neki. Másrészt pedig talált olyan orvosi papírokat a rákról, amelyek hamisítványnak tűntek. A vőlegény elment a gyanújával a helyi újsághoz, akik értesítették a rendőrséget, így nyomozás indult Vega ügyében, a férfi pedig fogta a lányát, elköltözött, és elhagyta a menyasszonyát. Vegát végül 13 000 dollár kártérítésre és 50 nap börtönre ítélték. A mese itt még nem ér véget: a vőlegény visszatért a börtön után Vegához, és született még egy gyerekük. O’Connell csak annyit mondott erre: “Próbáltam őt gyűlölni, de nem ment.”

Olvass többet a betegségekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top