Életmód

Amit a naptejről tudni érdemes

Mielőtt kifeküdnél a napra, nem árt néhány fontos dologgal tisztában lenned. Íme, néhány hasznos tény a bőrre káros ultraibolya sugárzásról és a védelmező naptejekről.

Bőrünk napfény hatására festékanyagot termel, az így kapott sötétebb bőrtónus pedig bizonyos ideig védelmet biztosít a nap káros sugaraival szemben. Hogy pontosan mennyi időn keresztül tartózkodhatsz a napon fedetlenül, bárminemű védelem nélkül, az az UV sugárzás mértékétől, illetve bőröd típusától is függ. Az 1-es típusba tartozó, azaz a fehér, kifejezetten érzékeny bőr már 5-10 perc után leéghet, míg a legellenállóbb 4-es típusba tartozók jó 30-40 percet tölthetnek a napon fényvédelem nélkül.

DM napozás - felső témaszponzi - 7. cikk

 

Miről árulkodnak a faktorok?

A napkrémek, naptejek csomagolásán feltüntetetett faktorszám (SPF: Sun Protector Factor) mindig az UV-B sugárzás elleni védelem mértékére vonatkozik. Helyes használathoz valamelyest tisztában kell lennünk az aktuális időjárási viszonyokkal, illetve saját bőrtípusunkkal is. A faktorszám ugyanis azt jelöli, hogy a fényvédő eszköz használatának köszönhetően mennyivel sokszorozhatjuk meg adott feltételek között bőrirritáció, napégés fellépése nélkül a napon tölthető percek számát. Azaz, ha adott körülmények között naptej nélkül 10 percig tartózkodhatnánk a napon, akkor egy 20-as faktorú krémmel ezt 200 percre növelhetjük. Az UV-A faktorszámot nem mindig tüntetik fel a csomagoláson, de a szabályozás szerint az UV-B faktorszám legalább egyharmadának kell lennie. Az UV sugárzás aktuális mértékéről az UV-index alapján tájékozódhatsz.

Helyes használat

Fontos tudnod, hogy a naptejek többségénél csakúgy, mint bármely más kozmetikumnál, hatóidővel is kell számolnod. Használata után mintegy 20 perccel nyújt védelmet a nap káros sugaraival szemben. Tehát érdemes már indulás előtt bekenned magad. Szintén nagyon lényeges, hogy a termékek által ígért védelem kizárólag akkor valósulhat meg, ha nagyjából kétóránként alkalmazod a naptejet még akkor is, ha vízálló krémet választottál.

DM napozás - felső témaszponzi - 7. cikk

 

Jó tudni!

• A fenti módszerrel meghatározott időtartamon túl már nem nyújtanak védelmet a naptejek a napégés ellen, még akkor sem, ha újra és újra bekened magad.
• A káros napsugarakat a felhő szinte alig szűri ki, így borús időben ugyanúgy ajánlatos naptejet használnod, mint verőfényes napsütésben.

 

Olvass még többet a napozásról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top