Életmód
Szponzorált tartalom

8 takarítási tipp, amit neked is ismerned kell

Ki ne szeretne gyorsan, de annál hatékonyabban végezni a házimunkával? Adunk ehhez néhány praktikus takarítási tippet.

Gyorsan, hatékonyan, könnyedén – ez lehet minden időhiányban szenvedő nő jelmondata a takarítási feladatokra. Nos, helyetted nem tudjuk elvégezni a házimunkát, de tudunk néhány okos és igazán praktikus  megoldást.

1. Nappali és szobák

A nappali és a szobák inkább csak portörlést, porszívózást igényelnek. Kezdj a pókhálózással, majd folytasd a munkát a polcok, lámpaburák letörölgetésével, de a szekrények, ágyak mögötti részt se felejtsd el kitakarítani, porszívózni! 

TIPP: Az ágytakarókat, párnahuzatokat, terítőket is alaposan porold és mosd ki!

 

2. Fürdőszoba

A ház legmelósabb helyisége takarítás szempontjából. A mosdókagylót, kádat ecetes vízzel, tisztítószerekkel varázsolhatod újra csillogóvá. A csempét töröld át mosószeres szivaccsal, a padlót pedig fertőtlenítőszeres vízzel mosd fel.

TIPP: A zuhanykabin ajtajának sínjében könnyedén megtelepedhet a lerakódott piszok. Ezeket a területeket is gondosan fertőtlenítsd!

3. Konyha

A konyhában lévő zsíros-poros lerakódásoktól nem könnyű megszabadulni. Például a tűzhelyre száradt ételmaradványok eltüntetéséhez erős zsíroldó hatású súrolószert használj, környezetbarát alternatívaként az ecetet és a szódabikarbónát vesd be. 

TIPP: Szeretnél gyorsan megszabadulni a mikró oldalára tapadt ételmaradványoktól? Akkor tegyél egy tálba citromos vizet, és melegítsd 10 percig, utána egy ronggyal alaposan dörzsöld át a mikró belső oldalait. A citromos gőz feloldja a szennyeződéseket, így könnyen tisztítható és illatos lesz. 

4. Ablakmosás

A nagytakarítás egyik kulcspontja az ablakok. Ablaküveget soha ne tisztíts szárazon, mert a rárakódott portól összekarcolódik az üveg. Előbb mindig mosd le bő vízzel, így megszabadítod a portól, és csak ezután láss neki a tényleges pucolásnak.

TIPP: A lakkozott fa ablakkeretre lerakódott légypiszkot hideg teába mártott puha ronggyal moshatod le a legkönnyebben.

5. Függöny

A függönyöket évente legalább egyszer ki kell mosni, az a legcélszerűbb, ha egybekötöd az ablakpucolással. Mielőtt a mosógépbe dobod a függönyöket, jól rázd ki őket. Mosás után pedig nedvesen akaszd a helyére őket, kilógják magukat, így nem kell vasalni. 

TIPP: A függönyöket soha ne mosd más mosnivalóval! 

6. Gyerekszoba, az ominózus helyiség

Folyton káosz van a gyerekszobában? Úgy érzed, lehetetlen rendet tartani, és gyorsan kitakarítani?  A helyzet megkönnyíthető néhány praktikus tárolóval, amelyek képesek rengeteg holmit és műanyag vackot elnyelni vagy éppen rendszerezni.

7. A nagy mumus, amit mindenki csak elodáz: a mikró

A mikrohullámú sütőt kitakarítani nem egyszerű feladat. A mikró belsejében, a forgótányéron, az ajtón könnyen megtapad a zsír és egyéb szennyeződés. Ahhoz, hogy ezt pillanatok alatt eltávolítsd, mindössze egy mosogatószivacsra és 15 százalékos ecetre van szükséged. Itass fel szivaccsal kevés ecetet, majd töröld át vele a mikró belső felületeit az ajtóval együtt. Hagyd hatni egy-két percig, majd töröld át ismét, ezúttal tiszta, nedves ronggyal, végül száraz, puha ronggyal fejezd be a takarítást.

8. Olcsó praktikák, amit érdemes kipróbálni a nagytakarításhoz

Az ecet kiváló vízkőoldó, használhatod vízforralók, kávéfőzők, mosógép vízkőmentesítésére. Sőt, ha az ablaküveget ecetes vízzel mosod le, még fényesebb hatást érsz el, és a foltok miatt sem kell aggódnod.

A szódabikarbóna csodákat képes művelni a műanyag felületekkel, így a hűtőszekrény és a fagyasztóláda tisztítására is alkalmas!

A citrom a fém- és réztárgyakat kíméletesen és nagyon hatásosan tisztítja.

TIPP: Ha kész vagy a súrolással, portörléssel, felmosással, porszívózással, és még pár házi praktikát is bevetettél a siker érdekében, akkor a takarítást megkoronázhatod és még eredményesebbé teheted a Philips Air, levegőtisztító készülékével, ami kiszűri és sterilizálja még a legkisebb részecskéket, illetve a különböző gázokat és szagokat is az otthonodban.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top