Életmód

Allergiás a gyerek? Egy anyuka 5 szuper tippje, hogy kezeld

Hogyan vegyük fel a harcot, ha allergiás a gyerek azon túl, hogy beszedi a felírt készítményeket? Jöjjön öt hasznos tipp egy kétgyerekes anyukától!

Annak ellenére, hogy az allergia bármilyen életkorban kialakulhat, mégis a gyerekkor az, amelynek során inkább jelentkezik. A gyerekkor az az időszak, amikor a kicsik szervezete megtanulja, mely anyagokkal szemben kell védekeznie, és melyekkel szemben nem. Sajnos az allergia kialakulásában nagy szerepet játszanak a család és az életkörülmények. Az allergiára való hajlam genetikailag öröklődhet, ha az egyik szülő allergiás, akkor 50 százalék az esélye, hogy a gyerek is az lesz, míg ha mindkettő, akkor ez az arány már 75 százalék. Hajlamosító tényező lehet a nem megfelelő táplálkozás, a túlzott steril, folyton fertőtlenített környezet, de a túl sok antibiotikum is.

Ha csemeténk mindig az év egy bizonyos időszakában produkálja az allergia tüneteit, akkor szezonális allergiára kell gyanakodnunk, míg ha tünetei nem köthetők évszakhoz, inkább a házi poratkára vagy állati szőrre kell gyanakodnunk. Mit tehetünk, ha a gyermekünk allergiás? Egy kétgyermekes anyuka, Lilla segítségével összeszedtünk öt tippet a tünetek enyhítésére az allergia gyógyszerek szedésén és az immunterápián kívül.

1.Takarítás felsőfokon!

Akár por vagy pollenallergiás a gyerek, érdemes a takarításra még nagyobb hangsúlyt fektetni. A virágport is behozza észrevétlenül a lakásba a szél, érdemes tehát rendszeresen porszívózni. A porzsákos porszívók helyett jobbak azok, amelyeknek műanyag tartályuk van, de a legjobb, ha olyat, úgynevezett „vizes” porszívót választunk, amely a beszívott levegőt egy víztartályon áramoltatja keresztül, így a vízben lerakódik a kosz.

2. Kerüld a sok port elnyelő tárgyakat!

Érdemes a lakás berendezésénél is szem előtt tartani, hogy ne legyenek nagy mennyiségű port elnyelő tárgyak. Vásároljunk könnyen takarítható szőnyeget, mellőzzük a hatalmas plüssöket, amelyeket nem tudunk egyszerűen, mosógépben tisztítani.

3. Tiszta levegő

A szellőztetés fontos, de egy allergiás gyereknél erre is fordítsunk fokozott figyelmet. Amikor az adott virág virágzik, semmi esetre se szellőztessünk.

Lilla tuti tippje: A szobában használjunk levegőtisztító gépet, például a Philips Air, levegőtisztító készüléket, ami  egy hatlépcsős légtisztító rendszer: kiszűri és sterilizálja még a legkisebb részecskéket, illetve a különböző gázokat és szagokat is.

Fotó: philips.hu

4. Kocsiban zárt ablakkal, pollenszűrővel utazzunk

Ha autóval kelünk útra, akkor is figyeljünk arra, hogy csak zárt ablakokkal utazzunk, és használjunk pollenszűrőt, hiszen a menetszél sok allergiát kiváltó részecskét sodorhat az utastérbe, és ezen a kis területen hatalmas lehet a koncentrációjuk.

5. Hajmosás szabadban tartózkodás után

Egy kirándulás vagy játszóterezés során kivédhetetlen, hogy a gyerek haja tele legyen pollenekkel, éppen ezért fontos, hogy mikor hazaérünk, alaposan mosson hajat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top